To Top
02:03 Τρίτη
28 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Εμείς και η Τουρκία είμαστε μεγάλη χώρα, λέει ο άλλος
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Εμείς και η Τουρκία είμαστε μεγάλη χώρα, λέει ο άλλος
  12 Δεκεμβρίου 2019, 11:18 πμ  
Σημείωνα χτες από το άρθρο του Σενέρ Λεβέντ τις αναφορές του προς Τουρκοκύπριους, που κι εγώ είχα επισημάνει πρόσφατα σχολιάζοντας τους «δικούς μας» οι οποίοι λένε τα ίδια. Όταν μας καλούν να βιαστούμε για τη λύση διότι εξαφανίζονται οι Τουρκοκύπριοι και όπως έγραψε ο Σενέρ «λένε το εξής: Αν δεν υπάρξει λύση τώρα, στο μέλλον δεν θα μπορείτε να βρείτε Τουρκοκύπριους απέναντί σας για να κάνετε λύση». To λένε χωρίς να διευκρινίζουν τι θέλουν να κάνουμε, παρόλο που πίσω από το επιχείρημα κρύβονται οι εγκληματικές σκέψεις τους. Ότι αυτό που μας ζητούν είναι να δεχθούμε οι Ελληνοκύπριοι τις τουρκικές εγγυήσεις και τον κατοχικό στρατό, την αριθμητική ισότητα, να χαρίσουμε στην Τουρκία την κυπριακή ΑΟΖ να τη λυμαίνεται ληστρικά, αλλά με την έγκρισή μας, και όλα όσα σήμερα θεωρούμε ότι θα δημιουργήσουν ένα κράτος τέρας, ένα προτεκτοράτο που θα επιβιώσει μόνο αν βρίσκεται κάτω από την μπότα του Τούρκου κατακτητή. Τόσο ωμή είναι η αλήθεια όσο μπορεί να περιγραφεί με αυτά τα λόγια, που για αρκετούς συμπατριώτες μας θεωρούνται… αναχρονιστικά. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Είχα ενθαρρυνθεί που το επισήμανε ο Σενέρ, όπως επίσης και το σαφές μήνυμά του: Ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι εκείνοι που ουσιαστικά πρέπει να βιαστούν για τη λύση και όχι οι Ελληνοκύπριοι. Διότι εκείνοι είναι που θα πληγούν στην ουσία λόγω της παράτασης της διαδικασίας της μη λύσης. Ο αφανισμός τους δεν θα πλήξει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τους ίδιους θα πλήξει». Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Αλλά, διάβασα και τη συνέντευξη του «πρωθυπουργού», Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μετά τον Απρίλη δεν αποκλείεται να είναι ο συνομιλητής του Νίκου Αναστασιάδη. Η τελευταία δημοσκόπηση στα κατεχόμενα τον δείχνει δεύτερο με ποσοστό  18,2%, με πρώτο τον Ακιντζί με 25,4%. Όπως και να ‘χει ο Τατάρ εκφράζει μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων. Έλεγε, λοιπόν, για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη και τις νέες πραγματικότητες που δημιουργήθηκαν, τα τετελεσμένα, δηλαδή, σε βάρος της Κύπρου, της πατρίδας του, ως αυτός να είναι Τούρκος της Ανατολίας. «Εάν κοιτάξουμε τον χάρτη η Τουρκία πραγματικά έχει επιχειρήματα και μεγάλα δικαιώματα. Και η Τουρκία έχει τέτοια δύναμη που θα υπερασπιστεί και τα δικά μας δικαιώματα και τα δικά της (…) Αν κοιτάξει κανείς τη δομή του πληθυσμού, τη γεωγραφική περιοχή και το γεωγραφικό μέγεθος Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων τότε θα δει ότι είναι πολύ πιο πίσω από εμάς».

Τώρα που έχουν εκστρατεία για την ψηφοφορία του Απρίλη, λέγονται σίγουρα πολλά, και περισσότερο προκλητικά. Αλλά, ο Τατάρ, ο Οζερσάι και πολλοί άλλοι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, και έποικοι βεβαίως, που είναι και στην ψευδοβουλή, δεν λένε άλλα από αυτά που πιστεύουν. Απλώς, λόγω εκστρατείας τα λένε πιο ανοικτά και πιο έντονα. Ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα μαζί με την Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή μας, και ότι η Τουρκία, που φαίνεται στον χάρτη όπως το ανοικτό στόμα του γκρίζου λύκου που θα καταβροχθίσει την Κύπρο και όλα τα ελληνικά νησιά, είναι δικαίωμά της να το κάνει διότι με βάση τον χάρτη έχει μεγάλα δικαιώματα. Άρα, Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι, καλά κάνουν να υποταχθούν στη μεγάλη δύναμη αλλιώς θα τους καταβροχθίσει ο γκρίζος λύκος. Αυτή είναι η λογική τους. Κι όσοι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να το καταλάβουν και κατηγορούν όσους από εμάς το επισημαίνουμε γιατί δήθεν τους χαλάμε την ψευδαίσθηση (η οποία χαλάει από τα γεγονότα και όχι από αυτούς που τα γράφουν), είναι πανέτοιμοι να υποταχθούν σε αυτή τη λογική. Της μεγάλης Τουρκίας, που επειδή είναι μεγάλη στον χάρτη έχει δικαιώματα στην πατρίδα μας.

Όταν, για παράδειγμα, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν δικαιώματα στον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, όπως δεν έχει και η Κυπριακή Δημοκρατία ως νησί, αλλά έχει η «ΤΔΒΚ» και υπογράφει μαζί της συμφωνίες, όταν στο μνημόνιο με τη Λιβύη μέτρησε τα όριά της από τα δικά της νησιά και βραχονησίδες, διότι τα δικά της έχουν δικαιώματα (την αντίφαση την κατήγγειλε η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη), εμείς πρέπει να σκάσουμε και να το δεχτούμε. Διότι, η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και μπορεί να επιβάλει τον παραλογισμό ως διεθνές δίκαιο. Αυτό πρεσβεύουν Τουρκοκύπριοι, όπως ο Τατάρ, αυτό και Ελληνοκύπριοι. Κατά τα άλλα, θα κάνουμε και συνεταιρικό κράτος, που θα το βαφτίσουμε και ΔΔΟ. Με ποιους;

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...