To Top
01:21 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η Σανά Μάριν της Φινλανδίας και εμείς καλώς σας ήβραμε
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η Σανά Μάριν της Φινλανδίας και εμείς καλώς σας ήβραμε
  12 Δεκεμβρίου 2019, 10:45 πμ  
Είναι νέα, μόλις 34χρονων, όμορφη και γοητευτική. Αυτά τα χαρακτηριστικά από μόνα τους, θα ήταν ικανά για να στρέψουν την προσοχή προς το πρόσωπο της. Δεν είναι συνηθισμένο, άλλωστε, σε αυτή την ηλικία ένα άτομο να αναλαμβάνει τα ηνία μιας χώρας. Το γεγονός ότι είναι επίσης γυναίκα, μεγαλωμένη από ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι και είναι μητέρα ενός παιδιού το οποίο απέκτησε με τον επί μακρόν σύντροφο της είναι ακόμα στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον για συζητήσεις. Κανονικά, όλα αυτά δεν θα έπρεπε να αποτελούν θέματα σχολιασμού, ωστόσο, είναι γεγονός ότι η εκλογή ενός ατόμου με αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελεί ένα είδος «επανάστασης» σε ένα κατεστημένο αντιλήψεων, ειδικά εάν το μέτρο σύγκρισης είναι η χώρα μας. Και δώσ’ του αναλύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία γέμισαν με αναρτήσεις με τις φωτογραφίες της Σανά Μαρίν -περί ης ο λόγος- της νέας πρωθυπουργού της Φινλανδίας. Συγκρίσεις και επικρίσεις για τα έτη φωτός τα οποία απέχει η δική μας πραγματικότητα από την περίπτωση της Φινλανδίας, η οποία άνοιξε το δρόμο προς τη νεαρή κυρία για να αναλάβει τα ηνία της χώρας. 

Είναι γεγονός ότι η κυπριακή πραγματικότητα πόρρω απέχει από την φινλανδική και γενικά από τη σκανδιναβική νοοτροπία και κουλτούρα ζωής. Και η ανάθεση της πρωθυπουργίας σε μία 34χρονη δεν ήρθε ξαφνικά και από το πουθενά. Διότι, η ηλικία ποτέ δεν είναι από μόνη της κριτήριο ανανέωσης και αλλαγής. Μπορεί να φαντάζει πράξη επαναστατική, όμως η ηλικιακή ανανέωση δεν συνάδει αυτόματα με την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα ενός κράτους και μιας κοινωνίας.

Ας δούμε, λοιπόν, την ουσία των προκλήσεων που έχουμε απέναντί μας και ας πάψουμε απλά να δείχνουμε με το δάκτυλο τον αντικατοπτρισμό μιας άλλης κοινωνίας. Διότι σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας και η ανανέωση μυαλών. Για να φτάσει η Φινλανδία σε αυτό το σημείο έχει ξεπεράσει κατά πολύ καιρό πριν πολλές άλλες αγκυλώσεις και έχει κάνει ουσιαστικά βήματα μπροστά σε σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών της και την καθημερινότητα τους. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η χώρα της οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί πρότυπο μοντέλο για όλες τις χώρες της Ευρώπης και το οποίο συχνά επικαλούμαστε και εδώ στην Κύπρο. Λες και αυτό θα γίνει και στην Κύπρο πραγματικότητα με λιβανίσματα και ευχέλαια. Η Φινλανδία, όπως και γενικότερα οι χώρες της Σκανδιναβίας, έχουν ένα πρότυπο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, με το κράτος να έρχεται να ανταμείψει τους πολίτες του για τις φορολογίες και τη γενικότερη συνεισφορά τους στην Πολιτεία μέσω πραγματικών υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας. Εμείς ακόμα προσπαθούμε να στεριώσουμε ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, με τα χίλια δυο προβλήματα του και τις χίλιες δυο λαμογιές ορισμένων που βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν να δράσουν «μαφιόζικα» εις βάρος του Κράτους. Αυτή, άλλωστε, είναι η μόνη οδός που έχουμε υιοθετήσει ως αντίληψη προσδοκιών από το κράτος προς τους πολίτες του, μαζί βέβαια με την αέναως ανανεωμένη τέχνη του ρουσφετιού.

Πάρτε τώρα τη Σάνα Μαρίν και βάλτε την Πρόεδρο στην Κύπρο. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μας μετατρέψει σε Φινλανδία… Διότι, σε αυτό τον τόπο, όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

frixos.dalitis@phileleftheros.com 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...