To Top
01:10 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Το ύποπτο ενδιαφέρον Αβέρωφ και Συλλούρη για το ΓεΣΥ
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Το ύποπτο ενδιαφέρον Αβέρωφ και Συλλούρη για το ΓεΣΥ
  12 Δεκεμβρίου 2019, 11:07 πμ  
Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον του Αβέρωφ Νεοφύτου για το ΓεΣΥ. Ο μεγαλύτερος σε πολιτικό επίπεδο πολέμιός του, ο πλειστάκις παραδεχθείς ότι διαφωνούσε με την ψήφιση του μονοασφαλιστικού, κόπτεται σήμερα τόσο πολύ για τα προβλήματα του Συστήματος Υγείας. Όπως και να το δεις, σε συγκινεί… Ακόμη πιο συγκινητικό είναι το ενδιαφέρον του Δημήτρη Συλλούρη. Αιφνιδίασε τους πάντες κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ανακοινώνοντας ευρεία σύσκεψη κομματικών αρχηγών και εμπλεκομένων για να ενδιατρίψουν επί των προβλημάτων του ΓεΣΥ! Έψαχναν καιρό την ευκαιρία για να επιχειρήσουν τορπιλισμό του Σχεδίου προς όφελος μερικών μεγαλοσυμφερόντων. Την βρήκαν, νομίζουν.
 
Έντιμα και παστρικά όπως κάνουμε πάντοτε, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον λαό. Με τη γλώσσα της αλήθειας να τον προειδοποιήσουμε για τη νέα προσπάθεια υπονόμευσης του ΓεΣΥ, που σχεδιάζουν. Όχι προς όφελος του κόσμου αλλά προς όφελος της γνωστής χούφτας μεγαλογιατρών και μικρής μερίδας του κατεστημένου. Επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα υπαρκτά προβλήματα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Πώς θα μπορούσε να μην υπήρχαν προβλήματα στην μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ σε αυτό τον τόπο; Δικαιολογημένη και η αντίδραση μερίδας του κόσμου για κάποια από αυτά. Άλλο, όμως, τούτο και άλλο οι ενδόμυχες επιδιώξεις μερικών πολιτικών για να ικανοποιήσουν αλλότρια μεγαλοσυμφέροντα. Εκείνων που με νύχια και με δόντια πολέμησαν για χρόνια το ΓεΣΥ.
 
Ναι, λοιπόν, υπάρχουν προβλήματα. Ελλείψεις φαρμάκων, φάρμακα που δεν μπήκαν ακόμη στο σύστημα, προβλήματα με το λογισμικό (πολλά έχουν επιλυθεί), πρόβλημα με τα ραντεβού των γιατρών (σε μεγάλο βαθμό έχει μειωθεί μετά από την οργάνωσή τους), σοβαρό πρόβλημα με τα διαγνωστικά κέντρα όπου τα ραντεβού χρονίζουν. Ναι, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις καταχρήσεις που γίνονται από γιατρούς και από ασθενείς και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
 
Κανένα από αυτά τα προβλήματα, ωστόσο, δεν έχει να κάνει με τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Είναι τεχνικής φύσεως ή προβλήματα προγραμματισμού ή άπτονται της ανθρώπινης αμέλειας και ανευθυνότητας. Όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν με υπομονή και επιμονή από τον ΟΑΥ. Άλλωστε οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. 1841 γιατροί έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ. 507 είναι προσωπικοί και παιδίατροι και οι 1334 ειδικοί.
 
Με παρρησία προειδοποιούμε τους πολίτες ότι η νέα προσπάθεια αυτών που αίφνης εμφανίζονται ως προστάτες του ΓεΣΥ δεν είναι αγνή όπως θέλουν να την εμφανίσουν. Άλλωστε, τόση είναι η μανία τους να «διορθώσουν» το ΓεΣΥ, που οι άνθρωποι γελοιοποιούνται. Μιλάνε για ελλειμματικό προϋπολογισμό και αναφέρονται στο ΓεΣΥ ενώ ο προϋπολογισμός του είναι πλεονασματικός. Έλλειμμα υπάρχει στον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ. Καμία σχέση, όμως, με το ΓεΣΥ. Είναι σαν να έχει έλλειμμα η ΑΗΚ και να μιλάνε κάποιοι για έλλειμμα στην CΥΤΑ!
 
Καταγγέλλουμε στην κοινωνία ότι μήνες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, κάποιοι από τους εμφανισθέντες «προστάτες» στο παρασκήνιο έλεγαν στους λίγους μεγαλογιατρούς να κάνουν υπομονή διότι το Σύστημα θα καταρρεύσει. Μήνες μετά την έναρξη του ΓεΣΥ όταν το σύστημα δεν κατέρρευσε, τους έλεγαν να κάνουν υπομονή και θα κάνουν αλλαγές. Επιχείρησαν να το πράξουν αποτεινόμενοι στο Προεδρικό. Εκεί οι πόρτες ήταν κλειστές. Πέταξαν την μπάλα στα κόμματα: «Αν αυτά θέλουν ας το κάνουν στη Βουλή…».
 
Αυτό επιχειρούν τώρα να πράξουν. Υπό την κάλυψη ενός δήθεν ενδιαφέροντος διόρθωσης των στρεβλώσεων. Κατ’ επίφαση του συμφέροντος των ασθενών. Διόλου τυχαία η χρονική στιγμή την οποία επέλεξαν. Την ώρα που ο διάλογος για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Σύστημα βρίσκεται στην τελική ευθεία. Γνωρίζουν οι άθλιοι, πως αν κλειδώσει η ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, το ΓεΣΥ θα τσιμεντωθεί. Σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο θυμήθηκε ο Συλλούρης να συγκαλέσει σύσκεψη. Πότε το έπραξε ξανά για κάποιο μεγάλο θέμα; Σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο θυμήθηκε ο Αβέρωφ να καλύψει το πρόσωπο του πολέμιου του ΓεΣΥ με το προσωπείο του προστάτη του! Σ’ αυτό τον χορό μπήκε και το ΔΗΚΟ (η ΕΔΕΚ δικαιολογείται διότι ο Σιζόπουλος ήταν εξαρχής στην γραμμή της πολεμικής).
 
Με το χέρι στην καρδιά, λοιπόν, καλούμε τον λαό να αφυπνισθεί. Να μην παρασυρθεί από τους ξαφνικούς «προστάτες». Καλούμε τους οργανωμένους ασθενείς και την Κοινωνική Συμμαχία (εκείνην που είχε υποχρεώσει τα κόμματα να προχωρήσουν με το ΓεΣΥ) να αφυπνισθούν. Καλούμε τους δικαιούχους του ΓεΣΥ να μην παραπλανηθούν από αυτούς που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα όποια προβλήματα του Συστήματος. Δεν είναι αυτά που τους νοιάζουν στην πραγματικότητα. Αυτά θέλουν να τα εκμεταλλευτούν για να προχωρήσουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας χούφτας μεγαλογιατρών και μερικών τεράστιων οικονομικών συμφερόντων.
 
Με το χέρι στην καρδιά απευθυνόμαστε προς κάθε Αβέρωφ και κάθε Συλλούρη. Θα παρακολουθούμε κάθε κίνησή σας. Αν όντως εστιάσετε μόνο στα προβλήματα που υπάρχουν στο ΓεΣΥ χωρίς να επιχειρήσετε να του αλλάξετε χαρακτήρα για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα θα είμαστε δίπλα σας. Αν πιέσετε για να διορθωθεί η σαθρή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία (αυτό αφορά την αυτονόμηση και όχι αυτό καθαυτό το ΓεΣΥ) θα μας βρείτε συμπαραστάτες. Αν όμως, τολμήσετε να επιχειρήσετε να κάνετε πράξη όσα στο παρασκήνιο συζητούσατε, σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των μεσαίων και ασθενών οικονομικών τάξεων, θα μας βρείτε απέναντί σας. Θα αποκαλύψουμε στο λαό όλο το διαχρονικό σαθρό παρασκήνιο…
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...