To Top
01:23 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η «αδιάβαστη» κ. Σπέχαρ και οι κανόνες λειτουργίας του ΟΗΕ
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η «αδιάβαστη» κ. Σπέχαρ και οι κανόνες λειτουργίας του ΟΗΕ
  13 Δεκεμβρίου 2019, 9:29 πμ  
Ο ΧΑΡΤΗΣ των Ηνωμένων Εθνών, που υπογράφτηκε το 1945 στο Σαν Φρανσίσκο, συγκέντρωσε τις προσδοκίες της ανθρωπότητας για ειρήνη και ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα και ανάπτυξη. Έκτοτε, είναι αυτοί οι βασικοί πυλώνες, οι οποίοι καθορίζουν την αποστολή και τη λειτουργία εν γένει των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές τις αρχές είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν τα κράτη-μέλη, αλλά και οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού. Αυτός ο Οργανισμός έχει ιδρυθεί για να υπηρετεί τους λαούς, καθώς είναι οικουμενικός, είναι μια παγκόσμια αγκαλιά για τους αδικημένους αυτού του πλανήτη. Αυτή, τουλάχιστον, πρέπει να είναι –και θέλουμε να είναι– η αποστολή του ΟΗΕ.

ΤΑ Ηνωμένα Έθνη έχουν ως αποστολή την παγκόσμια ειρήνη και δεν μπορεί να κρατά αποστάσεις από ενέργειες που απειλούν τη σταθερότητα. Είναι γι’ αυτό που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποσώς την τοποθέτηση της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία δήλωσε πως ο Διεθνής Οργανισμός δεν θα εμπλακεί για να διευθετήσει την εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, σε σχέση με την εξερεύνηση των υπεράκτιων πηγών υδρογονανθράκων. Όπως έγινε γνωστό, σε δηλώσεις της στο «Σπούτνικ», η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ σημείωσε σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα ότι τα Ηνωμένα Έθνη «αφήνουν το θέμα στα δικαστήρια για να το επιλύσουν», ενώ ανέφερε πως «ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν και έχουν να κάνουν με τους υδρογονάνθρακες είναι η επίτευξη μιας ουσιαστικής λύσης στην Κύπρο».
 
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η κ. Σπέχαρ, που προφανώς μιλούσε εκ μέρους του Διεθνούς Οργανισμού, κρατά αποστάσεις από τις πειρατικές, επιθετικές επιθέσεις της κατοχικής Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα Ηνωμένα Έθνη, όμως, έχουν κανόνες λειτουργίας και επικυρωμένες διεθνείς συμβάσεις, που καθορίζουν την εν γένει συμπεριφορά των κρατών-μελών. Οι διεθνείς συμβάσεις συνθέτουν όλα τα στοιχεία και τις παραμέτρους που υποχρεώνουν τις χώρες να ακολουθούν.
 
Η ΤΟΥΡΚΙΑ με τη συμπεριφορά της παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και οι ενέργειές της χαρακτηρίζονται και είναι έκνομες. Αυτό δεν χρειάζεται να διατυπωθεί από κανένα δικαστήριο στο οποίο μας παραπέμπει η κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που οφείλει να γνωρίζει περισσότερο από τον καθένα την αποστολή του ΟΗΕ.
ΟΙ εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών δεν νομιμοποιούνται να τηρούν ουδετερότητα σε πρόδηλες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Δεν νομιμοποιούνται να κρύβουν παρανομίες κάτω από το χαλί για να ικανοποιήσουν τον επιδρομέα. 
 
ΓΙΑ αυτό θεωρούμε ατόπημα την τοποθέτηση της Ειδικής Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση τις προκλήσεις και παραβιάσεις της κατοχικής δύναμης στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
ΘΑ υπενθυμίσουμε στην κ. Σπέχαρ αυτά που προσφάτως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ομιλία του για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρθηκε στους σκοπούς του ΟΗΕ σημειώνοντας τα εξής: 
* Στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.
* Στη διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής ισότητας.
* Στη διατήρηση και εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στη βάση της προληπτικής διπλωματίας και του διαλόγου.
* Στην προώθηση της ανάπτυξης, της προόδου και της συνεργασίας μεταξύ των εθνών.
Αυτά προφανώς και θα έπρεπε να γνωρίζει η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού ως ανώτερη υπάλληλος. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...