To Top
02:20 Τρίτη
28 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτικοί νάνοι, κυνηγοί της αλήθειας θα παραμείνουμε για πάντα…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Πολιτικοί νάνοι, κυνηγοί της αλήθειας θα παραμείνουμε για πάντα…
  13 Δεκεμβρίου 2019, 10:54 πμ  
Προσπάθησα πολλές φορές να αντιληφθώ τον τρόπο σκέψης των πολιτικών. Στάθηκε αδύνατο να τον κατανοήσω. Κάθε φορά που τους ασκείς κριτική για μιαν πράξη, μιαν απόφαση, μιαν τοποθέτησή τους εμφανίζονται οργίλοι. Συνοφρυώνονται. Επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάνε και τα ρέστα. Θέλουν αν δεν τους απολογηθείς, τουλάχιστον, να εξασφαλίσουν ότι θα το σκεφτείς διπλά και τριπλά την επόμενη φορά πριν αναφερθείς στο άτομό τους.
 
Πρόκειται για ένα ακόμη σαθρό φαινόμενο σε αυτό τον δύσμοιρο τόπο. Δεν αναμένει ο γράφων να αποδεκτούν την κριτική την οποία τους ασκείς. Τόσα χρόνια στο δημοσιογραφικό χώρο, έχω καταλάβει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν πολιτικοί οι οποίοι να διαθέτουν τόση δύναμη, τέτοια ευθυκρισία και τόσο υψηλό αίσθημα αυτοκριτικής ώστε να αναγνωρίζουν τα λάθη. Και κατ’ επέκταση, το δίκαιο της ασκούμενης προς αυτούς κριτικής. Μικροεξαιρέσεις μετά δυσκολίας μπορεί να εντοπίσεις διαχρονικά στον περιβόητο χώρο της πολιτικής.
 
Αντιθέτως, πλεονάζουν οι πολιτικοί νάνοι. Εκείνοι που τρέμουν την όποια κριτική όπως ο διάβολος το λιβάνι. Τρέμουν να δουν το όνομά τους σε κάποιο άρθρο. Μαθημένοι ενίοτε να καλοπιάνουν τους δημοσιογράφους. Έτσι, νομίζουν, ότι μπορούν να τους πάρουν με τα νερά τους. Όταν βρεθεί κάποιος (και ευτυχώς υπάρχουν ακόμη πολλοί, τουλάχιστον σε αυτό το δημοσιογραφικό συγκρότημα) που δεν ανέχεται τα κομματικά παίγνια, τότε αλλάζουν πρόσωπο.
 
Τους κακοφαίνεται. Κατεβάζουν τα μούτρα. Αρχίζουν να γκρινιάζουν. Αρχίζουν να ενοχλούν κάνοντας τα παράπονά τους. Όσο πιο αυστηρή είναι η κριτική η οποία τους ασκείς, τόσο μεγαλύτερη είναι και η γκρίνια. Αν, μάλιστα, φτάσει να γίνει σκληρή η κριτική τότε φτάνουν στο σημείο και να σε προειδοποιήσουν. Με τρόπο που ισοδυναμεί με απειλή. Είναι και μερικοί (αυτό είναι το χείριστο είδος), που ακολουθούν άλλη οδό. Της πίσω πόρτας. Επιχειρούν να σε καταγγείλουν στους εκδότες. Έτσι θεωρούν οι πολιτικοί νάνοι ότι είναι ευκολότερη η φίμωση. Πραγματική ευλογία για τους δημοσιογράφους οι οποίοι εργάζονται σε εκδοτικά συγκροτήματα όπου οι εκδότες έχουν «κλειστά» αφτιά…
 
Αυτοί οι πολιτικοί νάνοι, λοιπόν, αδυνατούν να αντιληφθούν ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων. Ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο μαχητές της κοινωνίας. Στρατιώτες της πρώτης γραμμής, επιφορτισμένοι με το ιερό καθήκον της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η πραγματική δημοσιογραφική ωρίμανση οδηγεί μακριά από κάθε κομματικό χρωματισμό. Διότι μόνον έτσι ο δημοσιογράφος βλέπει καθαρά. Μόνον έτσι κρίνει αντικειμενικά. Μόνο έτσι θα διαθέτει τα απαραίτητα όπλα για να υπερασπιστεί σθεναρά και αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον.
 
Θεωρούν οι πολιτικοί νάνοι πως όταν τους ασκείς κριτική, έχεις προσωπικά μαζί τους. Ότι υπάρχει κάποιος λόγος άλλος, υποχθόνιος. Έτσι μαθαίνουν να σκέφτονται τα ραδιούργα μυαλά στα κόμματα. Έτσι νομίζουν ότι σκέφτονται και όλα τα μυαλά. Πού να αντιληφθούν ότι δεν σου καίγεται καρφί για το χρώμα της κομματικής τους ταυτότητας ή για το ονοματεπώνυμο στην πολιτική τους ταυτότητα. Πώς να συνειδητοποιήσουν οι νάνοι ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται ένας σωστός δημοσιογράφος είναι για τις πολιτικές που ασκούν. Και πόσο αυτές επηρεάζουν δυσμενώς τους πολίτες. Πόσο ζημιώνουν την κοινωνία.
 
Ας μάθουν, λοιπόν, όλοι ανεξαιρέτως, ότι όσο θα βρισκόμαστε στη δημοσιογραφική έπαλξη, όσο θα κατέχουμε την ιερή ταυτότητα του δημοσιογράφου, θα συνεχίσουμε να γράφουμε με καθαρό μυαλό. Και με το χέρι στην καρδιά. Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Και των ανθρώπων του. Με μοναδικό στόχο την προστασία της κοινωνίας από κάθε ύπουλο κομματικό παίγνιο. Με μοναδική επιδίωξη την υπεράσπιση των απλών ανθρώπων. Αυτών, που τόσο πολύ έχουν βασανιστεί από τις αδιέξοδες πολιτικές και τα τραγικά λάθη των πολιτικών.
 
Οι αναγνώστες της στήλης ίσως να απορούν πού οφείλεται το σημερινό ξέσπασμα. Ας μας συγχωρέσουν. Άνθρωποι είμαστε. Με όρια. Η αξιοπρέπειά μας δεν μας επιτρέπει κάποιες φορές να ανεχόμαστε τα πολιτικά τερτίπια και τις ανασφάλειες των πολιτικών νάνων. Γι’ αυτό τέτοια ξεσπάσματα είναι αναπόφευκτα. Η σταδιακή συσσώρευση τέτοιων άθλιων παρεμβάσεων κάνουν κάποια στιγμή το ποτήρι να ξεχειλίσει… Δεν έχουν σημασία τα ονόματα. Άλλωστε, είναι τόσο πολλά…
 
Οι αναγνώστες του «Φ», όμως, μπορούν να είναι ήσυχοι. Η συντακτική ομάδα αυτής της εφημερίδας θα συνεχίσει να κλείνει τ’ αφτιά σε τέτοιες ενοχλητικές παρεμβάσεις πολιτικών νάνων. Έντιμα και παστρικά θα παραμείνουμε κυνηγοί της αλήθειας. Και θα την λέμε άφοβα στους αναγνώστες και την κοινωνία! Χωρίς να μας σκιάζει το όποιο κόστος…
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...