To Top
19:32 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ακόμη και για τα ψώνια θέλει ψηφιακές γνώσεις
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ακόμη και για τα ψώνια θέλει ψηφιακές γνώσεις
  15 Δεκεμβρίου 2019, 9:14 πμ  
Βρισκόμαστε στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης που άρχισε στη δεκαετία του 1980 με τους μικροϋπολογιστές και συνεχίζεται έως σήμερα. Δημιουργούνται νέα επαγγέλματα και κάποιοι άλλοι οδηγούνται στην ανεργία. Και εδώ είναι που θα πρέπει το σύνολο της κοινωνίας να προετοιμαστεί. Δεν είναι θέμα μόνο των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος. Αγωνιούν οι υπεύθυνοι της εκπαιδευτικής πολιτικής σε πολλές χώρες για το πώς θα προετοιμάσουν την επόμενη γενιά για να ζήσει και να εργαστεί σε έναν κόσμο που δεν ξέρουμε πώς θα είναι, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις που αλλάζουν τον πλανήτη μας. Γιατί όλα τα επαγγέλματα αλλάζουν και είναι απαραίτητη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Στον σχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να υπάρχει μία τουλάχιστον στοιχειώδης πρόβλεψη για το μέλλον, που έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύουμε, ώστε οι νέοι πτυχιούχοι να μη μένουν άνεργοι μετά την αποφοίτησή τους. Σκοπός κάθε νέου που σπουδάζει είναι να έχει ένα μέλλον, όχι απαραίτητα στο Δημόσιο, αλλά σε μια θέση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της νέας εποχής.

Σήμερα, σε μια υπεραγορά να πάει κάποιος να ψωνίσει, πρέπει να έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις της νέας τεχνολογίας. Οι εφαρμογές εκπτώσεων ή άλλων προσφορών πρέπει να κατεβαίνουν στο κινητό, υπάρχουν ταμεία που οι πελάτες μπορούν να περάσουν μόνοι τους τις αγορές από το μηχάνημα, να πληρώσουν με την κάρτα τους ή με μετρητά. Όπως και οι υπάλληλοι των υπεραγορών ή άλλων καταστημάτων του λιανικού εμπορίου που πρέπει να έχουν τις στοιχειώδεις ψηφιακές γνώσεις για να βοηθούν τους πελάτες να κατεβάζουν διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιεί το κατάστημα. Ακόμη και για να μπορούμε να έχουμε εμπλοκή με τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να έχουμε τις στοιχειώδεις ψηφιακές γνώσεις. Σήμερα πολλές δουλειές γίνονται διαδικτυακά και μεγάλες επωνυμίες προωθούν ένα νέο τρόπο επιχειρείν.  

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η Alibaba, ο διαδικτυακός κινεζικός κολοσσός, έχει τη µεγαλύτερη αξία στον κόσµο χωρίς να διαθέτει αποθήκη, ότι η Airbnb συνιστά τον µεγαλύτερο πάροχο καταλυµάτων στον πλανήτη χωρίς να διαθέτει ούτε ένα κτήριο και ότι η Uber βρίσκεται στην πρώτη θέση των υπηρεσιών οδικών µετακινήσεων χωρίς να κατέχει ούτε ένα όχηµα. Καθεµία έχει βρει ευφυείς τρόπους, συνδέοντας πωλητές και αγοραστές άµεσα και µε ευκολία και αναπτύσσοντας νέα επιχειρηµατικά µοντέλα σχεδόν απαλλαγµένα από το κεφάλαιο.

Στην εποχή άλλωστε της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας φαίνεται ότι το «κεφάλαιο» με τη μεγαλύτερη αξία δεν θα είναι το χρηματικό, αλλά οι άνθρωποι που διαθέτουν τα απαραίτητα e-προσόντα, ώστε να προσαρμοστούν γρήγορα και να δημιουργήσουν τις δικές τους εταιρείες αξιοποιώντας «κανάλια» που πριν κάποια χρόνια κανένας δεν είχε φανταστεί.
Η ψηφιακή επανάσταση βάζει τις επιχειρήσεις και ειδικά τις οικογενειακές, που αποτελούν βασικό βραχίονα του παραγωγικού ιστού της χώρας, σε μεγάλα διλήμματα και προκλήσεις. Το ερώτημα είναι εάν θα προσαρμοστούν και θα ανταποκριθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά ή θα μείνουν προσκολλημένες σε παλαιά μοντέλα, που αργά ή γρήγορα όμως θα εξαντλήσουν την όποια χρησιμότητά τους. Την προηγούμενη 15ετία υπήρχαν επιχειρήσεις που δεν είχαν ιστοσελίδα. Σήμερα αν είσαι επιχείρηση χωρίς ιστοσελίδα ή παρουσία στο facebook είσαι χαμένος από χέρι. 

Η υιοθέτηση της ψηφιακής οικονομίας από τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τον κρατικό μηχανισμό της χώρας μας είναι μονόδρομος στην πορεία της ανάπτυξης, στην αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας. Οι νέοι, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι άνεργοι που επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, χρειάζονται ψηφιακές δεξιότητες. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της ψηφιακής οικονομίας, επηρεάζουν την απασχόληση και την κατανομή του εισοδήματος.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...