To Top
14:32 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα κόμματα θα κριθούν από τους ψηφοφόρους για τις πράξεις τους
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τα κόμματα θα κριθούν από τους ψηφοφόρους για τις πράξεις τους
  15 Δεκεμβρίου 2019, 9:15 πμ  
Σε κάθε ψήφιση κρατικού προϋπολογισμού, η Βουλή κάνει το «θαύμα» της, καθώς αποκόπτει κονδύλια που δεν πρέπει. Πριν από μερικά χρόνια, τα κόμματα είχαν αποκόψει κατά λάθος τα κονδύλια για τις αποκρατικοποιήσεις, για να σταματήσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Ωστόσο, από την αποκοπή, δεν εξαίρεσαν την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για να πληρωθούν οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι διενήργησαν τη σχετική μελέτη. 

Το πάθημα έγινε μάθημα για τα κόμματα τα οποία φροντίζουν στις τροπολογίες που προτείνουν και εγκρίνουν, να εξαιρούν την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμάνιου Λάρνακας, του Τροόδους και του ΧΑΚ. 

Την περασμένη Τετάρτη, κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, η πλειοψηφία των κομμάτων έκανε και πάλι το θαύμα. Έβαλαν μπλόκο στη λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς απέκοψαν το σχετικό κονδύλι που περιλαμβάνονταν στον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ (εξαιρουμένων των Άγγελου Βότση και Μαρίνου Μουσιούττα), ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ ενέκριναν την τροπολογία του Ζαχαρία Κουλία, με την οποία απεκόπησαν οι πιστώσεις που περιλήφθηκαν στα διαρθρωτικά προγράμματα και σχέδια της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ, τα οποία θα μεταφέρονταν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, ανάλογα με την πρόοδο του έργου.

 Σε αυτή την περίπτωση, δεν πιστεύω πως οι βουλευτές απέκοψαν κατά λάθος το σχετικό κονδύλι, αλλά το έπραξαν συνειδητά. Πίσω από τη στάση που τήρησαν τα κόμματα υπάρχει προϊστορία. Από το 2017 που συζητείται το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στη Βουλή, τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ, βάζουν προσκόμματα για τη μη προώθηση του νομοσχέδιου στην Ολομέλεια.

 Συγκεκριμένα, όταν πριν από ενάμιση χρόνο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχέδιου με στόχο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ΔΗΣΥ είχε ζητήσει να αναβληθεί η συζήτησή του γιατί υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Μάλιστα, την εισήγηση για αναβολή στήριξε και το ΔΗΚΟ. Τότε, το ΑΚΕΛ είχε κατηγορήσει τα κόμματα πως με τη στάση τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών – επιχειρηματιών.

 Το νομοσχέδιο αναθεωρήθηκε αρκετές φορές και πριν από έναν μήνα, ενώ ήταν έτοιμο να οδηγηθεί και πάλι στην Ολομέλεια, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ ανέφεραν πως είχαν επιφυλάξεις, με αποτέλεσμα να αρχίσει νέος γύρος κοινωνικού διάλογου. Σημειώνεται πως, κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου, βουλευτές του ΔΗΣΥ διατύπωναν προβληματισμούς. Σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας συμμετείχε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος διαμαρτυρόταν για τις υπερεξουσίες που θα έχουν οι επιθεωρητές. Την ίδια στάση τηρούσαν οι βουλευτές του ΕΛΑΜ.

 Το κυβερνητικό νομοσχέδιο στηρίζουν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, ενώ μέχρι την Τετάρτη ήταν αμέτοχη η ΕΔΕΚ. Η στάση που τήρησαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ προκαλεί πολλά ερωτήματα.

-Τα συγκεκριμένα κόμματα διαφωνούν να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων;
-Μήπως θέλουν να επιβραβεύσουν τους κακούς εργοδότες και να ενθαρρύνουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό; 
-Μήπως θέλουν να καταστούν μέρος των μη ορθών εργασιακών σχέσεων.
-Μήπως εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα των εργοδοτών, οι οποίοι διαφωνούσαν με τη σύσταση της Υπηρεσίας;
-Μήπως επιθυμούν να συνεχιστούν η εργοδοτική ασυδοσία και η εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων;
 
Αυτά και πολλά ερωτήματα πρέπει να απαντήσουν τα κόμματα που κατήργησαν το κονδύλι για τη λειτουργία της Υπηρεσίας. Θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους εργαζομένους και να τους επεξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν. Αφού τα κόμματα θεωρούν πως το νομοσχέδιο έχει κενά, γιατί δεν περίμεναν να οδηγηθεί στην Ολομέλεια και να καταθέσουν τροπολογίες.

Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Έτσι και τα κόμματα, που καταψήφισαν το συγκεκριμένο κονδύλι, θα κριθούν από τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι δεν είναι μόνο εργοδότες, αλλά και εργαζόμενοι. 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...