To Top
16:01 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η Τουρκία παράγει ήδη τετελεσμένα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η Τουρκία παράγει ήδη τετελεσμένα
  14 Δεκεμβρίου 2019, 9:00 πμ  
ΤO πόσο κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στη σημερινή φάση, την περίοδο που διανύουμε, δεν είναι ανάγκη να εξηγηθεί. Δεχόμαστε μια συστηματική, μεθοδευμένη επίθεση από την Τουρκία, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. Είναι προφανές πως Αθήνα και Λευκωσία αντιλαμβάνονται ότι έχουμε εισέλθει σε μια επικίνδυνη περίοδο και το ζητούμενο είναι να μην αναμένουμε την επόμενη κίνηση από την Τουρκία, όποια και να είναι αυτή. Το θέμα είναι να προλάβουμε την Τουρκία, καθορίζοντας εμείς το τοπίο. Αυτό προφανώς και έπρεπε να γίνει προ πολλού. Όταν ακόμη η κατοχική δύναμη βρισκόταν στη φάση των εξαγγελιών, που, ειρήσθω εν παρόδω, ενίοτε υλοποιούνται, γίνονται στην πράξη πολιτικές. 

ΕΙΝΑΙ προφανές πως δεν είναι τώρα που η Τουρκία «γκριζάρει» περιοχές, τις διεκδικεί και μετά επιβάλλει τετελεσμένα. Αυτή η πρακτική υιοθετείται διαχρονικά από την Άγκυρα και αποτελεί μέρος των ευρύτερων σχεδιασμών της. Θεωρούμε δε πως όσα και σήμερα ανακοινώνονται από τουρκικής πλευράς σε διάφορα επίπεδα, κυρίως όμως εκείνα που δημόσια αναφέρονται από τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες του της πρώτης γραμμής, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης, θα υλοποιηθούν. Κι αυτό θα επιβεβαιωθεί στη συνέχεια. Όπως έχει επιβεβαιωθεί στο παρελθόν. 

ΣΕ σχέση με τα πιο πάνω, ενδιαφέροντα, κατά την άποψή μας, είναι και τα όσα ανέφερε ο γενικός διευθυντής προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Κωνσταντίνος  Φίλης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό της Κρήτης 98.4. Εξήγησε πως η συμφωνία–έκτρωμα της Τουρκίας με την Τρίπολη της Λιβύης, παράγει ήδη τετελεσμένα για την Άγκυρα, ανεξάρτητα από την ισχύ ή όχι της συμφωνίας στην ίδια τη Λιβύη. Κατά τον κ. Φίλη, το σενάριο εμφάνισης τουρκικών πολεμικών πλοίων ή ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, είναι πολύ πιθανό να συμβεί και τότε είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα αν δεν θέλει να υποστεί ήττα και ακρωτηριασμό δικαιωμάτων της και κυριαρχίας, θα πρέπει να απαντήσει και στρατιωτικά.
 
ΤΗΝ ίδια ώρα, όπως συναφώς ανέφερε, μετά από όλα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο η κατοχική Τουρκία με αυτή την συμφωνία–έκτρωμα, διευρύνει το μέτωπο από τα νησιά του Αιγαίου και το σύμπλεγμα στο Καστελλόριζο, έως την Κάρπαθο, την Κάσο και νότια της Κρήτης, αμφισβητώντας σε όλο τον άξονα την ελληνική κυριαρχία πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, άρα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη επήρειας των νησιών στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε αυτά. Κατά τον κ. Φίλη, το «κλειδί» πλέον είναι, αν και εξαιρετικά δύσκολο, στην ύπαρξη οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ώστε να υποσκελιστεί η συμφωνία Τουρκίας – Τρίπολης και το θέμα να πάει διπλωματικά έτσι μέχρι τον ΟΗΕ.

ΤΟ ζητούμενο είναι να ανατραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί. Σε διπλωματικό επίπεδο έχουν διαμορφωθεί σημαντικά πολιτικά εργαλεία. Όπως είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αρκούν, όμως, αυτά καθώς χρειάζονται κι άλλα, τα οποία θα αυξάνουν την πίεση κατά της Τουρκίας. Η Αθήνα και η Λευκωσία οφείλουν να συντονιστούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες από κοινού, καθώς κοινός είναι ο εχθρός. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...