To Top
13:44 Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μα, νομίζουν, ξεχάσαμε τη σαπίλα πριν από το ΓεΣΥ;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Μα, νομίζουν, ξεχάσαμε τη σαπίλα πριν από το ΓεΣΥ;
  14 Δεκεμβρίου 2019, 10:55 πμ  
Ξεχάσαμε κιόλας, νομίζουν, πόσο άθλια ήταν η κρατική πρόνοια για την υγεία πριν από το ΓεΣΥ. Και πάνε να μας παρουσιάσουν τη νέα κατάσταση σαν ένα χάος που πρέπει να το διορθώσουν. Ποιοι; Οι γιατροί του Δημοσίου, κάποια κόμματα, κάποιοι ιδιωτικά νοσηλευτήρια… Ξεχάσαμε, νομίζουν, που η πλειονότητα των πολιτών ήταν έρμαιο στα πανάθλια νοσοκομεία και οι υπόλοιποι έπρεπε να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους στην ιδιωτική περίθαλψη άμα βρίσκονταν στην ανάγκη. Ακούς σήμερα μερικούς να μιλούν για το ΓεΣΥ ως να ήρθε να καταστρέψει την εξαίρετη περίθαλψη που είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Νομίζουν ξεχάσαμε που πήγαινες σε κρατικό νοσοκομείο για κατεπείγουσα θεραπεία ή εξειδικευμένη εξέταση και σου έκλειναν ραντεβού μετά από ένα-δυο χρόνια, αν σου τύγχανε να επιζήσεις μέχρι τότε. Νομίζουν ξεχάσαμε που πήγαινες το βράδυ στις Πρώτες Βοήθειες με σπασμένο ισχίο και σφάδαζες από τους πόνους, αλλά έφερναν ειδικό να σε εξετάσει άμα ξημέρωνε και ξεκινούσε το ωράριό του.

Μιλούν σήμερα για προβλήματα του ΓεΣΥ και το σαμποτάρουν με απροσμέτρητο θράσος οι ίδιοι που εξ αρχής το πολεμούσαν. Εκείνοι που ενθάρρυναν πότε τους μεγαλογιατρούς του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου να το πολεμούν, πότε τους κλινικάρχες-επιχειρηματίες και πότε τις ασφαλιστικές εταιρείες. Υπάρχουν προβλήματα, λένε, και πρέπει να τα διορθώσουν. Ποιοι; Αυτοί που ονειρεύονται ακόμα να το ξεχαρβαλώσουν για να συνεχίζεται εσαεί η ασυδοσία σε βάρος του λαού. Να είσαι στην ανάγκη, μεταξύ ζωής και θανάτου, και αν δεν έχεις ιδιωτική ασφάλεια να μην ξέρεις από πού θα βρεις βοήθεια. Νομίζουν τα ξεχάσαμε αυτά, μόλις έξι μήνες από την εφαρμογή του νέου συστήματος. Να μην περνά από το μυαλό τους ότι θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Ας κάνουν όσες συνωμοσίες θέλουν, οι πολίτες ξέρουν από πρώτο χέρι, κι έχουν την υπομονή να περιμένουν να διορθωθούν τα όποια προβλήματα, αλλά επιστροφή στο χάος δεν θα το επιτρέψουν. Διότι έζησαν το προηγούμενο σάπιο σύστημα, όσοι επέζησαν, κι όσες αδυναμίες κι αν παρουσιάζει το ΓεΣΥ δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από όσες είχαμε πριν από αυτό. Μόνο για τα φάρμακα να συγκριθούν οι τιμές είναι αρκετό για να πεις «δόξα σοι ο Θεός». 

Συγκάλεσε, λέει, σύσκεψη αρχηγών κομμάτων και άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής για να συζητηθούν τα προβλήματα του ΓεΣΥ και να αντιμετωπιστούν. Με ποια αρμοδιότητα; Είναι δουλειά της Βουλής να ανακατεύεται στη διαχείριση; Η Βουλή ενέκρινε τις νομοθεσίες, έθεσε το γενικό πλαίσιο, αλλά ούτε διαχείριση θα κάνει, ούτε διαπραγματεύσεις με τους εμπλεκόμενους. Ανατέθηκε σε κάποιους ανθρώπους, τεχνοκράτες κυρίως, να διαχειριστούν το σύστημα και, για να πω την αλήθεια, το διαχειρίστηκαν πολύ καλύτερα, με πολύ πιο θετικά αποτελέσματα από αυτά που έχουμε συνηθίσει στην Κύπρο όταν γίνονται μεταρρυθμίσεις. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ. Να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, όχι να τους σαμποτάρουν. Η Βουλή δεν έχει καμιά δουλειά να κάνει συσκέψεις. Ας παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δική του είναι η ευθύνη κι αυτός θα δώσει λογαριασμό για την επιτυχία ή την αποτυχία, όχι η Βουλή. Εξάλλου, ποιος είπε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στους κομματικούς αρχηγούς όταν βλέπουμε ορισμένους από αυτούς με τι πάθος πολεμούν το ΓεΣΥ;

Αν θέλουν να είναι ωφέλιμοι στην κοινωνία υπάρχει τρόπος: Να στρέψουν τις πιέσεις τους στους δικούς τους γιατρούς του Δημοσίου, να τους πείσουν να μη σαμποτάρουν τις αλλαγές. Να τους εξηγήσουν ότι δεν δικαιολογούνται να ζητούν μισθούς ως να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Να τους εξηγήσουν ότι ο ιδιώτης γιατρός έχει περισσότερα έσοδα αλλά και περισσότερα έξοδα, που δεν έχουν οι ίδιοι, ότι αν θέλουν έχουν το δικαίωμα να ιδιωτεύσουν, να πληρώνουν ενοίκια, βοηθούς, γραμματείς, ιατρικά μηχανήματα. Να στραφούν και προς τους φίλους τους κλινικάρχες να τους πείσουν ότι οφείλουν να ενταχθούν στο σύστημα από την 1η Ιουνίου 2020 και να μην περιμένουν κομματικές παρεμβάσεις να τους διασφαλίσουν συνέχιση της ασυδοσίας. Κυρίως, στα δημόσια νοσοκομεία να στραφούν, που συνεχίζουν να τελούν υπό κατάρρευση. Για να μην επιτρέψουν να συμπαρασύρουν όλο το νέο σύστημα.

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...