To Top
05:59 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κάνετε λάθος κύριε Μητσοτάκη!
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Κάνετε λάθος κύριε Μητσοτάκη!
  14 Δεκεμβρίου 2019, 9:15 πμ  
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ, κύριε Μητσοτάκη: Όταν «διαβεβαιώνετε τον ελληνικό λαό», πως οι, που «υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», δυσκολίες, αυτές είναι με την Τουρκία που τις έχομε, διαπράττετε θεμελιώδες λάθος. Συνεπώς και όταν ακολούθως «εκτιμάτε» πως με αμφίπλευρη «καλή διάθεση» μπορούν να ξεπεραστούν, κάνετε επιπροσθέτως και ολέθριο λάθος! Διότι κύριε Μητσοτάκη η σύγχρονη Ελλάδα δεν είναι με την Τουρκία που έχει το πρόβλημα. Είναι με  τους, αιματοδοτούντες την Τουρκία συμμάχους μας που το έχει! Ειδικότερα δε: Το πρόβλημα δεν το έχει απλώς τώρα, που, καταχρεωμένη και ανυπόληπτη πια, σέρνεται στο έλεός τους! (Και θα σέρνεται για τα επόμενα εκατό χρόνια). Όχι! Δεν είναι αυτό η αιτία του ελληνικού προβλήματος... 
 
ΟΥΤΕ «ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ» ΕΙΝΑΙ το πρόβλημα, ούτε καν «γειτνιαστικό». Είναι πρόβλημα κυρίως ιστορικό και ιδίως γεωγραφικό. Ιστορικό, κατά το ότι λησμονούμε οι νεοέλληνες πως ό,τι λέγεται ελληνικό φαινόμενο της ιστορίας, ούτε στην Αθήνα ούτε στη Σπάρτη είναι που γεννήθηκε. Στο Αιγαίο και στις δυο «όχθες» του, Ανατολική και Δυτική, εκεί γεννήθηκε! Και έτσι μόνο άκμαζε: Όταν δηλ. η Ελλάδα κατείχε και τις δυο όχθες του Αιγαίου! Γεγονός που διήρκεσε κοντά τρεις χιλιάδες χρόνια (ελληνικής) ιστορίας. Και μόνο όταν, στα μέσα της τρίτης του χιλιετίας, ως Ρωμανία (αποκληθείσα «Βυζάντιο») έχασε την Ανατολή του, τότε και έσβησε. Στην Κωνσταντινούπολη... Και ούτε χρειάζεται να αναλυθεί εδώ, γιατί άραγε όταν το 1922 «πλησίασε» ξανά την ανατολική όχθη του, την Ιωνία, λυτοί και δεμένοι «σύμμαχοι» βάλθηκαν να εμποδίσουν, ακυρώνοντάς την, την ελληνική επάνοδο στην (παλαιόθεν) Ανατολή. 
 
ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ! Κατανόησε στο βάθος του, το «συμμαχικό» εκείνο γεγονός του ’22 η τουρκική διπλωματία. Κατανόησε δηλ. γιατί οι Ευρωπαίοι, που από τη μια τη λεηλάτησαν την Τουρκία, δεν ήθελαν από την άλλη να αποκτήσει (ξανά) η Ελλάδα έδαφος στην Ανατολή. (Η υπερ-χιλιόχρονη ακμή του «κάρφους» εκείνου που σηματοδοτούσε για τη Δύση, στις δυο όχθες του Βοσπόρου, το «Βυζάντιο», αίφνης τους «αφύπνισε», συναγείροντάς τους έστω και την εσχάτη...) Και κατανόησε επίσης πως τουρκική δύναμη πια, είναι πως κατέχοντας εκείνη και τις δυο όχθες, έστω, του Βοσπόρου, (την ποτέ «πύλη του κόσμου») είναι και η μόνη που διαθέτει έδαφος και στην Ανατολή. Συνακολούθως, είναι και η μόνη και αποκλειστική, «αναγκαστική» συνεπώς για εκείνους, σύμμαχος δύναμη, των Δυτικών. 
 
ΠΟΛΥ ΕΝΩΡΙΣ συνειδητοποίησε επίσης και το άλλο: Ότι μοναδικό, δυνάμει, εναπομένον για την Ελλάδα έδαφος στην Ανατολή είναι πια το της Κύπρου, στον προκεχωρημένο μάλιστα χώρο της Ανατολής! Τότε (33 χρόνια μετά το ’22) ανέγνωσε επίσης η Τουρκία, πως για να διαφυλάξει την ιδιότητά της, ως αποκλειστικού συμμάχου για τη Δύση, έπρεπε να ενεργήσει έτσι, ώστε πρωτίστως να αποκλείσει, κάθε δυνατότητα της Ελλάδας να αποκτήσει εκείνη το έδαφος αυτό στην Ανατολή! (Ότι το έδαφος λεγόταν Κύπρος, ήταν το δευτερεύον...) Γι' αυτό και παρότι κατσιασμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έσπευσε (1956) να θεσπίσει το «δόγμα» Νιχάτ Ερίμ, «ανάκτησης» (όχι κατάκτησης) Κύπρου! Τη νήσο που «αστόχαστα», δέχτηκε να παραχωρήσει στην Αγγλία το 1878.
 
ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΚΡΙΣΙΜΑ καίριο κύριε Μητσοτάκη, να κατανοήσετε εσείς, ό,τι απέτυχε ως τώρα να κατανοήσει, τόσο ένθεν όσο και εκείθεν του Αιγαίου, σύνολη η πολιτική μας διανόηση: Πως δεν θέλει, με τόσο μάλιστα πάθος, την Κύπρο η Τουρκία για επεκτατικούς τάχα λόγους: Να αυξήσει δηλ. τα 779.450 km2 του εδάφους της, με τα πενιχρά 9.250 km2 τής Κύπρου! Ούτε βέβαια για να προστατεύσει το ...«μαλακό της υπογάστριο», τι λόγος αλήθεια και εκείνος! Και ούτε ακόμα για τους υδρογονάνθρακές της την θέλει, και πιστεύω πως το αντιλαμβάνεστε αυτό: Η τουρκική διπλωματία, κ. Πρωθυπουργέ,και οφείλετε αυτό να το γνωρίζετε, δεν σχεδιάζει για τα επόμενα είκοσι ή τριάντα ή και πενήντα χρόνια! Όσο δηλ. θα υπάρχουν εκείνοι οι υδρογονάνθρακες. Σχεδιάζει για τους επόμενους αιώνες. Που είναι βέβαιο, ότι θα εξακολουθεί προφανώς να υπάρχει εκεί κυπριακό έδαφος... Συνεπώς να υπάρχει ενδεχόμενος και ο κίνδυνος το έδαφος εκείνο να αποτελέσει ξαφνικά έδαφος ελληνικό! Ούτε ακόμα τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης θέλει, λέω εγώ, ούτε το μισό Αιγαίο ορέγεται ή πιστεύει τάχα πως υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσει, είτε εκείνο, είτε έστω μέρος του ποτέ. 
 
ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ στους ελληνικούς αιθέρες και οργώνουν ανενόχλητοι τις ελληνικές μας θάλασσες; Θα φωνήσει ομαδόν η απανταχού νοητικά συγχυσμένη πολιτική μας διανόηση, «αν όχι», προσθέτοντας η ίδια, «διότι επιχειρεί έτσι, τουλάχιστο, να, σύροντας τάχα την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δημιουργήσει τετελεσμένα»! Προσθέτοντας, επίσης και άλλες παρόμοιες «θνητές φλυαρίες», που έλεγε κάποτε ο Πλάτων... Και όμως κύριε Μητσοτάκη, εγώ λέω, πως εντελώς άλλος είναι ο λόγος, που έτσι εξευτελίζει την Ελλάδα, στα έσχατα δε, ο βάρβαρος Ασιάτης. Όπως και ότι άλλος είναι που προορίζεται να διαπιστώσει, ως αναμφισβήτητο πια γεγονός, αυτό τον ευτελισμό της χώρας... 
 
ΠΕΡΙ ΤΟΥΤΟΥ ΟΜΩΣ, αναγκαίο είναι να μιλήσουμε, όμως στο επόμενο σημείωμα.

*Διδάκτωρ του ΕΜΠ. 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...