To Top
15:42 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναθέματα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Αναθέματα
  15 Δεκεμβρίου 2019, 10:59 πμ  
Δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι οι προκλήσεις είναι εξαιρετικά μεγάλες για την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Οι μεταρρυθμίσεις είναι πέραν από αναγκαίες για να πάει επιτέλους ο τόπος μπροστά. Δεν υπάρχει κανένα μα κανένα περιθώριο ανοχής. Και για να γίνουν μεταρρυθμίσεις απαιτείται πολιτική βούληση και πάρα πολλή δουλειά σε όλους τους τομείς. Πέραν από διακηρύξεις και παχιά λόγια, από τον Πρόεδρο μέχρι και τον τελευταίο Υπουργό και στέλεχος της Κυβέρνησης δεν έχουν παρά να σηκώσουν τα μανίκια και να πιάσουν δουλειά. Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ τους. Ούτε βεβαίως για τους απλούς πολίτες τούτου του τόπου…
 
Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακή. Ούτε και είναι διαχείριση στη βάση της αντιπολιτευτικής ρότας που καθορίζει το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει τους λόγους του και τις δικές του στοχεύσεις. Οι κυβερνώντες έχουν μπροστά τους ουκ ολίγα κατεστημένα που δεν επιτρέπουν για χρόνια την όποια επιχειρούμενη αλλαγή, και τα οποία έχουν τη μοναδικότητα να προσαρμόζονται ανάλογα με τον ένοικο του Προεδρικού προκειμένου να παίρνουν παράταση ζωής… Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, για τρίτη θητεία. Κι αυτό χάρις στον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει αφού η συνταγματική τροποποίηση που επιτεύχθηκε μετά από την προεδρική πρόταση είναι γεγονός. Καμιά αναστολή και καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί, στην όποια καθυστέρηση παρατηρείται στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να δικαιούμαστε να μιλούμε για ευρωπαϊκό κράτος.
 
Το έργο του Προέδρου δεν είναι εύκολο. Ο δρόμος για τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα… Τον αναμένουν συγκρούσεις. Ιδιαίτερα δύσκολες, αφού ο κάθε επιτήδειος έχει ήδη στοιχηθεί σε μεγάλο βαθμό υπέρ κάποιου προεδρικού υποψηφίου που θεωρεί ότι μπορεί να είναι ο επόμενος ένοικος του Προεδρικού. Κι αυτό οφείλεται στον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη, που φαίνεται ότι υποτίμησε αυτό τον παράγοντα… Δυστυχώς για τον ίδιο, η προεδρολογία για το 2023 άρχισε από τις πρώτες εβδομάδες της δεύτερης θητείας του όπως και τα κομματικά παιγνίδια όλων των αποχρώσεων και μια παρατεταμένη περίοδο προεδρολογικών ζυμώσεων δεν επιτρέπει συγκλίσεις ούτε και συναίνεση για τα μεγάλα και τα σοβαρά ζητήματα. Όλοι υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, την ικανοποίηση ομάδων για να συγκεντρώσουν ψήφους… αν και λεκτικά αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα για την «ανοικοδόμηση» δομών και λειτουργιών της κρατικής μηχανής.
 
Οι πρόσφατες αναδομήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, του παρέχουν αν μη τι άλλο ηρεμία σε ό,τι αφορά τους «δικούς» του. «Έκλεισε» τρύπες και ικανοποίησε το στενό του κομματικό ακροατήριο με κινήσεις που έδωσαν την ευκαιρία για ενίσχυση και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Η αλλαγή «παικτών» από μόνη της δεν μπορεί να διαφοροποιήσει ούτε το παιγνίδι, ούτε και τα αποτελέσματα αν δεν συνοδεύεται κι από όραμα, στόχους και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε πολλή δουλειά… Οι αιφνίδιες «έφοδοι» του υπουργού Μεταφορών μπορεί να «παίζουν» επικοινωνιακά, αλλά όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Και ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ των κυβερνώντων. Η κάθοδος του Νίκου Αναστασιάδη στον απλό κόσμο, είναι μονόδρομος. Μπορεί να τον βρίζουν στα καφενεία, αλλά είναι παλιάς κοπής πολιτικός ηγέτης και μπορεί να καθίσει κάτω και να ακούσει τι έχουν να του πουν… Ας το κάνει αν πραγματικά θέλει να κάνει restart.    
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...