Περίπου 500 ανήλικα παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό τη φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας τα οποία είτε απομακρύνθηκαν από τις οικογένειες τους λόγω κακοποιητικού περιβάλλοντος, είτε λόγω της ανικανότητας των γονέων να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των παιδιών.
 
Μιλώντας στο philenews, o πρόεδρος του συνδέσμου Φωλιά Αγάπης- Ανάδοχη Οικογένεια κ. Δήμος Θωμά, ανέφερε ότι μεταξύ των παιδιών αυτών υπάρχουν περίπου 130 ασυνόδευτα παιδιά που έφθασαν στη Δημοκρατία δια θαλάσσης και διαβιούν σε δομές, ενώ 160 ανήλικα είναι τοποθετημένα σε ανάδοχες οικογένειες υπό την ευθύνη του Γραφείου Ευημερίας.
 
Από την πλευρά του ο κ. Θωμά ανέφερε πως άλλα 340 ανήλικα παιδιά, αναμένουν την εξεύρεση ανάδοχων οικογενειών, δεδομένο που παρουσιάζει την τεράστια ανάγκη για την διεύρυνση του θεσμού.
 
Πώς κρίνεται μια οικογένεια ως κατάλληλη για αναδοχή
 
Μια οικογένεια η οποία εκφράζει την επιθυμία της για αναδοχή παιδιού χρειάζεται διερεύνηση από πλευράς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ότι είναι σε θέση να προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον υποκατάστατης οικογενειακής φροντίδας σε παιδιά που μετακινούνται από το οικογενειακό τους περιβάλλον για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα κακοποίηση η παραμέληση.
 
Τα κριτήρια που θέτουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για τους ανάδοχους γονείς αφορούν ενήλικα πρόσωπα με καλή φυσική, ψυχική και συναισθηματική υγεία. Παράλληλα, το βασικό κίνητρο των ανάδοχων γονέων θα πρέπει να είναι να έχουν αποθέματα αγάπης και αντοχής για τη φροντίδα ενός παιδιού που δεν είναι δικό τους, ενώ αν έχουν δικά τους παιδιά θα πρέπει να εξηγήσουν ότι αφορά την αναδοχή. Να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις και συμπεριφορές και συναισθήματα των ανάδοχων παιδιών, να είναι ικανοί να φροντίσουν παιδιά και να προσφέρουν θετικές εμπειρίες ομαλής οικογενειακής ζωής.
 
Επιδόματα αναδοχής
 
Κληθείς να σχολιάσει τα επιδόματα τα οποία λαμβάνουν οι ανάδοχες οικογένειες, ο κ. Θωμά τόνισε ότι τα έξοδα τα οποία αφορούν ένα παιδί είναι αρκετά υψηλά γι αυτό και οι ανάδοχοι γονείς λαμβάνουν επιδόματα τα οποία καλύπτουν διαμονή, ένδυση, υπόδηση, διατροφή, φροντίδα καθώς και άλλα έκτακτα χορηγήματα για ανάγκες όπως προσωπικά μικροέξοδα, οδοιπορικά, πανάκια, φροντιστήρια και καλλιέργεια ειδικού ενδιαφέροντος.
 
Το ύψος των επιδομάτων, σύμφωνα με τον κ. Θωμά, ποικίλει ανάλογα με το ύψος των αναγκών των παιδιών. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ανάδοχοι γονείς καλούνται να πληρώσουν χρήματα από την τσέπη τους για τη φροντίδα των ανάδοχων παιδιών. Αρκετά ανάδοχα παιδιά, τόνισε, χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες τις οποίες καλύπτει μέσω των υπηρεσιών του το κράτος.
 
 Στενή παρακολούθηση ανάδοχων οικογενειών από ΥΚΕ και κατά τα περιοριστικά μέτρα
 
Ερωτηθείς σχετικά με την παρακολούθηση και τη στήριξη που χρειάζονται οι ανάδοχες οικογένειες από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ο κ. Θωμά τόνισε ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τις ανάδοχες οικογένειες προκειμένου να εντοπίζουν τις ανάγκες και να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται. Μάλιστα έχουν το δικαίωμα όπου κρίνουν ότι χρειάζεται να επικοινωνήσουν με τα ίδια τα παιδιά μπορούν να το πράξουν ενώ μπορούν να πραγματοποιούν και απροειδοποίητες επισκέψεις στις οικίες ανάδοχων οικογενειών.
 
Κατά τις μέρες των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Θωμά οι λειτουργοί των ΥΚΕ ήταν συνεχώς σε εγρήγορση, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ανάδοχων οικογενειών και όχι μόνο.