To Top
07:18 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μεγαλοπιάνεται το κράτος μπροστά στην εξαθλίωση
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Μεγαλοπιάνεται το κράτος μπροστά στην εξαθλίωση
  28 Δεκεμβρίου 2019, 10:20 πμ  
«Σε κάποια σπίτια δεν υπήρχε καθόλου ψυγείο ή ήταν χαλασμένο. Σε άλλα ήταν τελείως άδειο. Είναι πολλά τα παραδείγματα. Σε μια περίπτωση μπήκαμε σε κουζίνα και δεν πίστευαν τα μάτια μας. Νομίζαμε ότι ήταν πλυσταριό. Έχουμε πάει σε οικογένεια όπου δεν διέθετε στρώματα για να κοιμηθούν τα παιδιά της. Έπεφταν όλοι στο πάτωμα», περιέγραφε προ ημερών στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου. Είναι συνθήκες που αντίκρισε ο ίδιος καθώς και άλλοι εθελοντές, με τις οποίες επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ανέχειας στις μέρες μας. Επιβεβαιώνεται πως είναι πολλοί εκείνοι που χρειάζονται στήριξη και βοήθεια και πως είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και όχι κάποια εξαίρεση.
 
Σε άλλη περίπτωση ο πρόεδρος των εθελοντών ανέφερε ότι επισκέφθηκαν μια ηλικιωμένη που ζει μόνη στο σπίτι της στη Λευκωσία, ώστε να της προσφέρουν πακέτο ενόψει των Χριστουγέννων. «Αντιληφθήκαμε ότι δεν υπήρχε τροφή αλλά και γενικότερα κάτι για να φάει». Επιπλέον, ανάμεσα στις οικογένειες που ζήτησαν βοήθεια, μίλησε για μία που ζει σε συνοικισμό και που έχει εφτά παιδάκια. «Είναι μια ακόμη περίπτωση που με δυσκολία εξασφαλίζει τα απολύτως απαραίτητα. Αυτό που καταλαβαίνουμε και συναντήσαμε, είναι ότι υπάρχει κόσμος δυστυχισμένος. Ότι δεν πρέπει να θεωρούμε πως όλοι περνούν καλά. Απλώς, πίσω από μια κλειστή πόρτα δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει».
 
Δεν πρόκειται για τυχαία περιστατικά και για δραματισμούς, καθώς η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου αναφέρει σε έκθεση του 2019 ότι το 23,9% του πληθυσμού, δηλαδή, ένας στους τέσσερεις πολίτες (205.900 άτομα), διατρέχει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Ταυτόχρονα, στα ίδια στοιχεία αναφέρεται ότι το 10,2% του πληθυσμού, δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα βασικά αγαθά. Ο λαός πεινάει. 
Οι γονείς μάχονται και αγωνιούν για το πώς θα φροντίσουν τα παιδιά τους, πώς θα τους προσφέρουν στέγη, τροφή, ρουχισμό, εκπαίδευση, διασκέδαση. Ωστόσο, η Πολιτεία με ύφος υπεροπτικό και σαν μια σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα, προτρέπει εκείνους που δεν έχουν ψωμί να φάνε παντεσπάνι.
 
Διότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να σπαταλά κονδύλια και πόρους για να μεγαλοπιάνεται και την ίδια στιγμή να υπάρχουν πολίτες που πεινούν. Δεν είναι δυνατόν να καταδέχεται την εξαθλίωση των ανθρώπων του και τη μαυρίλα στη ζωή τους, αλλά να μην ανέχεται τίποτα λιγότερα από ολόλευκο τσιμέντο και ειδικά κατασκευασμένα παγκάκια για τη δημιουργία μιας πλατείας. Διότι το έργο της Πλατείας Ελευθερίας, αποδεικνύει περίτρανα πως η πολιτεία εθελοτυφλεί, πως δεν συμπορεύεται με τους πολίτες, πως επιδιώκει εντυπωσιασμούς μέσω πυροτεχνημάτων. Προκαλεί! Προκαλεί διότι μόλις για μια πλατεία και ένα χώρο στάθμευσης θα πληρώσει πέρα από €30 εκατ. Προκαλεί διότι κοστίζουν πολύ ακριβά αυτές οι ιδιοτροπίες, αυτές οι καθυστερήσεις, αυτές οι κακοτεχνίες. Προκαλεί διότι σε αυτή την αψεγάδιαστη και ιδανική πλατεία, με τις φινετσάτες βρύσες και τη φουτουριστική αρχιτεκτονική, θα καταλήξουν να ζουν οι ολοένα αυξανόμενοι άστεγοι της Κύπρου.

despina@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...