To Top
07:02 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κτίζουμε πάνω σε κινούμενη άμμο
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Κτίζουμε πάνω σε κινούμενη άμμο
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου 2020, 2:11 μμ
Απογοητευτικός ο απολογισμός για τη χώρα μας. «Κτίζουμε» πάνω σε κινούμενη άμμο. Εναποθέτουμε το μέλλον των παιδιών μας στα διαβατήρια και στο κράτος της διαφθοράς. Επενδύουμε σε πύργους-«φαντάσματα». Επιμένουμε στον τουρισμό του ό,τι να ’ναι, κοροϊδευόμαστε για την έλευση του φυσικού αερίου. Το Κυπριακό βρίσκεται σε έντονη και παρατεταμένη στασιμότητα. Η τουρκική προκλητικότητα έχει κτυπήσει κόκκινο με τους σχεδιασμούς της για δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις έκνομες ενέργειές της.
 
Δείκτης αισιοδοξίας χαμηλός στην Κύπρο του 2020. Έντονη η απαξίωση της κοινής γνώμης προς κυβέρνηση, κόμματα και πολιτικούς. Έντονος είναι και ο προβληματισμός για το πού πάμε και τι θα μας ξημερώσει η επόμενη μέρα. Σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει:
  • Από την πάταξη της μίζας, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της ανοχής και ατιμωρησίας την ώρα που χάθηκε ο πατριωτισμός και προέχει το προσωπικό συμφέρον υπέρ του δημοσίου συμφέροντος; Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, οι αποκαλύψεις και τα ανήκουστα κατάντησαν πρωτοσέλιδα και δεν ιδρώνει το αφτί κανενός. Έχει καταντήσει κοινή παραδοχή ότι κάποιοι το έχουν παραξηλώσει, η ατιμωρησία όμως συνεχίζεται.
  • Από τις ανακοινώσεις περί φυσικού αερίου, για τις εννέα νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εντός του 2020, υπό το πρίσμα των τουρκικών απειλών και της αιχμηρής και επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν;  Από την αβεβαιότητα ως προς την ύπαρξη σοβαρών ή όχι ποσοτήτων στα κοιτάσματά μας που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε με τους σχεδιασμούς μας και να βγούμε μετά το 2025 στις αγορές σε ανταγωνιστικές και συμφέρουσες τιμές; Εκείνο πάντως που είναι σίγουρο, είναι ότι η Κύπρος έχει ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά της, μέχρι να φθάσει σε σοβαρούς αριθμούς και παραγωγή φυσικού αερίου.
  • Από τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους υλοποιείται η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, η οποία απαιτεί re-branding και δισεκατομμύρια επενδύσεων σε σχεδιασμούς, έργα τουριστικών υποδομών κι αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, σοβαρή προώθηση και πρωτίστως δημιουργία άλλων μορφών τουρισμού με παράλληλα ανοίγματα σε νέες αγορές; Ή ακόμα από τη χαλαρή αντιμετώπιση του προβλήματος της συνδεσιμότητας της Κύπρου με το εξωτερικό όχι μόνο με πτήσεις από εταιρείες χαμηλού κόστους ή πανάκριβα εισιτήρια με ενδιάμεσους σταθμούς, αλλά με ένα πλάνο που θα καταστήσει την Κύπρο διαμετακομιστικό σταθμό μεταξύ Ασίας κι Άπω Ανατολής με τον υπόλοιπο κόσμο; Στόχος πρέπει να μετατραπεί η Κύπρος από προορισμό της φτήνιας και του all-inclusive σε προορισμό που δεν θα είναι συνεχώς εξαρτώμενος από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και που να έχει να προσφέρει πολλά και σημαντικά στους επισκέπτες του.
  • Από τον αργό θάνατο μίας πρωτεύουσας με δρόμους εργοτάξια και ερειπωμένα καταστήματα, μια παλιά πόλη που αφέθηκε στους μετανάστες και μια πλατεία παρωδία, μια πόλη χωρίς όραμα κι έναν στρατηγικό σχεδιασμό κλειδωμένο στα συρτάρια; Προφανώς, δεν βρέθηκε κανένας να δει την προοπτική μιας πανεπιστημιούπολης και να καταρτίσει μια στρατηγική αντίστοιχη άλλων χωρών που επένδυσαν στην ανάδειξη της εκπαίδευσης σαν μια σοβαρή πηγή εσόδων με παράλληλες επενδύσεις σε όλες τις παρεμφερείς υπηρεσίες.
  • ‘Η από την υπέρμετρη οικοδομική ανάπτυξη μιας άλλης πόλης με «χάρτινους» πύργους ιδιοκτησίας ξένων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το διαβατήριο; Αντί να επιδιώξουμε αλλαγή στον τρόπο προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων με παραγωγικές ενέσεις ρευστότητας και τεχνογνωσίας, εμείς επιμένουμε να προσελκύουμε Κινέζους και Ρώσους αγοραστές ακινήτων και να εγγράφουμε εταιρείες στην Κύπρο χωρίς φυσική παρουσία και συνεισφορά στην ευρύτερη οικονομία του τόπου.

Τελειώνοντας, να αναφέρω επιγραμματικά και κάποια άλλα θέματα που κατά την άποψη μου χρήζουν τεράστιας σημασίας χωρίς να τα υποβαθμίζω: Το ΓεΣΥ που προκαλεί εντάσεις και αμφισβητήσεις, τα κόκκινα δάνεια και η ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα, ο ερασιτεχνισμός και η έλλειψη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού σε όλα τα επίπεδα και κλάδους, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και πρωτίστως η μεταρρύθμιση του οικονομικού μας μοντέλου με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό του κράτους.
 
Αυτές είναι οι προκλήσεις με τις οποίες θα πρέπει να καταπιαστεί η ηγεσία μας, μακριά από προσωπικά συμφέροντα και διαπλοκές. Κάποιος, επιτέλους, να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης πάνω σε νέες βάσεις, ιδέες και αντιλήψεις. Όλες οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης, γιατί πραγματικά βαρεθήκαμε να ακούμε και να γράφουμε κάθε αρχή του χρόνου μια από τα ίδια. Μακάρι το 2020 να αποτελέσει σταθμό στη μαρτυρική πορεία αυτού του τόπου. Tο ζητούμενο είναι η δράση «χθες» γιατί βρισκόμαστε στο και πέντε, από τολμηρούς και αποτελεσματικούς ηγέτες, πολιτικό, προσωπικό και οικονομικούς παράγοντες. 

*CEO Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ο Φιλελεύθερος

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...