To Top
00:22 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναθέματα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Αναθέματα
  05 Ιανουαρίου 2020, 10:50 πμ  
Mια ακόμη χρονιά αρχίζει σε αυτό τον τόπο με ουκ ολίγη χαιρεκακία, μιζέρια, ωχαδελφισμό, πολλή διάθεση για εσωτερικές συγκρούσεις –ακόμη και εσωκομματικές, καθώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις, είτε το παραδέχονται είτε όχι, βρίσκονται σε προεκλογική διάταξη ενόψει του 2021 για τις βουλευτικές και του 2023 για τις προεδρικές εκλογές– και πολύ μικρότερη διάθεση για δουλειά. Και φυσικά μια απλή αλλαγή του χρόνου δεν θα μπορούσε να φέρει τα πάνω-κάτω στο σύστημά μας που είναι μεν καταδικασμένο στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά διατηρείται στη ζωή, γιατί δεν υπάρχει η βούληση να ανατραπεί, να αλλάξει. Ούτε από τις ηγεσίες ούτε από τον κόσμο. Όλοι βολεύονται με αυτό που υπάρχει.
   
Αυτό που συμβαίνει σε αυτό τον τόπο μάλλον χρήζει κοινωνιολογικής ανάλυσης. Και η συμπεριφορά των πολιτειακών και πολιτικών ηγεσιών όπως και της κοινωνίας. Η υπογραφή της συμφωνίας στην Αθήνα, για τον αγωγό EastMed, από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, με τη στήριξη και της Ιταλίας, είναι ένα πολιτικό γεγονός που στέλνει μηνύματα στην ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Προφανώς περισσότερα εντός του Ισραήλ που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με τον Νετανιάχου να δίνει τη μάχη για παραμονή στην εξουσία, για τρίτη κατά σειρά αναμέτρηση μέσα σε έναν χρόνο, και ίσως λιγότερα, όχι όμως μικρότερης σημασίας, για τη Λευκωσία και την Αθήνα. 
   
Η μανία για μηδενισμό από όσους βρίσκονται απέναντι από τη σημερινή εκτελεστική εξουσία είναι εκπληκτική. Όχι γιατί δεν ξαναβιώσαμε την ίδια απαξίωση. Τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Να θυμίσουμε τι έγινε όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Λονδίνο. Και τότε οι μόνιμοι μεμψιμοιρούντες επέλεξαν να δουν το ποτήρι μισοάδειο αντί μισογεμάτο. Δυστυχώς, είμαστε του ύψους και του βάθους. Είτε θα υπερβάλουμε στο καθετί που γίνεται είτε θα το καταβαραθρώσουμε μπας και πιστωθεί κάποιος τα εύσημα…
   
Στη δημιουργία του νοσηρού αυτού κλίματος όλοι βάζουν το δακτυλάκι τους, προφανώς προσδοκώντας σε πόντους από το κομματικό τους ακροατήριο. Αγνοούν όμως ότι η μεγάλη μάζα της κοινής γνώμης δεν τους ακούει. Τους παρακολουθούν μόνο οι σκληροί πυρήνες των χώρων στους οποίους απευθύνονται. Κι αυτοί μιας κάποιας ηλικίας, γιατί οι νέοι τούς έχουν γυρισμένη την πλάτη εδώ και καιρό… 
   
Απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει και το «εχθρικό κλίμα» που καλλιεργείται από πολύ συγκεκριμένους κύκλους στην ελληνική πρωτεύουσα σε βάρος της Λευκωσίας, που δήθεν παρασύρει την Αθήνα σε περιπέτειες (!!!) με τις τριμερείς συνεργασίες και τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Βεβαίως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι συν αυτή προσπερνούν σκοπίμως ότι οι τριμερείς συνεργασίες άρχισαν επί ημερών Αντώνη Σαμαρά και συνεχίστηκαν επί Αλέξη Τσίπρα. Αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποφάσισε να αντιμετωπίζει τη Λευκωσία όπως τα Σκόπια, το Βελιγράδι ή τη Σόφια, ας το πει καθαρά, γιατί δυστυχώς την περιρρέουσα την πιστώνεται ο ίδιος γιατί καλλιεργείται από πολύ κοντινούς του ανθρώπους… Κι αυτό δεν το οφείλει στον Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη. Το οφείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της που πλήρωσε και πληρώνει κόστος μέχρι και σήμερα για τις ενέργειες του αθηναϊκού κράτους.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...