To Top
14:22 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι διώξεις γιατρών - δικηγόρων και η αδιαφάνεια
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι διώξεις γιατρών - δικηγόρων και η αδιαφάνεια
  09 Ιανουαρίου 2020, 10:30 πμ  
Οποιοσδήποτε πολίτης αυτού του τόπου και για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και να υποβάλει ηλεκτρονικά το παράπονό του εναντίον δημοσιογράφων ή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), που θεωρεί ότι παραβίασαν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Εάν το παράπονο κριθεί βάσιμο, τότε ο υπό κατηγορία δημοσιογράφος ή και το ΜΜΕ καλείται να παραθέσει τη θέση του προτού η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εκδώσει την απόφασή της, την οποία μάλιστα δημοσιεύει αυτούσια στην ιστοσελίδα της χωρίς καμία λογοκρισία ή με αρχικά ονομάτων. Όλα στο φως. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας αποτελείται από 17 μέλη. Συνεπώς, είναι αδύνατη η συγκάλυψη οποιασδήποτε καταγγελίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής όπως και άλλα τέσσερα μέλη προέρχονται από την Κοινωνία των Πολιτών, τρία μέλη υποδεικνύονται από την Ένωση Συντακτών, τρία από τον Σύνδεσμο Εκδοτών, ένα από το ΡΙΚ, δύο από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ένα από τα ιδιωτικά ραδιόφωνα και δύο από τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου. 

Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες κατηγορίες επαγγελματιών όπως είναι οι γιατροί και οι δικηγόροι. Τα λάθη, οι παραλείψεις, οι παρασπονδίες, ακόμη και οι ιατρικές αμέλειες κρύβονται κάτω από το χαλί. Και εξηγούμαι:
? Προ ημερών έκανε την εμφάνισή του στις δικαστικές αίθουσες ως συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων για απάτες σε βάρος του Δημοσίου, ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Κατ’ επανάληψη επιδιώξαμε να πληροφορηθούμε επίσημα από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ποια είναι η πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου μετά την καταδίκη του από ποινικό δικαστήριο για δεκασμό, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Στάθηκε αδύνατο. Ενημερωθήκαμε από διάφορες πηγές, ανεπίσημα, ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου από το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι η στέρηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου για έξι μήνες. Δυστυχώς, ούτε αυτό μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε. Καμία αναφορά από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, σάμπως και πρόκειται για τα απόκρυφα μυστικά της μασονίας. Και ερωτώ τα μέλη του συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου: Η κοινή γνώμη δεν θα έπρεπε να ενημερωθεί για την έκβαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου εφόσον δεν επρόκειτο για έναν οποιονδήποτε δικηγόρο; Γιατί να μη γνωρίζουν οι πολίτες για την πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, όπως και το σκεπτικό που οδήγησε τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου στην επιβολή της ποινής; Οι δικαστές κρίνονται καθημερινά για τις αποφάσεις τους, το ίδιο και οι δημοσιογράφοι με τα γραφόμενά τους, εσείς, κύριοι δικηγόροι του Πειθαρχικού Συμβουλίου, γιατί πρέπει να αποτελείτε εξαίρεση; 

? Στην έκδοση του «Φ», ημερομηνίας 14/12/2019, δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα ότι γνωστός νευροχειρουργός καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους €90.000 στους συγγενείς του θύματός του λόγω ιατρικής αμέλειας που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2006 σε χειρουργείο ιδιωτικού νοσοκομείου. Το θύμα υποβλήθηκε σε αφαίρεση καλοήθους όγκου στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, που εκδίκασε την αστική αγωγή την οποία καταχώρησε η οικογένεια του θύματος, κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο εν λόγω νευροχειρούργος τραυμάτισε τον άνω οβελιαίο κόλπο του εγκεφάλου του θύματος προκαλώντας αιμορραγία. Ο εναγόμενος γιατρός ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε αιμορραγία στον οβελιαίο κόλπο αλλά στην παρεγκεφαλίδα, η οποία σε συνδυασμό με την επιληπτική κρίση της ασθενούς προκάλεσε την ανακοπή καρδιάς και τον θάνατο. Η θέση τού υπό κατηγορία γιατρού απορρίφθηκε από το δικαστήριο, διότι δεν υποστηρίχθηκε από οποιονδήποτε άλλο επιστήμονα ή μαρτυρία εκτός από τις εικασίες του ιδίου.

Τρεις εβδομάδες μετά τη δημοσίευση πρωτοσέλιδα της εν λόγω είδησης και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) δεν είπε κουβέντα. Αναμέναμε, τουλάχιστον, μια δημόσια τοποθέτηση από τον ΠΙΣ που να μας ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Πειθαρχικό Σώμα για να λογοδοτήσει. Τίποτα όμως. Ο εν λόγω γιατρός χειρουργούσε για 13 χρόνια χωρίς να γνωρίζει σχεδόν κανείς ότι κατηγορείτο για ιατρική αμέλεια. Όμως, μετά και τη δικαστική απόφαση, δεν επιβάλλεται η ενημέρωση του κοινού; Δεν προέχει το καλό των ασθενών, κύριοι του συμβουλίου του ΠΙΣ; 

Όλοι αυτοί που φοβούνται τη διαφάνεια, που καλύπτουν τις δικές τους ματσαράγκες και συναδέλφων τους και που φροντίζουν για τα καλά και τα συμφέροντά τους, βρίσκουν, δυστυχώς, καταφύγιο στην κείμενη νομοθεσία που διέπει τα προσωπικά δεδομένα, την οποία ο καθένας ερμηνεύει όπως του συμφέρει. 

Θα πρέπει, επιτέλους, να γίνει κατανοητό από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο κ.ο.κ., ότι η αδιαφάνεια στη λειτουργία τους και η απουσία λογοδοσίας για τις αποφάσεις τους οδηγούν στην αμφισβήτηση και, κατ’ επέκταση, στην απαξίωση. 

hadjistylianoum@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...