Μερικές συμβουλές από τον Χρυσόστομο Ρουσή, πρώην γυμνασιάρχη.

Αισιοδοξία (αισία δόξα = καλή γνώμη/άποψη για τα πράγματα) είναι η τάση να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Έρευνα του Σέλιγκμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας έδειξε ότι η αισιοδοξία μαθαίνεται. (2018) Για να γίνουμε αισιόδοξοι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ελπίδα, πιστεύοντας ότι είναι προσωρινά. «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα». (Χέλεν Κέλερ). Αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. «Αν πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, τότε μόνο θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να πάνε όντως καλά». (Mαρί-Πολ Σαμαρά, ψυχολόγος).
Οι αισιόδοξοι συνήθως είναι ευτυχισμένοι, υγιείς και επιτυχημένοι. Ζουν περισσότερο και υιοθετούν υγιεινές συνθήκες και τρόπο ζωής – (Proceedings of the National Academy of Sciences, 2019). Μερικοί άνθρωποι είναι αισιόδοξοι εκ φύσεως. Ευτυχώς, όμως, όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε την αισιοδοξία μας: 
Επιλέγω άτομα αισιόδοξα, με θετική διάθεση, στις καθημερινές μου σχέσεις. «Η αισιοδοξία είναι μεταδοτική». Προσπαθώ κι εγώ να μεταδίδω την καλή μου διάθεση στον συνάνθρωπό μου με λόγια και απλές πράξεις, όπως αφήνω κάποιον, με λίγα πράγματα, να πάρει τη θέση μου στην ουρά της υπεραγοράς. Προσφέροντας το «δώρο της ανθρωπιάς» μας –χρόνο, προσοχή, στήριξη ηθική ή οικονομική– στον συνάνθρωπό μας, μάς αφήνει μια θετική διάθεση. Μια απλή πράξη καλοσύνης μάς δίνει καλή διάθεση και αισιοδοξία.
Ένα χαμόγελο ενεργοποιεί το μέρος του εγκεφάλου που μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι και αισιόδοξοι για το παρόν και το μέλλον. Μειώνει το στρες και αυξάνει τη διάρκεια της ζωής. Όταν βλέπουμε χαρούμενα πρόσωπα γύρω μας, μας φτιάχνει τη διάθεση. Χαρίζοντας ένα χαμόγελο, δίνουμε στους άλλους θετική ενέργεια, που σύντομα θα επιστρέψει και σ’ εμάς!
Εκτιμώ σημαντικά πράγματα που έχω, όπως η υγεία, τα παιδιά, η εργασία, οι καλοί φίλοι και είμαι ευγνώμων και αισιόδοξος, γιατί κι αν πολλά υλικά αγαθά μου λείψουν, η ζωή μου θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.
Δίνω και παίρνω αγάπη. Η αγάπη λειτουργεί σαν «ασπίδα» ενάντια στην αρνητικότητα και στην απαισιοδοξία. Μας ανυψώνει πνευματικά, που είναι και ο σκοπός της ζωής. (Αλβανίας, Αναστάσιος). «Γεννήθηκα για ν’ αγαπώ, όχι για να μισώ», έλεγε η Αντιγόνη του Σοφοκλή! Διακηρύσσει περήφανα ότι γεννήθηκε μόνο ν’ αγαπά, γιατί μόνο η αγάπη μπορεί να μας γεμίζει χαρά, ελπίδα, πίστη και αισιοδοξία. «Με σένα πλάι μου, Τη δύναμη μου δίνεις ξαφνικά, Τον κόσμο ολόκληρο να κατακτήσω, Να στον χαρίσω». (Ηλίας Βρεττός).
Τέλος, σύμφωνα με τον Νόμο της Έλξης, (τον χρησιμοποίησαν Αϊνστάιν και Μπετόβεν) προσελκύουμε αυτό στο οποίο προσηλώνουμε την προσοχή μας, σ’ αυτό που επιθυμούμε. Αν μπορέσουμε να συντονιστούμε με μια επιθυμία/ιδέα μέσα από τα «μάτια της καρδιάς», τότε όλο το σύμπαν θα «συνωμοτήσει» για να μπορέσουμε να την κάνουμε δική μας!