To Top
18:42 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αφελείς ή απλώς επιπόλαιοι;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Αφελείς ή απλώς επιπόλαιοι;
  12 Ιανουαρίου 2020, 10:15 πμ  
Στη χώρα των πολιτών που πριν μερικά χρόνια έτρεχαν να αγοράσουν μετοχές εταιρείας σωλήνων ενώ γνώριζαν ότι το εργοστάσιο παρασκευής σωλήνων ήταν κλειστό, η είδηση για τους εκδρομείς που έτρεχαν προς τα χιονισμένα βουνά του Τροόδους την ημέρα της σφοδρής κακοκαιρίας περιφρονώντας τις προειδοποιήσεις της Μετεωρολογίας και τις υποδείξεις της Αστυνομίας, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη.
 
Εξάλλου είναι πολλά τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν όσους μας περιγράφουν ως λαό βαθύτατα εκδηλωτικό και συναισθηματικό, αυτό που λέμε του ύψους ή του βάθους. Η απορία όμως είναι άλλη: Γιατί η Αστυνομία δεν πήρε την ευθύνη να κλείσει τους δρόμους και να απαγορεύσει τη διέλευση προς το Τρόoδος;

H ερώτηση είναι απλή αλλά δυστυχώς η απάντηση παραμένει αγνοούμενη. Ούτως ή άλλως η ιστορία με τη Βρετανίδα που μας έκανε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο δείχνει πόσο δυσκολευόμαστε ως κοινωνία αλλά κυρίως ως κράτος να επιστρατεύσουμε την κοινή λογική για να διαχειριστούμε καταστάσεις χωρίς να εκτεθούμε. Με τον μοναδικό τρόπο που εμείς οι Κύπριοι γνωρίζουμε καλύτερα, καταφέραμε να αναδείξουμε σε μείζον θέμα ένα μη θέμα. Το άκρον άωτον της αντιφατικότητας ήταν ότι την ώρα που προσπαθούσαμε να πείσουμε ότι στη χώρα της υπερβολής υπάρχουν διαδικασίες και διάκριση εξουσιών, οι εφημερίδες έγραφαν ότι σε περίπτωση επιβολής ποινής φυλάκισης στη Βρετανίδα ο Πρόεδρος θα σπεύσει να της απονείμει χάρη ώστε να επαναπατριστεί αυθημερόν. Ευτυχώς που τελικά τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη γιατί το δικαστήριο λειτούργησε με την κοινή λογική και έδωσε τη λύση έστω και αργοπορημένα.
 
Oι θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο μήνα δεν έχουν προηγούμενο. Οι αναλυτές του like έριξαν στο μίξερ της υπερβολής τα υλικά που είναι απαραίτητα για κάθε σεναριογράφο που σέβεται τον εαυτό του: Σεξ, χρήμα, λίγη βρετανική πλεκτάνη και μπόλικη εβραϊκή κατασκοπεία. Όλα αυτά αναμίχθηκαν με την κυπριακή αφέλεια και το αποτέλεσμα μπορείτε να το διαβάσετε στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου. 
 
Ευτυχώς η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών έλυσε το υδατικό πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως επιβεβαίωσε πόσο μας λείπει ο προγραμματισμός. Κι αν οι πολίτες έχουμε το άλλοθι ότι είμαστε αυθόρμητα εκδηλωτικοί, οι αρμόδιοι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί και κυρίως περισσότερο μεθοδικοί. Η ιστορία με την υπερχείλιση του Πεδιαίου μοιάζει με κακόγουστο αστείο που επαναλαμβάνεται κάθε τόσο και φανερώνει την αδυναμία των αρχόντων μας να συνεργαστούν στοιχειωδώς για να φτιάξουν ένα γεφύρι της προκοπής και να λύσουν ένα πρόβλημα δεκαετιών που ταλαιπωρεί τους πολίτες. 

Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι υπάρχει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η γελοιότητα που συναντούμε στο Στρόβολο, όπου ένας πολυσύχναστος δρόμος βυθίζεται μέσα σε ποταμό και με την πρώτη δυνατή βροχή αρχίζουν τα παράπονα και τα προβλήματα.
 
Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα δεν οφείλεται στον ποταμό που υπερχειλίζει αλλά στο δρόμο που είναι βουτηγμένος μέσα στον ποταμό. Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως, στη χώρα, επαναλαμβάνουμε, με τους πολίτες που έτρεχαν να αγοράσουν μετοχές εταιρείας σωλήνων που όμως δεν παρήγαγε σωλήνες. Και μη χειρότερα να λέμε.
 
Φιλgood, τεύχος 255
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...