To Top
01:37 Κυριακή
23 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η Πλατεία της κοροϊδίας και ο Γιωρκάτζης που ακόμη να φύγει...
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η Πλατεία της κοροϊδίας και ο Γιωρκάτζης που ακόμη να φύγει...
  16 Ιανουαρίου 2020, 11:03 πμ  
88% των πολιτών θεωρεί ότι το τελικό αποτέλεσμα της Πλατείας Ελευθερίας δεν δικαιολογεί το κόστος που δαπανήθηκε. 86% θεωρεί ότι έχει γίνει λανθασμένη διαχείριση του προϋπολογισμού. 68% θεωρούν ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου. 84% θεωρούν ότι τα περιβόητα παγκάκια δεν είναι άνετα και 93% ότι κόστισαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι άξιζαν. Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα έρευνας η οποία διενεργήθη από το IMR/ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στη «Σημερινή».
 
Αποτελέσματα τα οποία ζαλίζουν. Συντριπτικά. Ο δήμαρχος Λευκωσίας, αν τα διάβασε, πρέπει να συγκλονίστηκε. Σε βαθμό, που να τον υποχρέωνε ακόμη και να σκεφτεί να παραιτηθεί. Τι άλλη επιλογή απομένει σε οποιονδήποτε αξιωματούχο ασκεί εξουσία, αλλά οι πολίτες αξιολογούν με τέτοιο πενιχρό και καταθλιπτικό τρόπο το έργο του. Το κύριο έργο της θητείας του στην προκειμένη περίπτωση. Βεβαίως, κάποιος μπορεί να υπαινιχθεί ότι από την στιγμή κατά την οποία το μεγαλεπήβολο έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενδεχομένως, η εκτίμηση των πολιτών την δεδομένη στιγμή να τον αδικεί. Μπορεί ακόμη κάποιος να ισχυρισθεί ότι πρόκειται, απλώς, για μια έρευνα. Οπότε μπορεί και να μην αντανακλά την πραγματική εικόνα της κρίσης των πολιτών.
 
Το δυστύχημα, ωστόσο, για τον δήμαρχο Λευκωσίας έγκειται στο ότι δεν χρειαζόταν έρευνα για να αναδείξει την πραγματική εκτίμηση των πολιτών για το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας». Είναι διάχυτη, επαναλαμβανόμενη και κρυστάλλινη η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια έως και η οργή των πολιτών για ένα έργο το οποίο έχει εξελιχθεί σε κοροϊδία. Απλώς, η συγκεκριμένη έρευνα ήρθε να αποκρυσταλλώσει με αριθμούς την ξεκάθαρη εικόνα που υπάρχει εδώ και χρόνια και η οποία επισφραγίστηκε με το άνοιγμα της πλατείας.
 
Οι αριθμοί της έρευνας είναι ομολογουμένως, εξαιρετικά οδυνηροί για τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Το γεγονός και μόνο ότι το έργο ξεκίνησε το 2012 επί δικής του δημαρχίας και μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ακόμη το σίριαλ συνεχίζεται, θα ήταν αρκετό για να τον οδηγούσε σπίτι του. Οι κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του ως προς την παράδοση της πλατείας τον έχουν πλειστάκις εκθέσει ανεπανόρθωτα.
 
Ένα μικρό δείγμα: 04/02/2013: «Το έργο θα ολοκληρωθεί τέλος του 2014 με αρχές του 2015». 13/11/2013: «Στόχος παραμένει το έργο να ολοκληρωθεί τέλη του 2014 και η γέφυρα στις αρχές του 2014». 20/04/2014: «Θα εργαστούμε σκληρά για να ολοκληρωθεί το έργο πριν από τα τέλη του 2015». 13/02/2015: «Μεγάλος στόχος είναι η ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας εντός του χρονοδιαγράμματος που λήγει περί τα τέλη Μαρτίου του 2016». 01/12/2015: «Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί στις 16 Απριλίου 2016». 26/07/2016: «Ο σχεδιασμός θα ολοκληρωνόταν τέλος του χρόνου, ωστόσο παρουσιάζεται καθυστέρηση μερικών μηνών». 16/09/2016: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε το κοινό ότι το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας εισέρχεται στην τελική φάση». 25/2/2017: «Η ολοκλήρωση του έργου προβλεπόταν τον Μάρτιο του 2017. Όμως, υπάρχουν κάποιες μικρές κατασκευαστικές καθυστερήσεις…». 2/3/2017: «Πρώτιστος στόχος είναι η ολοκλήρωση της γέφυρας της Πλατείας μέχρι το καλοκαίρι και ολόκληρου του έργου τέλος του 2017».
 
Εντούτοις, υπάρχει άλλο πολύ σοβαρότερο θέμα. Το οποίο, μετά από την συντριπτική έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθίσταται θέμα πρώτης γραμμής. Αφορά το κόστος του έργου. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την προκήρυξή του, το κόστος υπολογιζόταν στα 6,5 εκατ. Κάποια στιγμή, η εκτίμηση του κόστους σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του Δήμου είχε απογειωθεί στα 36, 8 εκατ. Σήμερα, οι εκτιμήσεις το εκτοξεύουν πάνω από 40 εκατ. (κάποιοι εμπλεκόμενοι το θέλουν να ξεπερνά και τα 45 εκατ.). Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας έχει πολλές φορές προκληθεί να τοποθετηθεί γύρω από το μέχρι στιγμής κόστος αλλά έχει επιλέξει να ποιεί την νήσσα. Έχει πλειστάκις προκληθεί να αποκαλύψει το κόστος για τα περιβόητα παγκάκια, τα οποία οι πληροφορίες φέρουν να έχουν στοιχίσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ έκαστο. Το πρόωρο ξεφλούδισμα τους, μερικούς μόνο μήνες μετά την εγκατάστασή τους, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Έπονται ακόμη οι περιβόητες βρύσες εξ Ιταλίας…
 
Επιτέλους, σε αυτό τον τόπο είναι καιρός να διεκδικούν οι πολίτες απαντήσεις. Σε ό,τι έχει να κάνει με δημόσιο χρήμα. Δεν έχει καμία σχέση ότι το περιβόητο έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (ουδείς γνωρίζει πότε, αφού, για παράδειγμα, τα εστιατόρια στην τάφρο της Πλατείας δεν έχει καν αποφασισθεί ποιος θα τα κατασκευάσει). Η ουσία είναι ότι επτά ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη των έργων η πλατεία παραμένει ημιτελής. Η ουσία είναι ότι 17 χρόνια μετά την προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο, το κόστος έχει εξαπλασιασθεί.
 
Σε ποια μη τριτοκοσμική χώρα, στη βάση των δύο προαναφερόμενων δεδομένων, δεν θα είχε ήδη διαταχθεί έρευνα; Σε ποια άλλη μη τριτοκοσμική χώρα δεν θα είχαν υποχρεωθεί οι αρμόδιοι να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά στοιχεία; Σε ποια άλλη μη τριτοκοσμική χώρα θα συνέχιζαν οι πολίτες να ανέχονται τέτοια και τόση κορυφαία κοροϊδία; Σε ποια άλλη μη τριτοκοσμική χώρα ο δήμαρχος δεν θα είχε απαιτηθεί να πάει σπίτι του;
Δυστυχώς, Κωνσταντίνε Γιωρκάτζη, αυτή είναι η πικρή αλήθεια και ο δρόμος που έπρεπε να είχες ήδη ακολουθήσει…
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...