To Top
23:51 Σάββατο
22 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τι γυρεύει η Τουρκία στο Βερολίνο, γιατί δεν θα είναι η Ελλάδα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τι γυρεύει η Τουρκία στο Βερολίνο, γιατί δεν θα είναι η Ελλάδα
  17 Ιανουαρίου 2020, 9:23 πμ  
Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ σύνοδος στο Βερολίνο για τη λιβυκή κρίση, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις. Θα αποτελέσει, όμως, μια ευκαιρία για συζήτηση της κρίσης με στόχο να αναζητηθούν τρόποι εκτόνωσης. Προφανώς και οι συμμετέχοντες, κάποιοι με άμεση εμπλοκή, άλλοι που προσκλήθηκαν για λόγους σκοπιμότητας, δεν έχουν τη φιλοδοξία ούτε και τα δεδομένα ενώπιόν τους για να ανατρέψουν την εμπόλεμη κατάσταση στη Λιβύη. Προφανώς και η όποια προσπάθεια γίνει είναι θετική και υποβοηθητική σε μια περίοδο που οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται.
 
ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά τη σύνθεση της συνόδου, οφείλουμε να αναφέρουμε πως τα κριτήρια που υιοθετήθηκαν για να σταλούν προσκλήσεις σε κράτη για να συμμετέχουν δεν είναι αντικειμενικά. Δεν προσκλήθηκαν, για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Κύπρος. Κυρίως η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής απόστασης, δεν μπορούσε να απουσιάζει. Πέραν από τη γειτνίαση με τη Λιβύη, υπάρχουν και επιπρόσθετοι λόγοι μετά και την υπογραφή των ψευδομνημονίων από την κατοχική Τουρκία και το καθεστώς της Τρίπολης. Απάντηση για τους λόγους μη πρόσκλησης της Ελλάδος δεν έχει δοθεί. Σε πρόσφατη κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο τέθηκε το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη για τη Λιβύη. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Ουλρίκε Ντέμερ, απάντησε ως εξής: «Συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να πω δημοσίως τους λόγους για τους οποίους δεν κλήθηκε η Ελλάδα». Ρωτήθηκε, επίσης, ποιος ετοίμασε τη λίστα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη κρατών, η Καγκελάριος Μέρκελ, ή ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, κ. Σαλαμέ. Και η απάντηση που δόθηκε από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο ήταν «πως αυτό έγινε σε συνεργασία Γερμανίας-ΟΗΕ». Προφανώς και δεν υπάρχουν πειστικοί λόγοι, πειστικές εξηγήσεις για μη πρόσκληση της Ελλάδος, γι’ αυτό και δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικά δημοσίως. 
 
ΕΙΝΑΙ προφανές πως διάφορες χώρες και Οργανισμοί έχουν επιβάλει την κατοχική Τουρκία στην κρίση της Λιβύης. Η Άγκυρα έχει έκπαλαι υιοθετήσει μια τακτική, η οποία σε κάποιο βαθμό αποδίδει. Προκαλεί κρίσεις ή γίνεται μέρος των κρίσεων και στη συνέχεια αναλαμβάνει να συμμετέχει στις προσπάθειες εκτόνωσης. Και με αυτή την τακτική νομιμοποιεί παράνομη παρουσία της και την εδραιώνει. Αυτή η τακτική, λοιπόν, αποδίδει και φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Ένα κράτος ταραχοποιός, όπως είναι η Τουρκία, έχει ρόλο και λόγο στις διεθνείς εξελίξεις. Καλείται η Τουρκία στη σύνοδο του Βερολίνου, ενώ υπάρχουν αποδείξεις ότι και έχει σπάσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και αποστέλλει Σύρους μισθοφόρους, προσφέροντάς τους χρήματα και τουρκική υπηκοότητα για να πολεμήσουν στο πλευρό του υπό κατάρρευση καθεστώτος της Τρίπολης. Σαφώς και με τις ενέργειές της ενισχύει την ένταση στο πεδίο των μαχών στη Λιβύη.
 
ΤΟ ΛΑΘΟΣ που διαπράττουν όσοι με την ανοχή τους βάζουν στην εξίσωση της σκακιέρας των διεθνών παρεμβάσεων την κατοχική Τουρκία θα αντιληφθούν κάποια στιγμή πόσο βλάπτουν την περιφερειακή ειρήνη και πόσο ενθαρρύνουν την παρανομία, την παραβίαση των διεθνών κανόνων, του διεθνούς δικαίου. Ελπίζουμε να μην είναι αργά όταν το αντιληφθούν. 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...