To Top
17:41 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Απέραντος σκουπιδότοπος η Λίμνη Παραλιμνίου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Απέραντος σκουπιδότοπος η Λίμνη Παραλιμνίου
  17 Ιανουαρίου 2020, 9:41 πμ  
Το 2015 η Κομισιόν αρχειοθέτησε τη διαδικασία παράβασης, που οδήγησε στην καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Δικαστήριο της ΕΕ στις 15/03/2012, λόγω της δέσμευσης των κυπριακών Αρχών να προχωρήσουν στην άμεση θέσπιση και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων προστασίας του κυπριακού νερόφιδου στη Λίμνη Παραλιμνίου. Πέντε χρόνια μετά την αρχειοθέτηση της διαδικασίας παράβασης, φαίνεται ότι οι κυπριακές Αρχές ξέχασαν πως η Κομισιόν συνεχίζει να παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων διατήρησης και διαχείρισης της Λίμνης Παραλιμνίου, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο βιότοπο του κυπριακού νερόφιδου, ενός σπάνιου και ενδημικού είδους προτεραιότητας και καθορισμού της περιοχής, που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000. 

Στην επιστολή αρχειοθέτησης της υπόθεσης, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι η προστασία του είδους και η καλή διαχείριση της περιοχής παραμένουν προτεραιότητα για την Κομισιόν και, εάν διαπιστωθεί ότι οι κυπριακές Αρχές δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η Κομισιόν δεν θα διαστάσει να επανεκκινήσει τη διαδικασία παραβίασης του άρθρου 260 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να επιβάλει την καταβολή κατ’ αποκοπή ποσού ή χρηματικής ποινής σε κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο έχει παραλείψει να συμμορφωθεί με συγκεκριμένη απόφασή του. Στην επιστολή αναφέρονται και συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση διάφορων δράσεων διατήρησης και διαχείρισης της περιοχής που βρίσκονταν σε στάδιο υλοποίησης και η τυχόν αδειοδότηση/εκτέλεση έργων που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα οικολογικά χαρακτηριστικά της Λίμνης Παραλιμνίου. 
Η Λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο υδροβιότοπο στην Κύπρο, μετά τις Αλυκές Ακρωτηρίου και Λάρνακας. Η Λίμνη Παραλιμνίου έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 τόσο ως τόπος κοινοτικής σημασίας / ειδική ζώνη διατήρησης για τους φυσικούς οικοτόπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, όσο και ως ζώνη ειδικής προστασίας για τα άγρια πτηνά. Αποτελείται κυρίως από ιδιωτική γη, περιτριγυρίζεται από οικισμούς και βρίσκεται στον πυρήνα της ευρύτερης ανεπτυγμένης περιοχής του Παραλιμνίου με αποτέλεσμα να δέχεται πολλές πιέσεις. 

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η κακή υδατική διαχείριση της λίμνης και η παράνομη άντληση νερού από τα λιμνία όπου διαβιεί το κυπριακό νερόφιδο, η επέκταση της οικιστικής ανάπτυξης εντός της λεκάνης απορροής και της ίδιας της λίμνης που άμεσα και έμμεσα ασκεί πίεση στα είδη και τους οικότοπους τους, η εξάπλωση ξενικών χωροκατακτητικών ειδών, η παράνομη πρόσβαση μηχανοκίνητων οχημάτων, κυρίως κατά την περίοδο όπου η λίμνη ξηραίνεται, η παράνομη απόρριψη απορριμμάτων και αδρανών υλικών, οι ψεκασμοί και επεμβάσεις στον ποταμό Βαθύ από τον Δήμο Παραλιμνίου, καθώς και η λαθροθηρία και κυρίως η παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών.

Άλλες ιδιαίτερα σημαντικές απειλές στην περιοχή είναι μεταξύ άλλων το εγκαταλελειμμένο σκυροποιείο, η παράνομη κατασκευή και λειτουργία χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στα όρια της προστατευόμενης περιοχής, η παράνομη κατασκευή και λειτουργία σκοπευτηρίου εντός της προστατευόμενης περιοχής, η παράνομη κατασκευή και λειτουργία δύο διαδρόμων αγώνων μοτοσυκλέτας εντός και πλησίον της προστατευόμενης περιοχής, καθώς και η παράνομη κατασκευή και λειτουργία πίστας αερομοντελισμού εντός της προστατευόμενης περιοχής.

Ο ΧΑΔΑ, το σκοπευτήριο, οι δύο πίστες μηχανοκίνητου αθλητισμού και η πίστα αερομοντελισμού επιφέρουν σημαντικά αρνητικές και συσσωρευτικές επιπτώσεις, δεν έχουν υποβληθεί σε Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση), και συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες.

Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο αφαιρούνται μεγάλες ποσότητες νερού από τον υδροβιότοπο και διοχετεύονται σε εμπλουτιστικό κανάλι, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η περιοχή και να περιορίζεται σημαντικά η παρουσία του υγρού στοιχείου τόσο χωρικά όσο και χρονικά, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται οι οικότοποι και να επιμηκύνεται η περίοδος ξηρασίας στη Λίμνη Παραλιμνίου.
Περαιτέρω, η Λίμνη Παραλιμνίου παρουσιάζει εικόνα απέραντου σκουπιδότοπου αφού ασυνείδητοι μεταφορείς αποβλήτων απορρίπτουν ανεξέλεγκτα δομικά υλικά, ενώ άλλοι επιτήδειοι πετούν κάθε λογής σκουπίδια στη λεκάνη απορροής και στην ίδια τη λίμνη. 

Οι εικόνες ντροπής που δημοσιεύτηκαν πριν από μερικές μέρες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης δεν τιμούν κανένα και αποδεικνύουν ότι στην περιοχή επικρατεί μία απαράδεκτη κατάσταση. Το φωτογραφικό υλικό καταδεικνύει την ανεύθυνη νοοτροπία αρκετών συμπολιτών μας και αναδεικνύει το πρόβλημα της ανοχής που επιδεικνύουν οι αρμόδιες Αρχές έναντι αρκετών και σοβαρών επιβλαβών δραστηριοτήτων και ασύμβατων αναπτύξεων. Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, η Λίμνη Παραλιμνίου συνεχίζει να αποτελεί μία δεσπόζουσα περίπτωση κακής διατήρησης της φύσης και ανεπαρκούς διαχείρισης της άγριας ζωής στην Κύπρο.

anikolaou@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...