To Top
06:36 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι κόκκινοι φάκελοι των κόκκινων δανείων
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι κόκκινοι φάκελοι των κόκκινων δανείων
  19 Ιανουαρίου 2020, 9:30 πμ  
Προσωπική μου άποψη είναι πως όλο αυτό το ζήτημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων είναι μία βλακεία από την αρχή μέχρι το τέλος. 

Το ζήτημα μπάζει από παντού και στο τέλος της μέρας μπορεί να είναι άνευ ουσίας. Δεν αντιλαμβανόμαστε τι επιδιώκουν να πετύχουν οι βουλευτές μέσα από μία λίστα που ετοίμασε ένα πρόσωπο, ενώ βρισκόταν υπό πολιτική κι άλλης μορφής πίεση. Αν ήθελαν πραγματική διαφάνεια, το πρώτο που θα φρόντιζαν να κάνουν είναι η δήλωση Πόθεν Έσχες να είναι σοβαρή και διάφανη και όχι αυτή η κοροϊδία που παρουσιάζουν. Δηλώσεις που ο καθένας τις συμπληρώνει όπως θέλει. Αποκαλύπτει ότι τον βολεύει και όπως τον βολεύει, ενώ κάποιοι δεν αποκαλύπτουν καν τα πραγματικά τους στοιχεία. Και υπενθυμίζουμε πως το ζήτημα δεν είναι να δούμε τι περιουσιακά στοιχεία έχουν τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αλλά κατά πόσο αυτά άλλαξαν ενώ βρίσκονταν σε δημόσια αξιώματα, και με ποιο τρόπο άλλαξαν. 
Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να επιλύσουν. Αν το πράξουν, τότε θα ξέρουν και ποιοι από τους βουλευτές, για παράδειγμα, ενδέχεται να έχουν κόκκινα δάνεια και η συμμετοχή τους στην ψήφιση νομοσχεδίων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πρόβλημα να μην επιτρέπεται. 
Όσον αφορά στη λίστα των ΠΕΠ, την περιβόητη «λίστα Γιωρκάτζη», ας μας πουν τουλάχιστον ποιος είναι ο απώτερός τους στόχος; Να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ΠΕΠ που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε οι υπόλοιποι να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια και να μην τους κράζουν μαζικώς οι πολίτες; Τότε τι περισσότερο θέλουν από την Κεντρική Τράπεζα; Έχουν τα στοιχεία, ας ζητήσουν και τη θέση των ατόμων που βρίσκονται στη λίστα για να έχουν σφαιρική εικόνα, και αναλόγως πράττουν. Αλλά έχουν τη σοβαρότητα να κάνουν κάτι τέτοιο; 
 
Αν θυμάστε, προ μερικών μηνών είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετές περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη λίστα και στις πλείστες περιπτώσεις αποδείχθηκε πως δεν υφίστατο κάποιο ζήτημα. Αλλά και στις περιπτώσεις που υπήρχε ζήτημα και σύγκρουση συμφέροντος τι έγινε; Δέησε ο οποιοσδήποτε για να αλλάξει κάτι; 
 
Ακόμα και στη συνεδρία της Πέμπτης στην Επιτροπή Ελέγχου –πίσω από κλειστές πόρτες όπως είναι η προσφιλής πρακτική του κοινοβουλευτικού Σώματος– διαφάνηκε πως κάποιοι δεν ήθελαν να κατατεθούν τα στοιχεία πίσω στη Βουλή, με πρώτο και καλύτερο τον Πρόεδρο του Σώματος. Τουλάχιστον, αυτό διαρρέουν άτομα που ήταν παρόντα στη συνεδρία. Ο κ. Συλλούρης βέβαια, που προ μερικών μηνών κάλεσε στη βουλή τον νέο Διοικητή Κωνσταντίνο Ηροδότου και στην παρουσία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του επέστρεψε τη «λίστα Γιωρκάτζη» για να κάνει έρευνα τάχα, φαίνεται πως δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό και έριξε μία κλεφτή ματιά στο περιεχόμενο του φακέλου. Και όχι μόνο έριξε μία ματιά στον φάκελο, αλλά έκανε και μερικά τηλέφωνα για να διασταυρώσει τα όσα αναφέρονταν για συγκεκριμένα πρόσωπα. «Είναι δυνατόν να μην έκανε κι ένα αντίγραφο του περιεχομένου του φακέλου προτού τον επιστρέψει στον Διοικητή της Κεντρικής;», θα έλεγε κάποιος κακόπιστος. Και δεν θα είχε άδικο να το σκεφτόταν με όλα αυτά τα ευτελή που συμβαίνουν γύρω από το θέμα των ΠΕΠ και των κόκκινων δανείων τους. 
 
Η κατάσταση είναι τόσο παλαβή που το μείζον ζήτημα είναι το πώς θα διαχειριστούν υπαρκτά στοιχεία. Λανθασμένα ή σωστά, παραπλανητικά ή όχι, τα στοιχεία είναι εκεί. Είναι μία καλή βάση για τα μετέπειτα βήματα κι όμως, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, δεν κάνουν τίποτα. Έστω να αποφασίσουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν το θέμα και να βάλουν τον φάκελο σε κάποια θυρίδα και να πετάξουν το κλειδί. Αντίθετα, μας κοροϊδεύουν εδώ και μήνες, χωρίς το ζήτημα να καταλήγει πουθενά. 

Διευθυντής Σύνταξης Οικονομικού Τμήματος, Ο Φιλελεύθερος 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...