To Top
10:37 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Δεν έχει το Θεό του;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Δεν έχει το Θεό του;
  20 Ιανουαρίου 2020, 10:15 πμ  
Την περασμένη Πέμπτη προσπάθησε να τα μαζέψει, κάπως να τα μπαλώσει. Η οικία Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου θα παραμείνει, είπε, εθνογραφικό μουσείο. Δεν ξέρει ο ίδιος αν είναι εθνογραφικό, δεν μπορεί να πει, αλλά οι σύμβουλοι του, που έχει πολλούς είπε, του είπαν ότι πλησιάζει. Εκείνο, είπε, που ήθελε να γνωστοποιήσει στον λαό μας, είναι πως θέλει να κάνει βυζαντινό το Ίδρυμα του Μακαρίου και εθνογραφικό το αρχοντικό του Κορνέσιου για να μην... κόψει η θρησκεία πίσω από τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης!  Και έβγαλε κι ένα παράπονο: «απαιτώ έναν σεβασμό επιτέλους. Δεν είμαι ο τελευταίος των ανθρώπων».
 
Μόνο αυτός, βλέπετε, μπορεί να μιλά απαξιωτικά για άλλους. Για δασκάλους, γιατρούς, δημοσιογράφους, αρχαιολόγους... Όταν τα ακούει ο ίδιος, θίγεται, ενοχλείται. Ας είναι, κάτι είναι κι αυτό, στα υστερινά του, δεδομένου ότι μέχρι τώρα ήταν όπως το κολοκασόφυλλο. Άλλωστε, το τι είπε πριν και το τι λέει τώρα είναι καταγεγραμμένο. Το διαβάσαμε και το ακούσαμε. Οπότε, όταν έλεγε να τα μαζέψουν και να φύγουν μέχρι τον Ιούνιο, δεν εννοούσε «θα παραμείνει εθνογραφικό». Είχε μιλήσει για «μεταβολή» του από εθνολογικό σε εκκλησιαστικό μουσείο. Είπε ακόμα πως «τα εκθέματά του το Τμήμα Αρχαιοτήτων μπορεί να τα πάρει και να τα βάλει σε άλλο χώρο».
 
Οπότε, κανείς δεν διαστρέβλωσε τα λεγόμενά του. Αν τα λέει άτσαλα, αν άλλα εννοεί και άλλα λέει, δικό του το πρόβλημα. Δεν θα κάνουμε κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του, τους μεταφραστές. Όταν, όμως, δηλώνει για το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (η τύχη του ακόμα αγνοείται) που περιλαμβάνει 5.000 εκθέματα για τα οποία ο ίδιος δεν ίδρωσε ποτέ, «δεν είναι και τίποτα σπουδαίο» και «θα το αναπλάσω κι αυτό», λίγη τσίπα ντροπής απαιτείται. Γιατί, μπορεί η οικεία Χατζηγιωράκη Κορνέσιου και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης να γειτνιάζουν με την Αρχιεπισκοπή, φαίνεται όμως ότι δεν τα επισκέφτηκε ποτέ. Γιατί, αν τα επισκεπτόταν δεν θα προσέβαλλε με τον τρόπο που προσέβαλε τους ανθρώπους που δούλεψαν για να τα στήσουν.
 
Απεναντίας, εισακούοντας πρώτος αυτός όσα είχε πει στην εγκύκλιό του την ημέρα των Θεοφανείων -«Ο προσγειωμένος άνθρωπος γνωρίζει πώς να συμπεριφέρεται μέσα στην κοινωνία, ενώ αντίθετα, ο άνθρωπος ο υπερφίαλος, που νομίζει ότι ξέρει τα πάντα, δεν ξέρει να συμπεριφέρεται σωστά μέσα στην κοινωνία [...] αν δεν αρνηθεί τον λανθασμένο, ιδιοτελή, εγωιστικό, υπεροπτικό τρόπο συμπεριφοράς μέσα στην κοινωνία, ας μην περιμένει να αγιασθεί»- θα επιδείκνυε μια κάποια σεμνότητα, αν μη τι άλλο. Και δεν θα έλεγε «η απόφαση θα είναι δική μου, δεν θα είναι δική τους», κατά το παλαιότερο «εγώ είμαι ο διαχειριστής. Εκείνοι, αν πάρουν έστω και ένα σεντ, είναι κλέφτες. Αν εγώ πάω τα μεσάνυκτα και σπάσω και την πόρτα και μπω μέσα και πάρω οτιδήποτε, δεν είμαι κλέφτης, επειδή είμαι ο διαχειριστής». 

Το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δουλεύει για την υστεροφημία του το καταλάβαμε με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του και πρώτη του κίνηση ήταν να «εξορίσει» το 10 μέτρων άγαλμα του Μακαρίου από τον περίβολο της Αρχιεπισκοπής, επειδή «ήταν πολύ μεγάλο για την κλίμακα της περιοχής και ακαλαίσθητο». Και παράλληλα αποφάσιζε την ανέγερση καθεδρικού ναού ύψους 22 μέτρων, με τέσσερα καμπαναριά και θόλο διαμέτρου 14 μέτρων! Α, και κόστους 9 εκατομμυρίων! Που όλως παραδόξως, ενώ εφάπτεται της γης του νέου δημαρχείου, όπου είχαν ανευρεθεί αρχαία με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αποπεράτωση του έργου, στο σημείο του ναού δεν ανευρέθηκε τίποτα. Καθότι, μέγας είναι ο Κύριος και θαυμαστά τα έργα του.
 
Κι όλα αυτά, για να αναζωογονηθεί δήθεν η παλιά Λευκωσία με τους 100 πιστούς που θα πηγαίνουν την Κυριακή στην εκκλησία. Όταν, μάλιστα, κάποτε τον ρωτήσαμε γιατί δεν μοιράζει τα 9 εκατομμύρια σε 90 νεαρά ζευγάρια, ώστε να εγκατασταθούν στην παλιά πόλη και να αναζωογονηθεί μ’ αυτό τον τρόπο η περιοχή, η απάντηση του ήταν πως «η Εκκλησία δεν είναι ούτε για να κτίζει σπίτια στους πολίτες, ούτε για να ξοφλά τα χρέη τους. Η μεγαλύτερη υποχρέωσή της είναι να δώσει σε κάποιον που πεινά πέντε παράδες, ώστε να μην πεθάνει από την πείνα».
 
Επίσης, την έγνοια για την υστεροφημία του την καταλάβαμε όταν διοργάνωνε συμπόσια και εξέδιδε βιβλία για να γιορτάσει τα 30 χρόνια αρχιεροσύνης του - να τιμήσει δηλαδή τον εαυτό του. Και τώρα, με πρόφαση τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια «εθνικής παλιγγενεσίας» αποφάσισε να δημιουργήσει γύρω από την Αρχιεπισκοπή ένα μικρό Βατικανό, περνώντας κάτω από τα χέρια του –και κατ’ επέκταση βάζοντας μέσα στην τσέπη του- τα μουσεία της περιοχής, «μεταβάλλοντάς» τα, απαξιώνοντας την παρουσία, το έργο και την προσφορά τους, γιατί μόνο αυτός ξέρει και οι σύμβουλοί του, οι μουσειολόγοι.
 
Είπαμε, για να μην... κόψει η θρησκεία πίσω από τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821! Αν πάντως τον γνοιάζει όντως η υστεροφημία του, ας του υποδείξει κάποιος ότι έχει ακολουθήσει αντιστρόφως ανάλογη πορεία.
 
Περιοδικό Down Town, τεύχος 683.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...