To Top
16:21 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα μαθηματικά της πλατείας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τα μαθηματικά της πλατείας
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου 2020, 12:50 μμ
Είμαι ένας εξ αυτών που υπερασπίστηκαν με θέρμη την ανάθεση της πλατείας Ελευθερίας στην Ζάχα Χαντίντ, καθώς ήταν πεποίθησή μου ότι η πρωτεύουσα χρειαζόταν ένα εμβληματικό έργο που θα την τοποθετούσε στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη. Η γλυπτική φόρμα της νέας πλατείας, σε συνδυασμό με τον γειτονικό πύργο του Ζαν Νουβέλ, έμοιαζαν να κλείνουν το μάτι στη νέα εποχή. Από τις μακέτες τουλάχιστο. Γιατί όταν άρχισε πλέον να υλοποιείται το έργο, με το προκλητικό σίριαλ των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων, ακόμα και οι πιο καλόπιστοι σηκώσαμε τα χέρια ψηλά.

Προχθές πέρασα βράδυ από την πλατεία και βρέθηκα αντιμέτωπος με την αλλόκοτη εικόνα των φώτων που άλλαζαν χρωματισμούς. Το βρήκα κακόγουστο, όμως δεν θα σταθώ σε αυτό. Γιατί πολύ απλά το πρόβλημα πια δεν είναι αισθητικής φύσεως. Ούτε τα φουτουριστικά παγκάκια με νοιάζουν, ούτε και τα φωτιστικά. Το μείζον θέμα εστιάζεται πλέον στο τρίπτυχο: πότε, πόσα και γιατί. Πότε επιτέλους θα παραδοθεί το έργο ολοκληρωμένο, πόσα εντέλει θα μας κοστίσει και γιατί δεν βρίσκεται ψηλά στην πολιτική και κομματική ατζέντα;
Η υπομονή των πολιτών εξαντλήθηκε, γεγονός που καταγράφηκε κατά απόλυτο τρόπο στην έρευνα του IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Δύο στατιστικά στοιχεία παραθέτω μόνο, τηλεγραφικά: 88% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν άξιζε η αναμονή και δεν δικαιολογείται το κόστος που δαπανήθηκε, ενώ το 97% (σχεδόν όλοι δηλαδή!) υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει έρευνα για την οικονομική διαχείριση του έργου. 

Αξίζει τον κόπο να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, αφού μόνο έτσι θα αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος. Το έργο θα παραδιδόταν τον Απρίλιο του 2016, οπότε μετράμε ήδη 3 χρόνια και 9 μήνες καθυστερήσεων. Όσο δε για το κόστος, ξεκίνησε με την προκηρύξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, με την προσθήκη του έργου στην Ομήρου πήγε στα 23 εκατομμύρια και σήμερα κάποιοι μιλούν για δαπάνη πέραν των 40 εκατομμυρίων! Αναλυτική καταγραφή του ιστορικού μπορείτε να διαβάσετε στα εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ του συναδέλφου Βάσου Βασιλείου τα οποία δημοσιεύτηκαν στον Φιλελεύθερο και βρίσκονται αναρτημένα στο διαδίκτυο. Τα νούμερα είναι εξωφρενικά. Και εκεί εστιάζεται η ουσία: στα απλά μαθηματικά. Για τα οποία κάποιος επιτέλους θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Είναι εξωφρενικό ότι κανείς δεν μπορεί να μας πει με ακρίβεια ούτε πότε θα τελειώσει το έργο, ούτε με πόσα θα επιβαρύνει τις τσέπες των φορολογουμένων πολιτών. Ο Δήμαρχος έχει προβεί σε σωρεία δηλώσεων για την ολοκλήρωση των εργασιών οι οποίες όμως δεν δικαιώθηκαν στην πράξη. Δικαιολογίες βεβαίως υπάρχουν. Με τη διαφορά όμως –κι ας μην το πάρει ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης προσωπικά– ότι οι Λευκωσιάτες βαρεθήκαμε να τις ακούμε. 

Εδώ που φτάσαμε η διενέργεια έρευνας αποτελεί μονόδρομο. Δεν ξέρω ποιος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να την αναλάβει, αλλά κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση που προσβάλλει τη νοημοσύνη χιλιάδων πολιτών. Χρησιμοποιώ συνειδητά τη λέξη νοημοσύνη αντί της αισθητικής. Τα περί παρέμβασης στο αστικό τοπίο άλλωστε είναι περσινά ξινά σταφύλια. Οι ρωγμές στις κολώνες, οι κακοτεχνίες στο δάπεδο και η φθορά στα παγκάκια έχουν σημασία. Πόσες μικροεπιχειρήσεις καταστράφηκαν αλήθεια; Και πόση ταλαιπωρία θα πρέπει να υποστούμε ακόμα για να αποδοθούν ευθύνες; Τρώμε ήδη από την παράταση και δεν χρειαζόταν βεβαίως η τελευταία έρευνα για να το πιστοποιήσει. Το ερώτημα είναι: ακούει κανείς;  

stavros.christodoulou@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα, 19/1/2020.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...