To Top
15:18 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
«Φωτιά» στα καύσιμα από προκλητική κυβερνητική αμέλεια
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • «Φωτιά» στα καύσιμα από προκλητική κυβερνητική αμέλεια
  19 Ιανουαρίου 2020, 10:54 πμ  
Ακούσατε τα «καλά» μαντάτα; Τι «δώρα» μας επιφύλασσαν οι κυβερνώντες με το καλημέρα της νέας χρονιάς; Καπέλο έως και 6 σεντ το λίτρο στα καύσιμα εντός του έτους. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι τα νέο «χαράτσι» το οποίο καλούνται οι πολίτες να επωμιστούν είναι προϊόν καραμπινάτης αμέλειας των κυβερνώντων. Απείρως προκλητικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να μας πλασάρουν το επώδυνο μέτρο που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες: «Από την στιγμή που απαιτούμε πράσινη πολιτική πρέπει να επιμεριζόμαστε κάποιο κόστος»!
 
Ας πάρουμε τα πράγματα αναλυτικά για να κατανοήσουν όλοι το μέγεθος της καραμπινάτης αμέλειας. Το μέγεθος της πρόκλησης. Το μέγεθος του εμπαιγμού της κοινής γνώμης. Η Κυβέρνηση γνώριζε από χρόνια ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, η Κύπρος ήταν υποχρεωμένη να καλύπτει το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το ποσοστό αυτό σήμερα φτάνει μόλις στο 5%.
 
Από την στιγμή, που οι κυβερνώντες αμέλησαν να εφαρμόσουν πολιτικές προς εκπλήρωση αυτής της ευρωπαϊκής υποχρέωσης, είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει το μέτρο της ανάμιξης βιοκαυσίμων στα καύσιμα κίνησης (βενζίνη και πετρέλαιο). Η λύση αυτή, όμως, είναι επώδυνη για τους πολίτες διότι το βιοντίζελ είναι ακριβότερο από τα συμβατικά καύσιμα. Το αποτέλεσμα αναπόφευκτο: Οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου θα αυξηθούν! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 2,5 σεντ το λίτρο και του πετρελαίου κατά 4 σεντ. Συμπεριλαμβανομένου του φόρου κατανάλωσης, η αύξηση των τιμών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σταδιακά έως και 6 σεντ το λίτρο εντός του 2020. Ήδη, προχθές, ο υπουργός Ενέργειας με διάταγμα το οποίο εξέδωσε υποχρεώνει τις εταιρείες πετρελαιοειδών να αναμιγνύουν βιοκαύσιμα στη βενζίνη και το ντίζελ. Προσέξτε όμως. Η καραμπινάτη αμέλεια έχει και ουρά. Με επιπρόσθετο κόστος για τους καταναλωτές.
 
Ποια είναι η συνέχεια. Ακόμη και με το επώδυνο μέτρο το οποίο αποφέρει αύξηση στις τιμές των καυσίμων, η μέση ετήσια ενεργειακή περιεκτικότητα των συμβατικών καυσίμων σε βιοκαύσιμα θα ανέρθει στο 7,3% της συνολικής περιεκτικότητας καυσίμων στην αγορά. Η υποχρέωση της Κύπρου, όμως, είναι να φτάσει στο 10%. Γι’ αυτό ακριβώς, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μας είπε προχθές, ότι διέξοδος είναι να προχωρήσει η Κυβέρνηση με τη «στατιστική μεταβίβαση στις μεταφορές». Δεν έχει σημασία αν οι απλοί πολίτες δεν κατανοούμε τι εστί «στατιστική μεταβίβαση στις μεταφορές». Την εξήγηση με απλά λόγια είναι πανεύκολο να την αντιληφθούμε όλοι. Και να την νιώσουμε… Σημαίνει ότι εκείνο το 2,7% που θα υπολείπεται της Κύπρου για να εξυπηρετεί την υποχρέωσή της έναντι της ΕΕ θα το αγοράζει από άλλο κράτος μέλος, που θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο του 10%. Και βεβαίως, το κόστος θα καλυφτεί κι αυτή τη φορά από τους φορολογούμενους πολίτες.
 
Αφού λοιπόν καταλάβατε την καραμπινάτη αμέλεια των κυβερνώντων, που γνώριζαν την υποχρέωση και αμέλησαν ή απέτυχαν να την εκπληρώσουν, ελάτε τώρα να χωνέψετε και τον εμπαιγμό. «Το σημαντικό είναι αν θέλουμε καθαρότερο καύσιμο και να αναπνέουμε πιο καθαρό αέρα να γνωρίζουμε ότι δεν είναι δωρεάν», δήλωσε στον «Φ» με προκλητικό τρόπο ο κ. Λακκοτρύπης. Ούτε λέξη για την κυβερνητική αμέλεια. Ούτε για το γεγονός ότι αν κάλυπταν τον στόχο της ΕΕ δεν θα χρειαζόταν να επωμιστεί καπέλο στις τιμές καυσίμων ο κοσμάκης. Άφησε μόνο μια αιχμή ότι ο στόχος του 10% ήταν αδύνατο να επιτευχθεί και ήταν παράλειψη ότι δεν ζητήθηκε παρέκκλιση. Ουδόλως τυχαία η αιχμή, διότι η παρέκκλιση δεν ήταν δική του ευθύνη να ζητηθεί αλλά συναδέλφου του υπουργού.
 
Οι ανυποψίαστοι πολίτες άκουγαν προ μερικών ημερών τον κ. Καδή να κορδώνει διότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το εθνικό σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την δεκαετία 2020 – 2030. Έτσι θόλωσαν τα νερά. Έστρεψαν την προσοχή εκεί και προσπάθησαν να αποκρύψουν το «χαράτσι» στα καύσιμα από την δική τους ανικανότητα. Όσο για την δεκαετία 2020 – 2030 επίσης προβλέπονται περιορισμοί και υποχρεώσεις. Το περιβόητο σχέδιο απαιτεί μείωση στη χρήση ιδιωτικών οχημάτων κατά 30%, αύξηση στη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών κατά 20%, αύξηση στο περπάτημα και την ποδηλασία κατά 10%! Προετοιμαστείτε από τώρα για επιπρόσθετα πρόστιμα διότι με την «ικανότητα» που τους χαρακτηρίζει ούτε στον ύπνο μας δεν θα δούμε τέτοιους στόχους να υλοποιούνται…
 
Για να μην ξεχνιόμαστε, όμως, για το «χαράτσι» στα καύσιμα, ποιος από τους κυβερνώντες θα το πληρώσει; Οι πολίτες δεν οφείλουν να πληρώνουν την αμέλεια και την ανικανότητά τους…
 
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...