To Top
11:24 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Α-πί–στευ-το!
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Α-πί–στευ-το!
  20 Ιανουαρίου 2020, 10:16 πμ  

Στην Ιρλανδία, πόλεμος μεταξύ δύο συμμοριών εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών (κυρίως κοκαΐνης), αποτελούμενες ως επί το πλείστον από αγόρια και κορίτσια εφηβικής ηλικίας, κατέληξε σε ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα που έχουν γίνει ποτέ. 

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης βρέθηκε, λίγο πιο έξω από το Δουβλίνο, μέσα σε αυτοκίνητο που καιγόταν, το κεφάλι ενός 17χρονου αγοριού, ονόματι  Κην Μαλρέντι-Γουντς.  Το βράδυ της Δευτέρας, είχαν βρεθεί σε μονοπάτι οικιστικής περιοχής στο βόρειο Δουβλίνο, μέσα σε έναν σάκο γυμναστικής, κομμένα τα τέσσερα άκρα του. Χέρια και πόδια. Το υπόλοιπο κορμί του, αναζητείται. 

Στον ίδιο σάκο, βρέθηκε και μια σαγιονάρα...

Η Αστυνομία λέει πως έχει λόγους να πιστεύει ότι ο 17χρονος δολοφονήθηκε από αντίπαλη συμμορία ναρκωτικών, στην οποία αυτός πριν από καιρό ήταν μέλος, αλλά πλέον δημιούργησε μια αντίπαλη ομάδα με άλλους. Πιστεύει επίσης η Αστυνομία, ότι οι δράστες βιντεοσκόπησαν τη σκηνή της δολοφονίας και φωτογράφησαν τα κομμένα μέλη του θύματος. 

Οι δύο συμμορίες δραστηριοποιούνται στην κωμόπολη Ντρογκέντα, που έχει περίπου 100 χιλιάδες κατοίκους και είναι κοντά στο Δουβλίνο. Εκεί έχουν τη βάση τους, και από εκεί τροφοδοτούν την αγορά με ναρκωτικά. 

Στις 8 Νοεμβρίου πέρυσι, εκτελέστηκε ο 39χρονος Ρίτσαρντ Κάρμπερι στο Μπέτισνταουν στην Ιρλανδία, μάλλον από μέλη της αντίπαλης ομάδας στην οποία ανήκε ο Γουντς. Στο σημείο του εγκλήματος, λέγεται πως βρέθηκε ένας σάκος γυμναστικής με ένα κομμένο πόδι και μια σαγιονάρα. Ήταν του Κάρμπερι, σύμφωνα με τις ώς τώρα πληροφορίες. Η δολοφονία και ο ακρωτηριασμός του Γουντς, μάλλον ήταν η απάντηση της συμμορίας στην οποία ανήκε ο Κάρμπερι.

Όπως γράφει ο Κόρμακ Ο’ Κίφ, έμπειρος ερευνητής-δημοσιογράφος του Examiner της Ιρλανδίας, εκείνο πλέον που είναι σαφές, και που πρέπει, λέει, να ξέρουν όσοι προμηθεύονται και χρησιμοποιούν ναρκωτικά, είναι ότι οι έμποροι εκμεταλλεύονται μικρά παιδιά για να τα διακινούν. Τα «ψαρεύουν» από υποβαθμισμένες περιοχές και τα μυούν στη βία, στη δύναμη, και στη δόξα των πολλών χρημάτων. 

Ο στόχος  των εμπόρων ναρκωτικών είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Είναι ευάλωτα, και δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου. Πολλά από αυτά ελκύονται από την ένταξή τους σε ομάδες που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η επίδειξη δύναμης. 

Για το κάπνισμα

Φίλος, που εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση και την άποψή του, μου τηλεφώνησε χθες έξαλλος επειδή πήγε σε μια ταβέρνα στη Λάρνακα και, σε ένα δήθεν αίθριο όπως είπε, αρκετοί πελάτες κάπνιζαν αρειμανίως. Το δήθεν αίθριο, μου εξήγησε, είναι μέρος του μαγαζιού, κλεισμένο από την μία άκρη του με πλαστικό, το οποίο αφήνει ελάχιστη χαραμάδα σε καθαρό αέρα. Μου είπε ότι διαμαρτυρήθηκε στον ιδιοκτήτη για τους καπνίζοντες πελάτες –μερικοί με τεράστια πούρα– και η απάντηση που έλαβε, ήταν… ένα ερώτημα «τι να τους κάμω;». «Να τους πεις ότι απαγορεύεται, και ότι θα φας πρόστιμο», του είπε ο φίλος. «Θα μου πουν, μη φοβάσαι, θα σου πληρώσουμε εμείς το πρόστιμο», του απάντησε ο ιδιοκτήτης! 

Εάν αυτό δεν είναι δείγμα απολίτιστης χώρας, ποιο είναι; Κι ακόμα, εάν αληθεύει η καταγγελία του φίλου ότι ανάμεσα στους πελάτες ήσαν και «γνωστοί αξιωματούχοι» (δίχως να μου το διευκρινίσει αυτό), τότε τι να πω;

Από τη μεριά μου, επισημαίνω δύο πράγματα: (α) Αφού δεν σέβονται τους νόμους, ας σεβαστούν τουλάχιστον τους συνανθρώπους τους που έχουν προβλήματα υγείας. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια έχει ο φίλος μου –δεν δικαιούται και αυτός να πάει μια Κυριακή να φάει σε μια ταβέρνα χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του; Και (β) ας φροντίσει, επιτέλους το Κράτος, όπως έγινε και στην Ελλάδα και κόπηκε μαχαίρι το κάπνισμα, να καταργήσει αυτή τη γελοία εξαίρεση του «αίθριου», που τάχα είναι εξωτερικός χώρος, και να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο πλήρως, δίχως χαζές εξαιρέσεις, όπως κάνουν όλες οι άλλες πολιτισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...