To Top
09:55 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Να γίνει πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου με Ελλάδα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Να γίνει πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου με Ελλάδα
  20 Ιανουαρίου 2020, 9:22 πμ  
ΤΟ θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λεμεσού –Πειραιά συζητείται εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται ένα ζήτημα που απασχόλησε κατά καιρούς διάφορες κυβερνήσεις και παρά τις προσπάθειες που έγιναν, σκόνταφταν πάντα στο οικονομικό. Κι αυτό γιατί το κόστος του εγχειρήματος θεωρείτο πάντα μεγάλο και απαγορευτικό για όσους ήθελαν να εμπλακούν επιχειρηματικά. Το θέμα αυτό, δηλαδή το οικονομικό φαίνεται πως θα υπερπηδηθεί. Παραμένει, βασικά, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την υφυπουργό Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία ενημέρωσε προ ημερών την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, έχει κατατεθεί λεπτομερές αίτημα της Κύπρου και υπήρξε και δεύτερη επαφή για να εξηγηθεί το επείγον του αιτήματος και η απάντηση αναμένεται σύντομα. Κι αυτό γιατί θα υπάρξει κρατική επιχορήγηση προς τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ και ως εκ τούτου επιβάλλεται, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, να υπάρξει έγκριση από τις Βρυξέλλες. 

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έγινε αρμοδίως στη Βουλή, η ΕΕ αντικρίζει θετικά το αίτημα της Λευκωσίας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με πλοία τα οποία είχαν αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά και η γραμμή συνέδεε τα λιμάνια της Κύπρου (Λεμεσού και Αμμοχώστου), του Ισραήλ (Χάιφα) και κατά περίπτωση του Λιβάνου (Βηρυτού) και Αιγύπτου (Αλεξάνδρειας). Το 2000 για διάφορους λόγους η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας διακόπηκε διότι είχε καταστεί οικονομικά ασύμφορη για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης. 

ΟΙ τιμές που αναφέρθηκαν -130 ευρώ εισιτήριο μετ΄επιστροφής- δεν είναι απαγορευτικές, αντίθετα είναι ελκυστικές για το επιβατικό κοινό και θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά. Πέραν από το γεγονός ότι προσφέρεται ακόμη μια επιλογή για όσους θέλουν να ταξιδεύσουν από και προς την Κύπρο, αποτελεί και μια σωστή πολιτική. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, μια χώρα να εξαρτάται η σύνδεσή της με άλλα κράτη, μόνο αεροπορικώς. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια χώρα, που αντιμετωπίζει και εθνικό ζήτημα.

ΣΥΝΕΠΩΣ, αυτή η κίνηση προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Και είναι θετική εξέλιξη η απόφαση και η προώθηση της προς την κατεύθυνση της υλοποίησης. Ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχει και επιχειρηματικό ενδιαφέρον από επενδυτές, τούτο σημαίνει πως μετά που θα ανάψει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, το νερό θα μπει στο αυλάκι. Υπάρχουν και λόγοι, οι οποίοι όλοι αντιλαμβάνονται, ενόψει καλοκαιρινών μηνών, ότι η ατμοπλοϊκή σύνδεση πρέπει να γίνει το συντομότερο. Κι αυτό μπορεί να γίνει καθώς, όπως έχει αναφερθεί, προεργασία έγινε και το κράτος είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει με την εφαρμογή του σχεδίου, ώστε το καλοκαίρι του 2020 να αρχίσουν τα δρομολόγια. Υπάρχει -όπως αναφέρθηκε- και ολοκληρωμένη μελέτη βιωσιμότητας. Βεβαίως, όλα εξαρτώνται από το ενδιαφέρον που θα επιδειχθεί από επιβάτες που επιλέξουν να ταξιδεύσουν από και προς την Ελλάδα ατμοπλοϊκώς. Πρόκειται, όντως, για ένα τολμηρό εγχείρημα, το οποίο, ωστόσο, θεωρούμε πως πρέπει να γίνει. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...