To Top
07:09 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
«Κόκκινοι φάκελοι» και σιχαμεροί «στάβλοι» της Πολιτείας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • «Κόκκινοι φάκελοι» και σιχαμεροί «στάβλοι» της Πολιτείας
  21 Ιανουαρίου 2020, 10:54 πμ  
«Είναι νομίζω η ώρα να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία, για να μπορεί, πέραν από την αποφυγή των επεισοδίων, να δούμε ξανά τους φίλους, τους οπαδούς του αθλήματος να επανέρχονται στα στάδια, χωρίς την αγωνία το Σαββατοκύριακο ποιοι και πώς στοιχημάτισαν και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του αγώνα». Αυτή ήταν η προεδρική κραυγή την περασμένη Πέμπτη για την γάγγραινα που κατατρώει το κυπριακό ποδόσφαιρο. Χθες, μια σύσκεψη, υποτίθεται ότι άρχισε να καθαρίζει τον στάβλο του Αυγεία. Ανακοίνωσαν τρία μέτρα τα οποία μόλις άκουσαν οι μαφιόζοι στο χώρο του ποδοσφαίρου ξεκαρδίστηκαν οι αφιλότιμοι.
 
Ουσιαστικά τα τρία μέτρα είναι ένα. Το κατακερμάτισαν όμως. Διότι σου λέει, αν ανακοινώσουμε μόλις ένα και ξεκινήσει εκ νέου το πρωτάθλημα, θα πεθάνει από τα γέλια και το παρδαλό κατσίκι. Όλη η σοφία της σύσκεψης περιορίστηκε στην ανάγκη να δίδονται πληροφορίες στην Αστυνομία για σικέ παιγνίδια και ύποπτους στοιχηματισμούς. Λες και τόσα χρόνια αν υπήρχαν τέτοιες πληροφορίες (που θα τις γνώριζαν άλλοι από τους άμεσα εμπλεκόμενους) δεν μπορούσαν να τις δώσουν. Λες και οι πληροφορίες που είχαν δοθεί στην Αστυνομία απέδωσαν καρπούς. Ο Μάριος Παναγή τόλμησε να δώσει και πληροφορίες και στοιχεία και στο τέλος παρ’ ολίγον να φάει το κεφάλι του.
 
Ασχέτως, όμως, των γελοίων μέτρων, η ουσία δεν μπορεί παρά να εστιασθεί σε ένα και μόνο θέμα. Για όσους δεν αρέσκονται σε προεδρικές κραυγές δίκην πολιτικών κρότου – λάμψης. Για όσους δεν θαμπώνονται από εκτυφλωτικές εξαγγελίες. Για όσους δεν χαϊδεύουν τ’ αφτιά τους αιφνίδιες βαρύγδουπες ατάκες.
 
Ναι, λοιπόν, το ποδόσφαιρο στην Κύπρο αποτελεί ένα σιχαμερό στάβλο. Εκείνος του Αυγεία ωχριά μπροστά του. Ακόμη και ο Ηρακλής θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καθαρίσει τόση και τέτοια κοπριά από αυτόν. Δεν έφτασε, όμως, να εμφανίζει τόσο βρωμερή εικόνα σήμερα. Η κοπριά στοιβαζόταν εδώ και δεκαετίες. Καμιά πολιτική δύναμη δεν ενδιαφερόταν να την ακουμπήσει. Αντιθέτως, κάποιοι έβαζαν και το χεράκι τους και βοηθούσαν στο στοίβαγμα.
 
Εκείνο, όμως, που προκαλεί γέλωτα ήταν η «εκρηκτική» παρέμβαση του Προέδρου, που αίφνης εστίασε στον συγκεκριμένο στάβλο. Τι είναι το ποδόσφαιρο; Ένας από τους πολλούς τομείς δράσης σε αυτό τον τόπο. Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση όλων των άλλων. Αυτή είναι η οικτρή πραγματικότητα για όσους τολμούν να την αντικρίσουν κατάματα. Σε τι διαφέρει η μπόχα που αποπνέει το ποδόσφαιρο από την μπόχα την οποία αποπνέουν ένα σωρό άλλοι τομείς; Ακριβώς η ίδια είναι.
 
Γιατί οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του ποδοσφαίρου να φοβούνται να εφαρμόσουν τα πονηρά τους σχέδια όταν κατ’ αυτό τον τρόπο λειτουργούν ένα σωρό σε άλλους τομείς δραστηριότητας; Από ποιον να παραδειγματιστούν; Από την Πολιτεία η οποία αποπνέει κι αυτή ανάλογη μπόχα; Από το Κράτος το οποίο έχει βουλιάξει στην σιχαμερή κοπριά; Την Κυβέρνηση και τα κόμματα, που είναι βουτηγμένα στη λάσπη της διαπλοκής και της διαφθοράς;
 
Πρόεδρε Αναστασιάδη, κοίταξε τους υπόλοιπους στάβλους γύρω σου. Η διαπλοκή στον πολιτικομματικό χώρο οδηγεί σε διορισμούς «άριστων των αρίστων», που εκφυλίζουν κάθε έννοια αξιοκρατίας. Διόρισες Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα που κατέληξε στη φυλακή. Κόμματα χρηματοδοτούνταν από ύποπτα οικονομικά συμφέροντα. Τεράστια σκάνδαλα όπως αυτό του Χρηματιστηρίου πέρασε χωρίς ποτέ κανείς να πληρώσει γι’ αυτό. Κόκκινα δάνεια χαρίζονται σε πολιτικά εκτεθειμένα άτομα με προκλητικό τρόπο. Πορίσματα για τραγωδίες και εγκλήματα καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων από εσάς που διατάζετε τις έρευνες. Κυβερνήσεις κάνουν πλάτες σε αμφιλεγόμενους ντιβέλοπερς προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Στη Βουλή ψηφίζουν νόμους για άρον – άρον έξοδο VIPS καταδίκων. Εσύ δίνεις χάρη ακόμη και σε παιδεραστή. Διάφορα λαμόγια κάνουν πάρτι με μίζες παντού. Το Κράτος ξεφτιλίζεται διεθνώς με την ασύδοτη παραχώρηση διαβατηρίων ακόμη και σε παγκοσμίου φήμης απατεώνες (εμπλέκεται ακόμη και η Εκκλησία στο ρεζιλίκι) και τυχάρπαστους δικτατορίσκους. Ένα σωρό πολιτικοί δηλώνουν πόθεν έσχες της πλάκας για να ξεγελάσουν την κοινή γνώμη. Η Παγκόσμια Τράπεζα, προσφάτως, έδωσε μια άκρως προσβλητική για την τελευταία πενταετία βαθμολογία ως προς το μέγεθος της διαφθοράς στην Κύπρο. Ακόμη και η Δικαιοσύνη συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις περί διαπλοκής.
 
Αντέχεις άραγε κι άλλη μπόχα από τους σιχαμερούς στάβλους αυτού του τόπου; Μπορούμε να σου παραθέτουμε ένα σωρό παραδείγματα για μέρες… Προσφορές για την άμυνα, προσφορές στα δημόσια έργα, διαχείριση της κρατικής περιουσίας, διαχείριση των τ/κ περιουσιών, πολεοδομικές ζώνες, πολεοδομικές χαλαρώσεις, ανοχή στη φοροδιαφυγή, κατάχρηση εκ των έσω γνώσεων για τεμάχια γης των οποίων η αξία εκτοξεύτηκε…
 
Ο ποδοσφαιρικός στάβλος του Αυγεία, Πρόεδρε, δεν διαφέρει καθόλου από όλους τους υπόλοιπους στην μπανανία την οποία κυβερνάς. Για να καθαρίσει αυτός προϋποθέτει να καθαριστούν προηγουμένως όλοι οι υπόλοιποι. Εκεί όπου Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική εξουσία κινούνται και λειτουργούν. Μόνο έτσι θα σταλεί ηχηρό μήνυμα στους πάντες ότι πλέον η σήψη δεν γίνεται ανεκτή. Τα κηρύγματα ηθικολογίας και οι γενικόλογες ρητορείες, απλώς, προκαλούν στιγμιαίο θόρυβο. Ενσυνείδητη ολομέτωπη σύγκρουση με την διαφθορά απαιτεί κάθαρση του συνολικού συστήματος εκ των έσω. Αποφασιστική λήψη σκληρών μέτρων σε όλα τα επίπεδα. Καθιέρωση νόμων που να παρέχουν αδιαπέραστους μηχανισμούς για κάθε σιχαμερό παράσιτο που λαθροβιώνει στη βρωμερή κοπριά έκαστου των στάβλων της μπόχας.
Αντέχεις;
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...