To Top
06:04 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν
  21 Ιανουαρίου 2020, 10:07 πμ  
Καλές οι βροχές και εν πολλοίς ευεργετικές για τον τόπο μας, όπως αναφέρουν και οι ειδικοί. Και όσον αφορά την άρδευση αλλά και όσον αφορά την ύδρευση.

Πολλά από τα φράγματά μας έχουν υπερχειλίσει, μετά από πολλά χρόνια, όπως ενημερώνει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ οι εξαιρετικές εικόνες που βλέπουμε από τηλεοράσεως το επιβεβαιώνουν. Ένα υπερθέαμα, το οποίο δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να απολαύσουν και από κοντά, πιο πολύ τα Σαββατοκύριακα που έχουν ελεύθερο χρόνο.

Μπορεί να ταλαιπωρούμαστε, σε κάποιο βαθμό, από το κρύο και τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση, κυρίως γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια καιρικά φαινόμενα, όμως, στην τελική το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό. Το κέρδος από τα ψηλά ποσοστά βροχόπτωσης που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, θα φανεί στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Να αναφέρουμε βέβαια ότι από τα θετικά αποτελέσματα εξαιρούνται κάποιες περιοχές, όπως τα Κοκκινοχώρια, όπου φυτείες πατατών υπέστησαν καταστροφές ή ακόμα περιοχές όπου έπεσε χαλάζι και προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες. Αυτό όμως, δεν είναι μονάχα κυπριακό φαινόμενο αφού σε όλες τις χώρες του κόσμου, η πληθώρα των βροχών, ιδιαίτερα των ακραίων καιρικών φαινομένων, όταν παρουσιάζονται, όσο ευεργετικά και να είναι έχουν και τις αρνητικές τους συνέπειες.

Τη θετική διαφορά, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, δείχνουν τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Τμήμα Μετεωρολογίας. Στην Κύπρο, αναφέρει, η βροχόπτωση από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου έφτασε το 176% της κανονικής. Ενώ από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Δεκεμβρίου 2019, η μέση βροχόπτωση ανήλθε στα 265,5 χιλιοστά και αντιστοιχεί στο 139% της κανονικής ποσότητας βροχόπτωσης για την ίδια περίοδο. Ειδικότερα, η ολική ποσότητα βροχόπτωσης από την 1η Δεκεμβρίου 2019 μέχρι την 30ή Δεκεμβρίου 2019 ανήλθε στα 185,5 χιλιοστά ή 176% σε σχέση με την κανονική ποσότητα του μήνα. Βεβαίως τα ποσοστά αυτά συνεχίζουν την ανηφόρα, ακολουθώντας τις πολύ συχνές βροχές.

Καλοί οι οιωνοί λοιπόν όσον αφορά τον καιρό μας. Είναι όμως κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ. Μένουν πάντα τα ίδια όσο κι αν όλα τριγύρω αλλάζουνε.

Για πόσα ακόμα χρόνια θα κινούμαστε εντός Λευκωσίας αλλά και εκτός, σε περιόδους βροχοπτώσεων, και θα αντικρίζουμε τους ίδιους δρόμους, τα ίδια πεζοδρόμια, τα ίδια σημεία, πλημμυρισμένα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δημιουργώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα και όχι μόνο; Για πόσο ακόμα θα πέφτουμε με τα αυτοκίνητά μας, ιδίως τα βράδια, σε λακκούβες που χρονολογούνται και όσο πάει βαθαίνουν όλο και πιο πολύ, αφού κανείς δεν τις διορθώνει, με τους κινδύνους να μεγαλώνουν;

Απροετοίμαστοι είμαστε και τίποτα δεν μας πείθει ότι δεν θα μείνουμε και απροετοίμαστοι. Έστω κι αν είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και πρέπει, απαιτείται δηλαδή, ως κράτος, ως πολιτεία, ως δήμοι και κοινότητες να πάρουμε μέτρα πρόληψης! Όχι αποκατάστασης, και εκ των υστέρων να τρέχουμε να διορθώσουμε τα σπασμένα. Αν διορθώνονται!

lenia.karatzia@phileleftheros.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...