To Top
01:15 Κυριακή
23 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Συνεργασία θέλουμε, αγά μου, μα πρέπει να θέλουν κι οι άλλοι
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Συνεργασία θέλουμε, αγά μου, μα πρέπει να θέλουν κι οι άλλοι
  22 Ιανουαρίου 2020, 10:55 πμ  
Καλά τα λέει ο Ακιντζί. Έχουν δυο επιλογές οι Ελληνοκύπριοι, λέει. «Είτε θα διατηρήσουν τη διπλωματία της έντασης ή θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της συνεργασίας». Ε, βέβαια. Τι θέλουμε κι εμείς και στείλαμε τα γεωτρύπανά μας και τις φρεγάτες μας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα; Τι θέλουμε κι αντί να συνεργαστούμε με την Τουρκία συνεργαζόμαστε με όλες τις άλλες χώρες, που αναγνωρίζουν την ύπαρξή μας; Γιατί να διατηρήσουμε τη διπλωματία της έντασης όταν μας παρακαλούν να συνεργαστούμε; Τυφλωθήκαμε και δεν βλέπουμε το καλό μας; Δεν χρειάζεται να κάνουμε και τίποτε σπουδαίο. Να ακυρώσουμε όλες τις συμφωνίες που κάναμε μέχρι τώρα, με εταιρείες και κράτη, να ορίσουμε μια επιτροπή στην οποία «οι δύο κοινότητες να εκπροσωπούνται ισότιμα», να λαμβάνει τις αποφάσεις για το ενεργειακό πρόγραμμα, να προγραμματίζει «πώς θα φτάσουν τα αποθέματα στις διεθνείς αγορές και παρόμοια θέματα». Είναι η πρόταση του Ακιντζί, που έστειλε με επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Να τη δεχτούμε και δεν πειράζει αν δεν την αναγνωρίσει η Άγκυρα, διότι ως γνωστό θεωρεί πως εμείς ως νησί δεν έχουμε υφαλοκρηπίδα. Εκτός, βέβαια, αν θα υπάρχει δικαίωμα βέτο και σε αυτή την επιτροπή οπότε θα παίρνει τις αποφάσεις η Τουρκία και θα αφήσει εμάς και τους Τουρκοκύπριους να έχουν μια επιτροπή για να περνά η ώρα τους και να νομίζουν πως αυτοί αποφασίζουν.

Εξάλλου, πριν από τον Ακιντζί μίλησε χτες και ο Τσαβούσογλου. «Με όλες τις χώρες πλην του ελληνοκυπριακού τομέα είμαστε έτοιμοι για συνεργασία», είπε ξανά. Οπότε; Είναι λίγο ασαφές πώς θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, αλλά τι πειράζει, εμείς να κινηθούμε κι έχει ο θεός. Στο κάτω-κάτω, δεν βλέπουμε πόσο ευτυχισμένοι είναι στα κατεχόμενα; Μέχρι και θρησκευτικό ραδιοσταθμό τους έφεραν τώρα από την Άγκυρα. Μιναρέδες, θρησκευτικά σχολεία, 400 Ιμάμηδες, έποικους, επενδυτές να κουβαλούν τα χρήματα από την Κύπρο στην Τουρκία. «Κανονικός σκουπιδότοπος της Άγκυρας», όπως είπε και ο Σενέρ Ελτζίλ. «Μια καλή αποικία για την Τουρκία, μια υποτελής διοίκηση που ξεπλένει βρόμικο χρήμα στα καζίνο και τα πορνεία…». Να κινηθούμε κι εμείς, λοιπόν, προς την κατεύθυνση της συνεργασίας. Μας το λένε και Ελληνοκύπριοι, δεν το λέει μόνο ο Ακιντζί. Για να γίνουμε κι εμείς μια καλή αποικία. Υπάρχει άλλος τρόπος να τερματιστεί η διπλωματία της έντασης και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της συνεργασίας; Αν υπάρχει να τον πείτε και σ’ εμάς να τον ακολουθήσουμε. Διότι, ουδείς θέλει την ένταση, ουδείς θέλει να ζει σε ένα νησί που απειλείται από στρατοκράτες ιμπεριαλιστές ισλαμοφασίστες, ουδείς θέλει να μεγαλώνει τα παιδιά του σε ένα κράτος που κινδυνεύει να αποκτήσει ημερομηνία λήξης. Τη συνεργασία θέλουμε, αγά μου, κι ας τρώμε πέτρες του βουνού αν δεν έχει να φάμεν.

Ποια είναι, λοιπόν, η κατεύθυνση της συνεργασίας που μας προτείνεις Μουσταφά Ακιντζί; Να μας λέει ο Τσαβούσογλου ότι «ο μόνος δρόμος για να πάνε οι υδρογονάνθρακες στη διεθνή αγορά είναι η Τουρκία» και να λέμε μάλιστα πολυχρονεμένε; Διότι, αυτή είναι η συνεργασία που θέλει η Τουρκία. Να στέλνει δραγουμάνους να ανακοινώνουν τις επιθυμίες της και οι υπόδουλοι να ακολουθούν χωρίς αντίρρηση. Για να μην υπάρχει ένταση, βρε αδελφέ.

Υ.Γ. Να μην τον αποπάρουμε νέος που είναι, αλλά αυτή η τακτική του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, να ταξιδεύει με λεωφορεία για να διερευνήσει καταγγελίες προσωπικά, λίγο υπερβολική μας φαίνεται. Κοτζάμ υπουργείο δεν έχει ειδικούς λειτουργούς να κάνουν τους ελέγχους και πρέπει να τρέχει ο υπουργός; Μαζί με τις κάμερες; Αν έπρεπε κάποιοι να ελέγξουν και δεν το έκαναν και είχαν σχολικό λεωφορείο στο οποίο από την υγρασία και τη μούχλα φύτρωσαν και μανιτάρια, θα περιμένουμε από τον υπουργό να ζητήσει εξηγήσεις και να επιβάλει ανάλογη τιμωρία. 

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...