To Top
00:24 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κενά στον νόμο ή και στα μυαλά;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Κενά στον νόμο ή και στα μυαλά;
  26 Ιανουαρίου 2020, 10:10 πμ  

Άλλο ένα έγκλημα: Μια κοπέλα νεκρή, σφαγμένη από έναν βίαιο άντρα· ακόμα μια περίπτωση που οι δομές –Αστυνομία, Δικαστήριο, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας– αποδεικνύονται ανεπαρκείς και ανίκανες να προστατέψουν μια γυναίκα που κινδυνεύει. Οι ευθύνες τους είναι αυταπόδεικτες, το φανερώνουν ως και οι δικές τους εκτιμήσεις: Το Γραφείο Ευημερίας «τα έκανε όλα σωστά», λένε. Για φαντάσου! Και η Αστυνομία θέλει νόμο, μάθαμε, που να της λέει πώς διασφαλίζεται η εκτέλεση δικαστικών διαταγμάτων, όπως το να μην πλησιάσει την άτυχη Γκάντα ο σύζυγος που την κακοποιούσε. Λες και πρέπει να τους πει κάποιος νόμος να σκεφτούν και να κάνουν το στοιχειώδες. Αρνήθηκε να πάει σε στέγη προστασίας, λένε – τη ρώτησαν «αν θέλει»! Και δεν θεώρησαν ότι υπήρχε λόγος να προφυλακιστεί ο τύπος μετά την καταγγελία – σωστά, μήπως ήταν επικίνδυνος, σαν τη νεαρή Αγγλίδα στην Αγία Νάπα π.χ. που έμεινε στο κελί 40 μέρες; 

Η Αστυνομία δεν είχε «τη βοήθεια του κοινού», λένε, δηλαδή όλων όσων ήξεραν αλλά δεν... Έχει όμως Πρωτόκολλο Επικινδυνότητας σχετικά με τη βία στην οικογένεια – προφανώς δεν χρησιμοποιείται ή δεν είναι ικανοί να αξιολογήσουν τα στοιχεία. Υπάρχει και νομοσχέδιο έτοιμο, που το «μελετά» η Νομική Υπηρεσία. Από το 2018. Για την ποινικοποίηση μιας σειράς αδικημάτων που προβλέπονται στη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή βία. Που την υπογράψαμε το 2017. Ξέχασαν τα πόδια τους στο άλλο παντελόνι... Όμως ησυχάστε: Η Αστυνομία μας θα τα βρει όλα τώρα. Αν όχι τον δολοφόνο, σίγουρα το πώς και το γιατί: «Παθολογική ζήλια» η πρώτη εκτίμηση – όποιος ζηλεύει, είναι υποψήφιος δολοφόνος. Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως –τώρα που νύχτωσε μόνιμα για την κοπέλα– δείχνουν ότι «ήταν αποφασισμένος να τη σκοτώσει». Σώπα! Ο τύπος που γινόταν «ακραία βίαιος με το παραμικρό»! Το ανακάλυψαν κι αυτό τώρα πια.

Όμως τα διάφορα κενά, π.χ. στη νομοθεσία, οφείλονται στα κενά... μυαλά: Οι γυναίκες, όπως επισημαίνει η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, ορίζονται λανθασμένα από την ταύτιση της βιολογικής έννοιας του φύλου τους με μια σειρά κοινωνικά δημιουργημένων ρόλων και στερεοτύπων, που έχουν ως αποτέλεσμα (αν όχι ως σκοπό) να καταστήσουν αποδεκτή τη βία κατά των γυναικών. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η βία με βάση το φύλο νοείται ως «η βία που καταφέρεται εναντίον μιας γυναίκας και την επηρεάζει δυσανάλογα», ακριβώς επειδή είναι γυναίκα. Προκαταλήψεις, τυχόν έθιμα και παραδόσεις συμβάλλουν σ’ αυτό και συνιστούν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, που πρέπει να ποινικοποιηθούν και να εξαλειφθούν, όπως επιβάλλει η Συνθήκη. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού που, εννοείται, δεν αφορούν μόνο γυναίκες.

Ο εγκλωβισμός των δύο φύλων σε παραδοσιακούς ρόλους, η πατριαρχία και οι ιστορικά εξουσιαστικές σχέσεις των ανδρών έναντι των γυναικών, οι σεξιστικές συμπεριφορές κ.λπ., όλα αυτά απαιτεί να εξαλειφθούν το Σύμφωνο, θεσμοθετώντας τη δίωξη της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, την πρόληψη και προστασία τους. Θα πρέπει επιτέλους να καλύψουμε αυτά τα κενά, όχι μόνο στον νόμο αλλά και στα μυαλά. Χτες!

chrarv@phileleftheros.com

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...