To Top
19:20 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Περί πολιτικού στιλ και άλλων δαιμονίων
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Περί πολιτικού στιλ και άλλων δαιμονίων
  27 Ιανουαρίου 2020, 10:30 πμ  
Η συνάντηση της Ιουλίας Παλαιολόγου Ουίλσον με τον καναλάρχη καθορίστηκε για το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. «Κάπου διακριτικά», του ζήτησε, «για να μην δίνουμε δικαιώματα. Καταλαβαίνετε…». «Επιλέξτε το μέρος και θα είμαι εκεί» πρότεινε εκείνος. «Στο Pralina τότε». «Είναι η Στασικράτους… κάπου διακριτικά;». «Ε δεν θα ξενιτευτούμε κιόλας» τον αποστόμωσε η χήρα κι έκλεισε το τηλέφωνο. 
 
Η διακριτικότητα έλαμψε σ’ όλο της το μεγαλείο, το ίδιο κιόλας απόγευμα, όταν η Ιουλία κατέφθασε στο γνωστό καφεστιατόριο φορώντας τουρκουάζ ψεύτικη γούνα και υπερμεγέθη κοκάλινα γυαλιά κατά το πρότυπο του προσωπικού της ειδώλου, της πληθωρικής Iris Apfel. Ο καναλάρχης την περίμενε υπομονετικά ασφυκτιώντας στο three pieces suit του, έτοιμος να πιαστεί από οτιδήποτε μπορούσε ν’ ανασύρει τις τηλεθεάσεις από τον πάτο. «Έχω μια εξαιρετική ιδέα για να ανεβάσουμε τα πεσμένα σας» είπε συγκαταβατικά η Ιουλία, καθώς τον έβλεπε να κρέμεται από τα χείλη της. «Ένα σόου, κάτι σαν το My Style Rocks». «Κάτι σαν;» «Αλλά βγαλμένο μέσα από τη ζωή». «Και θα το λέμε;» «ΣΤΥΛον ΣΤΥΛον άνεση! Αρκούντως λαϊκός τίτλος, αλλά και με δεύτερη ανάγνωση ώστε να πιάσουμε και το αστικό κοινό».
 
Αναγκαία παρένθεση: Στο τηλεοπτικό υπερθέαμα My Style Rocks οι παίχτριες επιλέγουν ένα concept και εμφανίζονται ντυμένες αναλόγως ενώπιον μιας κριτικής επιτροπής για να τις βαθμολογήσει. Απλές καθημερινές καταστάσεις… Μια, επί παραδείγματι, είναι παντρεμένη μ’ έναν ζάμπλουτο τον οποίο απατά με τον δίδυμο αδελφό του, ο οποίος έχει αποκληρωθεί από τον πατέρα τους επειδή είχε ερωμένη τη μητριά του. Με τούτα και με κείνα εμφανίζεται η παίχτρια νεγκλιζέ, με γούνα τσιντσιλά και δερμάτινη μπότα μέχρι το γόνατο. Εξώλης και προώλης μεν, πλην όμως με ένα κάποιο στιλ... Κλείνει η παρένθεση.
 
«Εμείς όλο αυτό θα το παντρέψουμε με την πολιτική επικαιρότητα» είπε η Ιουλία. «Θα εμφανιστεί η Καλαμαρού ως Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ και θα γίνει χαμός!». «Μα η κυρία Ευγενία είναι λίγο κοντή και λίγο παχιά… Θα μας κράξουν» ψέλλισε τρομοκρατημένος ο καναλάρχης. «Γιατί καλέ; Μετά την ανάρτηση για τον Αβέρωρ, όλοι πλέον έχουν δικαίωμα στη στιλιστική φαντασίωση».
 
Έγραψε η δημοσιογράφος επί λέξει: Κοιτάζοντας τη φωτογραφία του Αβέρωφ Νεοφύτου, όλοι σκεφτήκαμε το ίδιο: Ο Κύπριος πολιτικός μας θυμίζει τον George Clooney ως προς τις ενδυματολογικές του επιλογές. «Αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο» ψιθύρισε προβληματισμένη η Ιουλία. «Ότι υπάρχει γυναίκα που στο πρόσωπο του Φούλη βλέπει τον Κλούνεϊ ή η βεβαιότητα ότι “όλοι σκεφτήκαμε το ίδιο”;».
 
«Μπορούμε νομίζετε να στήσουμε ολόκληρο σόου;» αναρωτήθηκε ο καναλάρχης. «Φυσικά! Δείτε ένα ακόμη ζωντανό παράδειγμα» απάντησε ενθουσιασμένη η χήρα Ουίλσον κι ένευσε στην επόμενη φιλική συμμετοχή να εισέλθει στη σάλα. Η Φώφη Κούταλου περπάτησε αγέρωχα ανάμεσα στους αποσβολωμένους θαμώνες φορώντας ένα πανάθλιο ταγιέρ στο χρώμα του εμετού, πράσινο μπερέ και λάιμ πανωφόρι. «Τι ντύθηκες μάνα μου;» ψέλλισε η Ιουλία, εμφανώς εντυπωσιασμένη από τον στιλιστικό Αρμαγεδδών. «Ανυποψίαστη οικολόγος σε λεωφορείο της Γιόλου» απήντησε με υπερηφάνεια η Φώφη. Οι επιρροές βεβαίως ήσαν εμφανείς… Μετά την έφοδο του εξωστρεφούς υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου ανακαλύψαμε ότι εκεί έξω φύονται μανιτάρια σε οροφές λεωφορείων και πρασινάδα ανάμεσα στις σκισμένες μαξιλάρες. «Ποιο πολύ σε μουχρίτσα μου φέρνει αυτό που βλέπω αλλά το αγοράζω» αποφάνθηκε με τη γνωστή της αυθεντία η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον και ένευσε να περάσουν στο τρίτο, και τελευταίο, ζωντανό παράδειγμα. 
 
Η Κουλλίτσα Κυριακού στάθηκε μπροστά στον καναλάρχη ντυμένη με παραδοσιακή φορεσιά, την οποία συνδύασε θαυμάσια μ’ ένα βαρύ παλτό από γούνα προβάτου και κόκκινες γαλότσες. Απήγγειλε όλο το «Σύννεφο με παντελόνια» του Μαγιακόφκσι με μιαν ανάσα και φωνή που παλλόταν από τη συγκίνηση. «Για τον Κώστα» είπε κι αποχώρησε το ίδιο κυρία όπως μπήκε… «Ούτε αυτό το έπιασες; Και μετά αναρωτιέσαι γιατί έχει το κανάλι σου τον ανθρωποδιώχτη» ξέσπασε η Ιουλία καθώς έβλεπε τον καναλάρχη να έχει απομείνει με το στόμα ανοιχτό σαν χάννος. Η σημειολογία κραύγαζε τόσο που κάθε προσπάθεια επεξήγησης έμοιαζε απολύτως περιττή. Οι φωτογραφίες άλλωστε του Κώστα Χαμπιαούρη από τα βουνά και τα λαγκάδια, μπροστά σε αναμμένα τζάκια, τρώγοντας λουκάνικα και πίνοντας ζιβανίες, δικαίως άγγιξαν κάθε ευαίσθητη βουκολική ψυχή. «Μέχρι και τρένο εξήγγειλε» ενημέρωσε η Ιουλία τον αδιάβαστο καναλάρχη. Και τέλος, σε ένα κρεσέντο εντυπωσιασμού, ανέσυρε τη φωτογραφία του πρώην υπουργού με σηκωμένο το χέρι προς τον ουρανό, κρατώντας στην παλάμη του τα σύννεφα! 
 
«Αν για τον Αβέρωφ “όλοι σκεφτήκαμε το ίδιο”, ότι είναι ο νέος Κλούνεϊ δηλαδή, τι πρέπει να σκεφτούμε για τον πρώην υπουργό Παιδείας;» ρώτησε η Ιουλία τους θαμώνες του καφεστιατορίου. «Ότι ο εχθρός του γελοίου είναι το γελοιοδέστερο» απήντησαν εν χορώ, πείθοντας έτσι και τον καναλάρχη ότι μια υβριδική εκπομπή περί πολιτικού στιλ και άλλων δαιμονίων μπορεί να μην ήταν τόσο κουλή ιδέα τελικά.  
   

stavros.christodoulou@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα, 26/1/2020.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...