Μεγαλώνει η αγωνία για τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία έχουν πληγεί, σχεδόν στο σύνολό τους, από τον κορωνοϊό. Μέχρι τη Δευτέρα λειτουργούσαν με αυστηρούς περιορισμούς και με αρκετά από τα τμήματα τους κλειστά, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, τα Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου, ενώ θεωρείτο βέβαιο ότι το Νοσοκομείο της Λευκωσίας, το μεγαλύτερο νοσηλευτήριο του τόπου, θα επαναλειτουργούσε τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα πλήρως, καθώς έληγε το χρονικό διάστημα που απαιτείτο για να διαπιστωθεί εάν είχε μεταδοθεί ο ιός από τον καρδιοχειρουργό, που είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό και στο υπόλοιπο προσωπικό.
 
Τα δεδομένα όμως ανατράπηκαν. Ένα νέο περιστατικό κορωνοϊού καταγράφηκε σε επαγγελματία υγείας του νοσηλευτηρίου και σήμανε για άλλη μια φορά συναγερμός. Σχεδόν ταυτόχρονα, συναγερμός σήμανε και στο Νοσοκομείο της Λάρνακας, το οποίο ήταν το μοναδικό μεγάλο νοσηλευτήριο του τόπου που δεν είχε επηρεαστεί, όταν επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα κορωνοϊού ασθενής του νοσοκομείου. 
 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, από χθες και τα πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Κύπρου να υπολειτουργούν. Η κατάσταση προκάλεσε για άλλη μια φορά αναστάτωση στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος ύστερα από σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα, προχθές, εξέδωσε ανακοίνωση με νέους περιορισμούς. 
 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «κατόπιν της επιβεβαίωσης κρουσμάτων κορωνοϊού σε επαγγελματία Υγείας στη Μονάδα Εντατικής Καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ασθενή που νοσηλεύεται στον Παθολογικό θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, λαμβάνονται νέα μέτρα προστασίας για το προσωπικό και τους ασθενείς των δύο νοσοκομείων. Συγκεκριμένα:
 
Και οι δύο θάλαμοι τίθενται σε απομόνωση και καμία εισαγωγή νέων ασθενών δεν θα γίνεται σε αυτούς.
  Λήψη δειγμάτων για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όλου του προσωπικού που ήλθε σε στενή επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και όλων των ασθενών των συγκεκριμένων θαλάμων.  
 
Το προσωπικό, που μετά από αξιολόγηση, κρίθηκε ότι έχει έλθει σε στενή επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθεται σε υποχρεωτική απομόνωση, με οδηγίες αυτοπαρακολούθησης της υγείας του.
  Συνέχιση της ιχνηλάτησης όλου του προσωπικού και των ασθενών από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, για εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων.
 
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και στη Μονάδα Εντατικής Καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τίθενται σε απομόνωση και η κλινική τους εικόνα θα αξιολογείται συνεχώς. Απολύμανση των χώρων σύμφωνα με  το πρωτόκολλο, το οποίο ακολουθείται.  
   
Τα ΤΑΕΠ των Γενικών Νοσοκομείων Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, για τις επόμενες 72 ώρες και θα εξυπηρετούν περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και το ΚΕΚΑ, που δεν μπορεί να διαχειριστεί ο ιδιωτικός τομέας.
 
Η Καρδιοχειρουργική και η Αγγειοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επαναρχίζουν τη λειτουργία τους και θα παρέχουν υπηρεσίες σε επείγοντα περιστατικά.
 
Η λήψη δειγμάτων από επαγγελματίες υγείας και ασθενείς συνεχίζεται και στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, το οποίο καταγράφει ήδη γύρω στα 30 κρούσματα κορωνοϊού και υπολειτουργεί εδώ και δύο εβδομάδες. Παρόμοια είναι και η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Λεμεσού, το οποίο επίσης αναμένει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, στους οποίους έχουν υποβληθεί επαγγελματίες και ασθενείς. 
 
Στα οκτώ τα κρούσματα κορωνοϊού στον στρατό
 
Ανάμεσα στα οκτώ νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνεται ακόμα ένα άτομο που υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά. Το όγδοο κρούσμα στην Εθνική Φρουρά παρατηρήθηκε στη μονάδα στο Σταυροβούνι και είναι το έκτο συνολικά. Τα άλλα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στο ΓΕΕΦ. 
 
Σημειώνεται ότι ένα κρούσμα εντοπίστηκε τη Δευτέρα και άλλα δύο την περασμένη Κυριακή. Τα νέα κρούσματα είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα των προηγούμενων ημερών στο Σταυροβούνι και εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης.  
 
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο στρατός ανέλαβε τη φρούρηση των ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα. Επίσης, η Εθνική Φρουρά βοήθησε την Αστυνομία και στην επιβολή των διαταγμάτων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ενώ άτομα της Εθνικής Φρουράς αναμένεται να βοηθήσουν την Αστυνομία και στην εφαρμογή του διατάγματος για απαγόρευση της κυκλοφορίας.
 
Πηγή: Φιλελεύθερος