To Top
18:15 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Έξυπνοι πάσσαλοι (αυτοί μας μάραναν)
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Έξυπνοι πάσσαλοι (αυτοί μας μάραναν)
  02 Φεβρουαρίου 2020, 10:05 πμ  
Mετά τα έξυπνα τηλέφωνα, τα έξυπνα περιπολικά, τα έξυπνα ψυγεία, τα έξυπνα σπίτια και τα υπόλοιπα έξυπνα αντικείμενα της σύγχρονης εποχής μας, ήταν θέμα χρόνου να αποκτήσουμε και τους έξυπνους πασσάλους, που θα κάνουν έξυπνες τις πόλεις μας, όπως τουλάχιστον φιλοδοξούν οι δημοτικοί μας άρχοντες. Θα εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους και θα έχουν κάμερες που θα ταυτοποιούν όσους κινούνται στην ακτίνα τους.
 
Η παρακολούθηση θα αρχίζει από απόσταση περίπου 1.000 μέτρων οπόταν οι κάμερες θα εντοπίσουν ότι κάτι κινείται. Στα 500 μέτρα οι έξυπνες κάμερες μπορούν να καταγράφουν προς τα πού κινείται οτιδήποτε κινείται, στα 200 μέτρα θα μπορούν να αναγνωρίζουν ότι αυτό που κινείται είναι άνθρωπος και στα 50 μέτρα θα εγκλωβίζουν τον στόχο. 

Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι τα δεδομένα που θα καταγράφονται από τις κάμερες των έξυπνων πασσάλων θα μπορούν να εξεταστούν μόνο από την Αστυνομία με έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα. Οι έξυπνοι πάσσαλοι έχουν και τα θετικά τους για όλους τους πολίτες, όπως η παροχή WiFi, το οποίο θα εκπέμπει σήμα σε ακτίνα 100-150 μέτρων. «Κάποτε ψάχναμε για αγάπη τώρα ψάχνουμε για WiFi», λέει το γκράφιτι σε κάποιον τοίχο, που γράφτηκε από έναν παραβάτη του νόμου, από αυτούς που θα εντοπίζουν οι έξυπνες κάμερες στους έξυπνους πασσάλους των έξυπνων πόλεων και θα τους οδηγούν ενώπιον της δικαιοσύνης μας, που θα γίνει κι αυτή ηλεκτρονική με έξυπνες διαδικασίες. 

Οι γειτονιές που ξέραμε εξαφανίζονται, οι αλάνες για να παίζουν τα παιδιά λιγοστεύουν, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε αλλοιώνεται μέρα με τη μέρα και οι πόλεις μας γίνονται, δήθεν, εξυπνότερες για να κάνουν τη ζωή μας πιο άνετη, μακάρι να την κάνουν και καλύτερη. Το έξυπνο ψυγείο μας ενημερώνει αν χρειαζόμαστε γάλα, αβγά και τυρί, η έξυπνη καφετιέρα μας ειδοποιεί όταν ξεμείνει από κάψουλα, τα έξυπνα παράθυρα κλείνουν αναλόγως της κατεύθυνσης του ήλιου και της φοράς του ανέμου, η έξυπνη τηλεόραση αποθηκεύει την ταινία που θέλουμε να δούμε και οι έξυπνες κάμερες εντοπίζουν οτιδήποτε κινείται στην έξυπνη αυλή του έξυπνου σπιτιού μας.
 
Η όλο εξυπνάδα ζωή μας θα είναι προγραμματισμένη με αλγόριθμους που ρυθμίζουν την κάθε μας δραστηριότητα και η τεχνητή νοημοσύνη θα μας κάνει να σκεφτόμαστε όλο και λιγότερο. Το έξυπνο κινητό γνωρίζει τις γιορτές και τα γενέθλια των αγαπημένων μας που θα έπρεπε να θυμόμαστε αλλά η ζωή μας είναι too busy για να ασχολούμαστε με λεπτομέρειες. Ένα μαζικό xronia polla ξεχρεώνει την κοινωνική υποχρέωση και εξοικονομεί χρόνο από την πολύτιμη καθημερινότητά μας, η οποία είναι γεμάτη meetings, προθεσμίες και στόχους, όλα συμβατά με τις λέξεις που ορίζουν την εξατομικευμένη εποχή μας: Smart, fast, easy, είναι η σύγχρονη τριαδική ιδεολογία που απειλεί να κάνει τον άνθρωπο έναν παθητικό user, με χιλιάδες ψηφιακούς φίλους, έξυπνους εννοείται, από αυτούς με τους οποίους μπορείς να ανταλλάξεις φωτογραφίες, βίντεο, likes και πολλά πολύτιμα data, αλλά δεν μπορείς να αισθανθείς αυτά που μοιράζονται οι άνθρωποι, έξυπνοι και μη, την ώρα της χαράς και της λύπης. Τουλάχιστον ακόμη. 

yannis.antoniou@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα, 2/2/2020.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...