To Top
00:42 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στα βαρέα και ανθυγιεινά οι κυβερνητικοί υπάλληλοι;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Στα βαρέα και ανθυγιεινά οι κυβερνητικοί υπάλληλοι;
  02 Φεβρουαρίου 2020, 10:40 πμ  
Ηκυβέρνηση προωθεί σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, χωρίς να επιβληθεί στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα η αναλογιστική μείωση στη σύνταξη 12% (πέναλτι). Δυνητικά δικαιούχοι του σχεδίου είναι 4.088 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 985 είναι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, 190 δάσκαλοι και 2.913 εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μάλιστα, το κράτος αναμένεται να βγει κερδισμένο κατά €106 εκατ. σε βάθος χρόνου, λόγω της εφαρμογής του σχεδίου για το οποίο θα πληρώσει άμεσα €50 εκατ. Το σχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί θα επιφέρει εξοικονομήσεις στο κράτος, καθώς δεν θα πληρώνει ψηλούς μισθούς και θα παραχωρεί αυξημένα ωφελήματα. Επίσης, θα ανανεωθεί το προσωπικό, το οποίο θα αντικατασταθεί με νέους, που είναι ακαδημαϊκά πιο κατάλληλα καταρτισμένοι και οι οποίοι θα μεταφέρουν νέες ιδέες και θα απαλλάξουν τη δημόσια και ημιδημόσια υπηρεσία από τις κακές νοοτροπίες του παρελθόντος. 

Ωστόσο, το σχέδιο δεν είναι δίκαιο καθώς δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι στο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης είναι όσοι εργαζόμενοι υπολείπονται πέντε χρόνια για την αφυπηρέτηση και έχουν συμπληρώσει 33 και 1/3 έτη υπηρεσίας. Παράλληλα, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι την 31η Αυγούστου 2020. Από την άλλη, όμως, εκτός σχεδίου είναι οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, οι ωρομίσθιοι και όσοι διορίστηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011. Για τους τελευταίους μπορεί κάποιος να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους δεν θα συμμετέχουν στο σχέδιο, για τις άλλες κατηγορίες των εργαζόμενων κανένας δεν έχει δικαιολογήσει τον λόγο για τον οποίο μένουν εκτός. 

Πάντως, εκτός από τις ανισότητες που δημιουργεί το σχέδιο ανάμεσα στους μόνιμους και τους έκτακτους, υπάρχει κατάφωρη αδικία για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό γιατί εάν κάποιος αφυπηρετήσει από την εργασία του πριν από το 65ο έτος της ηλικίας, σίγουρα θα λάβει κουτσουρεμένη σύνταξη. Επίσης τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, μικρός είναι ο αριθμός των ιδιωτικών υπαλλήλων που αφυπηρετεί κανονικά, γιατί συνήθως οι επιχειρήσεις λόγω του αυξημένου κόστους, επιλέγουν να τους βγάζουν ως πλεονάζον προσωπικό. Κάποιος θα ανέμενε να δοθεί αυτό το κίνητρο και στους εργαζόμενους οι οποίοι εντάσσονται στα λεγόμενα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, παρόλο που δεν εφαρμόζεται στην Κύπρο. Δηλαδή, οι οικοδόμοι και οι εργάτες που εργάζονται έξι μήνες τον χρόνο κάτω από τον καυτό ήλιο, οι μπογιατζήδες, οι καθαρίστριες, οι ψαράδες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αντέχουν περισσότερο από τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν τους παραχωρείται αυτό το όφελος; Βιολογικά οι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, είναι δύσκολο να  αντέξουν να εργάζονται μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους. Όπως τους δημόσιους υπάλληλους και αυτοί εργαζόμενοι, συνεισφέρουν στην κυπριακή οικονομία και θα ήταν λογικό να τους δοθούν κάποια ωφελήματα. Σημειώνεται πως βάσει της νομοθεσίας, στην Κύπρο, μόνο οι μεταλλωρύχοι μπορούν να λάβουν σύνταξη στην ηλικία των 63 ετών εφόσον εργάστηκαν σε ορυχείο για τουλάχιστον 3 χρόνια. 

Πάντως, η κατάργηση του πέναλτι από τις συντάξεις, είναι απαίτηση της πλειοψηφίας των κομμάτων, κάποια από τα οποία ανέλαβαν πρωτοβουλίες για ρύθμιση του θέματος. Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας διεξάγει μελέτες για τη σταδιακή απόσβεση του 12% από τις συντάξεις, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη και να διεξαχθεί ο απαιτούμενος κοινωνικός διάλογος σίγουρα θα περάσουν 5 χρόνια. Ήρθε η ώρα το κράτος να σταματήσει να διαχωρίζει τους εργαζόμενους και να δημιουργεί ανισότητες. Είναι καιρός όλοι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται ισότιμα.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...