To Top
19:26 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Το ανέκδοτο με το χαλλούμι το ξέρετε;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Το ανέκδοτο με το χαλλούμι το ξέρετε;
  07 Φεβρουαρίου 2020, 10:35 πμ  
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων με θέμα την κατοχύρωση του χαλλουμιού. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι διάφορες ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων, των αγελαδοτρόφων και των τυροκόμων. Το λόμπι τυροκόμων-αγελαδοτρόφων επιθυμούσε διακαώς την απόσυρση του φακέλου για να είναι σίγουροι ότι τα διάφορα προϊόντα που παρασκευάζουν και πλασάρουν εδώ και χρόνια με την ανοχή των Αρχών με την ονομασία «χαλλούμι» θα συνεχίζουν να τα παρασκευάζουν. Η Κυβέρνηση, βέβαια, δεν θα έκανε σε καμία περίπτωση τέτοια υπαναχώρηση, πρώτον, επειδή ο φάκελος ουσιαστικά δεν της ανήκει (η αίτηση υποβλήθηκε από μικρή ομάδα αιγοπροβατοτρόφων και παρασκευαστών αιγοπρόβειου χαλλουμιού) και, δεύτερο, θα έμενε εκτεθειμένη σε μια τέτοια εξέλιξη. Η διαδικασία κατοχύρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία έξι χρόνια και άλλα 15 χρόνια γίνονται συζητήσεις επί του θέματος. Επιθυμία της Κυβέρνησης ήταν το θέμα της κατοχύρωσης να έχει κλείσει προ πολλού, αλλά, φαίνεται, δεν υπολόγισε σωστά την γκάφα της διασύνδεσης με το Κυπριακό.  

Επιπλέον, υπάρχει και ο κίνδυνος το χαλλούμι να καταστεί προϊόν γενικής ονομασίας και τα €200 εκατ. από τις εξαγωγές να εκμηδενιστούν, αφού θα μπορούσε ελεύθερα να παρασκευαστεί το προϊόν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και να ονομάζεται χαλλούμι. Ήδη κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις χαλλουμιού, που παρασκευάζονται τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. 

Επομένως, αφού αποφασίστηκε ότι ο φάκελος δεν αποσύρεται, ακολούθως, παρέμεινε στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της ποσόστωσης του χαλλουμιού. Αποδεδειγμένα, με στοιχεία που παραδίδουν οι ίδιοι οι τυροκόμοι στις αρμόδιες Αρχές, υπάρχει περίσσευμα αιγοπρόβειου γάλακτος παρά τον έντονο ανταγωνισμό και τις πιέσεις από το αγελαδινό γάλα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, έπρεπε να αποφασιστεί έστω και η αύξηση κατά 5% στη χρήση του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού και από το 20%, που είναι καθηλωμένο από το 2014, να πηγαίναμε στο 25%. 

Παρά το ότι όλοι γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επεμβαίνει στη λειτουργία της αγοράς, για να ικανοποιήσει πρωτίστως τα συμφέροντα τυροκόμων-αγελαδοτρόφων, ρίχθηκε στο τραπέζι η εισήγηση της αύξησης κατά πέντε σεντ στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος με αντάλλαγμα να συνεχίσουν να παρασκευάζουν χαλλούμι με μόνο 20% αιγινό και πρόβειο γάλα. Οι τυροκόμοι δεσμεύτηκαν ενώπιον του Προέδρου ότι θα παραλαμβάνουν όλο το αιγοπρόβειο γάλα που θα παράγεται και μάλιστα με αύξηση στην τιμή του ανά πέντε σεντ το λίτρο. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους τυροκόμους να δώσουν αυξημένη τιμή έστω και αν αυτή δικαιολογείται, αλλά ούτε και η Κυβέρνηση μπορεί να ετοιμάσει τις δεσμευτικές συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και βιομηχάνων.

Από την άλλη οι αιγοπροβατοτρόφοι δέχτηκαν μετά χαράς την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη και το θεώρησαν με τη σειρά τους νίκη να πάρουν αυξημένη τιμή. Βέβαια, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ακόμα καλύτερες τιμές αν επέμειναν στην αύξηση της ποσόστωσης με την ταυτόχρονη υποχρέωση των αρμοδίων Αρχών του κράτους να ασκούν ελέγχους για να ικανοποιηθεί η ποσόστωση σε όσα προϊόντα φέρουν την ονομασία «χαλλούμι» για την εγχώρια και διεθνή αγορά. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι ασκούν πραγματικούς ελέγχους, συναίνεσαν στην αύξηση της τιμής. 

Το μεγάλο παιχνίδι τώρα είναι πώς θα πειστούν οι Βρυξέλλες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέτυχε -για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μόνο- να αυξήσει την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος, ώστε το 2024, όπως η ίδια είχε δεσμευτεί, να πετύχαινε τον στόχο της χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος πέραν του 50% στο τελικό προϊόν. Εκτός και αν κάποιοι πιστεύουν ότι, επειδή έχουμε δική μας Επίτροπο Υγείας, θα μας κάνουν σκόντο στις ποσοστώσεις και ό,τι άλλο ζητήσουμε για διαφοροποίηση του φακέλου μετά την έγκρισή του, εάν και εφόσον επιτευχθεί ποτέ. 

Αυτό που πραγματικά περιμέναμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά δεν είδαμε πυγμή όπως κάνει σε άλλες περιπτώσεις, είναι να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις προς όφελος των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος. Μια τάξη αδικημένη για χρόνια, η οποία θα συνεχίσει να είναι ο φτωχός συγγενής του χαλλουμιού, αντί ο κυρίαρχος παίκτης. 

anikolaou@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...