Ο δρ Άλκης Πιερίδης, FRCP, FACP, νεφρολόγος, που τον Μάιο του 2016, στην Αθήνα, ανακηρύχθηκε τιμητικά σε Κήρυκα Ιπποκράτειου Πνεύματος, δίνει συγχαρητήρια στον «Φιλελεύθερο» για αφιέρωμά του στον Ιωάννη Κληρίδη και γράφει τα πιο κάτω.

Συγχαρητήρια στον «Φιλελεύθερο» για το ωραιότατο άρθρο του, στις 2/2/2020, για τον αείμνηστο Ιωάννη Κληρίδη, πατέρα του αείμνηστου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος είχε και ο ίδιος προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στη βελτίωση της κυπριακής κοινωνίας.
Από μια πτωχή οικογένεια του Αγρού, προχώρησε πρώτα σε δάσκαλο και μετά σε δικηγόρο, πάντοτε δίκαιος και αξιοκρατικός, υποστήριζε αξιοκρατικά ό,τι ήταν ορθό, ανεξαρτήτως μίας αριστεράς ή δεξιάς τοποθέτησης. Η μεγάλη κοινωνική προσφορά τού Ιωάννη Κληρίδη άρχισε με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η φτώχεια στην Κύπρο ήταν σοβαρή και οι εργάτες υπέφεραν πάρα πολύ σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών. Πιστεύω, μια κάπως άγνωστη κοινωνική προσφορά τού Ιωάννη Κληρίδη ήταν η συνεισφορά του στην ίδρυση των Συντεχνιακών Εξωτερικών Ιατρείων. Όταν το 1946 ο Ιωάννης Κληρίδης, με την υποστήριξη της Αριστεράς, εξελέγη δήμαρχος Λευκωσίας, παραχώρησε ένα δωμάτιο στο Δημαρχείο Λευκωσίας, όπου τα παιδιά των συντεχνιακών εργατών, μελών της ΠΣΕ και μετά ΠΕΟ, τα εξέταζε δωρεάν και με αγάπη ο πατέρας μου, παιδίατρος δρ Μίκης Πιερίδης, μόνο με την παρουσίαση της συντεχνιακής τους ταυτότητας. Είναι πολύ γνωστή η θερμή φιλία του πατέρα μου με τον Ανδρέα Ζιαρτίδη και με τις πτωχές εργατικές οικογένειες εκείνης της περιόδου.
Η προσφορά αυτού του ιατρείου από τον Ιωάννη Κληρίδη ευαισθητοποίησε τον κόσμο και τις συντεχνίες της εποχής και οδήγησε στην πολύ σημαντική ίδρυση των Συντεχνιακών Εξωτερικών Ιατρείων για την παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης και φαρμάκων στα μέλη της ΠΣΕ και μετά ΠΕΟ.
Στο βιβλίο του Πανίκου Παιονίδη «Ανδρέας Ζιαρτίδης Χωρίς Φόβο και Πάθος», στη σελίδα 135, ο Ανδρέας Ζιαρτίδης αναφέρει ότι την ιδέα για την ίδρυση εξωτερικών ιατρείων για την παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης και φαρμάκων πρότεινε στις συντεχνίες της Λευκωσίας ο προοδευτικός τότε παιδίατρος δρ Μίκης Πιερίδης. Σ’ αυτόν ανατέθηκε η οργάνωση και η διεύθυνση του ιατρείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ανδρέα Ζιαρτίδη, οι υπηρεσίες που προσέφερε ο δρ Μίκης Πιερίδης για την οργάνωση και διεύθυνση του Συντεχνιακού Ιατρείου Λευκωσίας ήταν ανεκτίμητες. Ξένοι επισκέπτες, συνδικαλιστές από την Αγγλία, από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ILO χαρακτήρισαν τότε το ιατρείο σαν πρωτοποριακό μοντέλο στο είδος του.
Ο πολύ αγαπητός και αείμνηστος Αντώνης Πρωτοπαπάς, σε αρκετά άρθρα του στον κυπριακό Τύπο και ειδικά στον «Φιλελεύθερο» στις 14 Ιανουαρίου 1996, περιέγραψε λεπτομερώς τη σημαντική προσφορά των Ιωάννη Κληρίδη, δρος Μίκη Πιερίδη και Ανδρέα Ζιαρτίδη στην πτώση της θνησιμότητας ανάμεσα στα βρέφη και τη βελτίωση στην ανατροφή τους με προώθηση του μητρικού θηλασμού (Παρακαλώ διαβάστε το άρθρο του Αντώνη Πρωτοπαπά στον Φιλελεύθερο 14/1/1996).
Τα χρόνια πέρασαν, πολλές ζωές παιδιών σώθηκαν και τα συντεχνιακά ιατρεία συνεχίζουν να προσφέρουν ακόμη τις υπηρεσίες τους με αγάπη σε όλα τα άτομα που τις χρειάζονται. Η κοινωνική προσφορά των Εξωτερικών Συντεχνιακών Ιατρείων στη Λευκωσία και στις άλλες πόλεις της Κύπρου παραμένει μοναδική.
Η πολύ αγαπητή μας Καίτη Κληρίδη πρέπει να είναι πολύ, πολύ υπερήφανη για τον εξαίρετο, αείμνηστο πατέρα της Γλαύκο Κληρίδη και τον εξαίρετο, αείμνηστο παππού της Ιωάννη Κληρίδη. Ένα μήνυμα της επιστολής αυτής είναι ότι όλοι μας πρέπει να αγαπούμε τον άνθρωπο πρώτα ως άνθρωπο, ανεξάρτητα από τις στενές πολιτικές του τοποθετήσεις και να μην ακολουθούμε τυφλές πολιτικές τοποθετήσεις απλώς για να κάνουμε αντιπολίτευση!
Το κοινό καλό και το όραμα για μια ευτυχισμένη πατρίδα πρέπει να μας κρατούν όλους ενωμένους με στόχο την επιβίωση του μικρού νησιού μας που σήμερα βιώνει φοβερά προβλήματα με την τεράστια Τουρκία δίπλα μας, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό της και εκμεταλλεύεται τους αγαπητούς συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους για το δικό της μόνο συμφέρον.