To Top
16:54 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Να δει κανείς ή να μη δει;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Να δει κανείς ή να μη δει;
  10 Φεβρουαρίου 2020, 10:10 πμ  
Την Τετάρτη το απόγευμα η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον ανέλαβε πρωτοβουλία για έκτακτη σύγκληση του καρέ. «Ένεκα το αυριανό debate» ανέφερε το λακωνικό μήνυμα, τονίζοντας έτσι το κατεπείγον του πράγματος. Ούτε μια ώρα αργότερα, τόσο η Ευγενία η Καλαμαρού όσο και η Κουλλίτσα Κυριακού προσήλθαν φουριόζες στο σπίτι του Αγίου Ανδρέα. Η Φώφη Κούταλου έκανε εντυπωσιακή είσοδο τελευταία, ανεμίζοντας το λάβαρο της αντίστασης. «Και τι έχουμε να πούμε για την επίθεση τού τίποτα από το πουθενά;», ρώτησε ξινά.
 
«Να δει κανείς ή να μη δει;», αναρωτήθηκε η χήρα Ουίλσον με το φλέγμα που χαρακτηρίζει την αγγλόφωνη Δεξιά. Το βασανιστικό ερώτημα προέκυπτε λόγω του καθιερωμένου lunch -κάθε Πέμπτη στην Μπέμπα- όπου έχουν την ευκαιρία για πολιτικό κοζερί και διακριτικό φλερτ με τον Θωμά καθώς τους σερβίρει αθηναϊκό βερμούτ για τη χώνεψη. «Εννοείτε να θυσιάσω την πίτα του ξυλόφουρνου για να ακούσω τον Αβέρωφ να συζητά με τον Άντρο;», εξανέστη η Κούταλου. «Και γιατί παρακαλώ; Για να δώσουμε στο τέλος το βραβείο πολιτικής κοινοτοπίας;». Δεν υπήρχαν πολλά για ν’ αντιτάξει κανείς στην τετράγωνη λογική της επίσης τετράγωνης Φώφης (δεκατρία κιλά σε δύο μήνες –όλα σοκολατίνες του Νούφαρου). Εκτός από την Ιουλία, η οποία ανέκαθεν είχε τον τελευταίο λόγο σε τόσο λεπτά και ακανθώδη ζητήματα… 
 
«Αν», είπε η χήρα και εκείνο το «αν» ακούστηκε αίφνης ως να το έθεσε από τον τάφο ο Κίπλινγκ. «Και αν αυτό είναι η πρόβα τζενεράλε για το απομακρυσμένο σενάριο;», συμπλήρωσε. Αυτό ναι, ήταν ένα στιβαρό επιχείρημα. Τα μεσημεριανά πηγαδάκια πολιτικών και δημοσιογράφων έχουν αναλωθεί σε πολλές αναλύσεις του «απομακρυσμένου σεναρίου» που μπορεί να φέρει αντιμέτωπους τους δύο αρχηγούς σε ένα αληθινό debate το 2023. «Ο αγαπητός μας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει βεβαίως το προβάδισμα ως προεδρικός υποψήφιος», εξήγησε η Ιουλία. «Πλην όμως, σε περίπτωση που το ΑΚΕΛ αποφασίσει να κατέλθει με τον Άντρο, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι ο Αβέρωφ απέναντί του». Ακολούθησε μια ζωηρή συζήτηση με την Καλαμαρού να επιμένει ότι «αποκλείεται το ΑΚΕΛ να μας κάνει τέτοια χάρη», τη Φώφη να υπερθεματίζει και την Κουλλίτσα να λέει ότι η Αριστερά αυτή τη φορά θα επιλέξει υποψηφιότητα νίκης από τον χώρο του Κέντρου. Ώσπου ξαφνικά ακούστηκε η φωνή της Ελλούς -την ώρα που σιδέρωνε τής ήρθε πως ξημέρωνε και σφύριζε καράβι- από το μέσα δωμάτιο: «Μεγάλον βούκκον φάε, μεγάλον λόον μεν πεις». Ο σπόρος και μόνο της αμφιβολίας ότι το debate μπορεί να είναι η γενική πρόβα του μέλλοντός μας οδήγησε τις κυρίες στην ομόφωνη απόφαση να ακυρώσουν το γεύμα και να παλουκωθούν μπροστά από τις τηλεοράσεις τους.
 
Δώδεκα η ώρα σερβιρίστηκαν τα αφεψήματα στο TV room. Δώδεκα και πέντε ξέσπασε ο πολιτικός καβγάς ανάμεσα στην αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού και την (φύσει και θέσει συναγερμικιά) Ευγενία Καλαμαρού. Αιτία, για ακόμη μια φορά, ο Κυριάκος Κούσιος. Ο «λόρδος», όπως τον αποκαλεί σαρκαστικά η Ιουλία, καθώς είναι βέβαιη ότι ο διορισμός του αποσκοπεί στην εξόντωση της αντιπολίτευσης με τη μέθοδο «βασανιστικά ευγενικά ώσπου να τους σπάσουμε τα νεύρα».
 
Η αλήθεια είναι ότι την εβδομάδα που πέρασε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε την τιμητική του. Τόσο για τη νέα γκάφα με τον Σαουδάραβα, όταν διαβεβαίωνε πως ο Πρόεδρος τον γνώρισε το 2015, ενώ κυκλοφορούσε βίντεο με τη συνάντησή τους ένα χρόνο πριν. Έπειτα με την πρεμούρα να πείσει ότι «ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επιδίδονται σε μια συντονισμένη προσπάθεια αποδόμησης του Προέδρου της Δημοκρατίας» προσπερνώντας το γεγονός ότι ο Αναστασιάδης τα καταφέρνει να αποδομηθεί μια χαρά και από μόνος του. Και τέλος με τις γλυκερές δηλώσεις του τύπου «αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν». Όπως σημείωσε γλαφυρά και η Ελλού από το μέσα δωμάτιο: «Παραίτα μας! Ομόνοια Λαός Πρωτάθλημα».
 
«Ας πούμε κάτι να ευθυμήσουμε κοπέλες», παρενέβη η Ιουλία και έβγαλε από το συρτάρι άρθρο του Πέτρου Δημητρίου με τον εύγλωττο τίτλο «Το “κυνήγι μαγισσών” της αντιπολίτευσης». Όπου το πουλέν του Προεδρικού ξεκινά να εξηγεί τι εστί κυνήγι μαγισσών… με τη σύγχρονη έννοια του όρου. «Και τι λέει παρακάτω;» ενδιαφέρθηκε να μάθει η ομήγυρη. «Δεν προχώρησα πιο κάτω. Είμαι πολύ μεγάλη πια για να αναμετριέμαι με το αυτονόητο», απήντησε η χήρα. «Αρχίζει», συμπλήρωσε και ανέβασε τον ήχο της τηλεόρασης.
 
Μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά αργότερα, ένα πράγμα ήταν βέβαιο: οι κυρίες δεν έγιναν σοφότερες. Με εξαίρεση την κατάρρευση του σεναρίου που ήθελε τους δύο άντρες να προπονούνται για μια αναμέτρηση το 2023. Η ξεκάθαρη δήλωση του Άντρου ότι δεν θα είναι υποψήφιος, εκτός του ότι προκάλεσε οισοφαγική παλινδρόμηση στον Αβέρωφ, έβαλε οριστικά τελεία σε ένα αρκούντως πικάντικο πολιτικό κουτσομπολιό. «Μην τολμήσετε ξανά να αναβάλετε το καθιερωμένο lunch της Πέμπτης», είπε η Φώφη Κούταλου και αναχώρησε το ίδιο έξαλλη όπως ήρθε. 

stavros.christodoulou@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα 9/2/2020.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...