Ολοένα και πιο σκληρά μέτρα λαμβάνουν οι περισσότερες χώρες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ η παγκόσμια οικονομία δέχεται σφοδρά πλήγματα. Η πανδημία ήρθε για να μείνει, αλλά αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ένας από τους κορυφαίους επιδημιολόγους των ΗΠΑ. Ο Τζάστιν Λέσλερ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός θα μολύνει ποσοστό της τάξης του 40% έως 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με το κακό σενάριο αυτό μπορεί να συμβεί σε έξι έως δώδεκα μήνες ενώ σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο θα συμβεί εντός αρκετών χρόνων.
 
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία ανάφερε πως η πανδημία είναι πιθανό να χρειαστεί περίπου δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την πορεία της και πρόσθεσε πως πολλά θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα με την οποία θα αναπτυχθεί ένα εμβόλιο κατά του ιού. Ο Λόταρ Βίλερ επεσήμανε ότι τελικά περίπου το 60% με 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μολυνθεί, θα αναρρώσει και θα αποκτήσει αντισώματα, αλλά είναι αδύνατο να πούμε πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό, υπολογίζοντας πάντως, πως θα πάρει περίπου δύο χρόνια. «Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα μοιάζει το ποσοστό θνησιμότητας στο τέλος», κατέληξε.
 
Προς το παρόν, η μια χώρα μετά την άλλη λαμβάνει μέτρα, ελπίζοντας πως θα περιορίσει την εξάπλωση του COVID-19. Όμως αυτό φαίνεται πως είναι προς το παρόν πολύ δύσκολο. Σε κάθε γνωστή περίπτωση κορωνοϊού αντιστοιχούν τουλάχιστον πέντε έως δέκα άλλες που ακόμη δεν έχουν ανιχνευθεί. Αυτό υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη, η οποία δίνει απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα. Πρώτο, πόσοι άνθρωποι βρίσκονται γύρω μας με μη διαγνωσμένη λοίμωξη και δεύτερο πόσο πιθανό είναι να κολλήσουν άλλους. 
 
Καθένα από τα συνήθως πιο ήπια περιστατικά, με ελαφρά έως μηδαμινά συμπτώματα, είναι κατά προσέγγιση κατά το ήμισυ μολυσματικό σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές εκτιμήσεις. Αλλά επειδή όλα μαζί είναι πολλά, ευθύνονται σχεδόν για το 80% των νέων περιστατικών, πράγμα που εξηγεί την ταχεία εξάπλωση της νόσου σε αρκετές χώρες, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, όσον αφορά το ποσοστό των κρυφών κρουσμάτων.
 
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η κινεζική Κυβέρνηση άρχισε να παίρνει πολύ σοβαρά το ζήτημα, περίπου έξι στις επτά περιπτώσεις του κορωνοϊού έμειναν χωρίς διάγνωση. Μόνο το 14% των πραγματικών κρουσμάτων εκτιμάται ότι είχαν διαγνωστεί στην αρχική φάση, μια κατάσταση που θεωρείται ότι είναι ανάλογη με τη σημερινή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Τα διαγνωσμένα κρούσματα αυξήθηκαν στο 60% των πραγματικών στην Κίνα, μόνο όταν εφαρμόστηκαν εκτεταμένα τεστ στον πληθυσμό.
 
Αυξάνονται οι νεκροί
 
Προς το παρόν οι αριθμοί εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού απλά τρομάζουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν καταγραφεί σχεδόν 190.000 ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 7.500. Οι χώρες, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι νέοι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού, σε διάστημα 24 ωρών, είναι η Ιταλία με 349 επιπλέον νεκρούς, φτάνοντας τους 2.158, το Ιράν (129) με συνολικό αριθμό 853, η Ισπανία που μετρά 853 νεκρούς και η Γαλλία 148. Η Κίνα καταμετρά συνολικά 80.881 κρούσματα, εκ των οποίων 3.226 θάνατοι, ενώ 67.490 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί. Αλλού στον κόσμο έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες περισσότεροι από 4.000 θάνατοι. Η  Πορτογαλία, το Μπαχρέιν, η Ουγγαρία, η Γουατεμάλα και το Λουξεμβούργο ανακοίνωσαν τους πρώτους θανάτους ενώ η Λιβερία, η Σομαλία, η Τανζανία και η Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος