Τις τελευταίες πτήσεις, που μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, περιμένουν να εξυπηρετήσουν σήμερα στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφο, με όλες τις επηρεαζόμενες εταιρείες να θεωρούν δεδομένο ότι κατεβάζουν ρολά μέχρι τουλάχιστον το τέλος Απριλίου, με την ελπίδα ότι από τον Μάιο σταδιακά θα ξεκινήσουν ξανά οι μηχανές. Για το τρέχον 24ωρο είναι προγραμματισμένες μόλις τρεις αφίξεις και τέσσερις αναχωρήσεις επιβατικών αεροσκαφών από το αεροδρόμιο Λάρνακας και μόλις δύο αφίξεις και τέσσερις αναχωρήσεις από την Πάφο. 
 
Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αριθμοί επιβατών που έρχονται είναι πολύ μικροί, αν και ενδεχομένως σε δύο πτήσεις, της Aegean προς Λάρνακα και της Ryan air προς Πάφο, από Ελλαδικά αεροδρόμια ίσως έχουν κάποιο αριθμό επιβατών που εξασφάλισαν τα πιστοποιητικά για ιατρική ή ολιγοήμερη παραμονή οπότε θα τους επιτραπεί να επιβιβαστούν. Από Βρετανία, από σήμερα δεν είναι προγραμματισμένη καμία πτήση, γεγονός που περιπλέκει τα προβλήματα Κυπρίων που εξασφάλισαν το προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου από το εξωτερικό αλλά δεν βρίσκουν πλέον τρόπο να φτάσουν στο νησί. 
 
Να σημειωθεί ότι χθες, συνολικά 20 ήταν οι αφίξεις αεροσκαφών (έναντι περισσότερων από 80 σε μια αντίστοιχη κανονική μέρα). Οι περισσότερες πτήσεις έφτασαν χωρίς επιβάτες ή με πολύ μικρό αριθμό επιβατών. Σκοπός των πτήσεων αυτών ήταν να απομακρύνουν τουρίστες και πολίτες άλλων χωρών για επαναπατρισμό, κυρίως στη Βρετανία, Ελλάδα, Ρωσία και Ελβετία.
 
 
Πάντως και χθες η αναστάτωση ξεκίνησε από το πρωί, σε πτήση που έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Κατάρ και μετέφερε 15 Κύπριους, που επέστρεψαν από Νεπάλ, Ταϊλάνδη, Ομάν και Βιετνάμ. Τελικά διευθετήθηκε η έξοδος και μεταφορά τους σε κέντρα απομόνωσης. Ανησυχία υπήρξε και από δεύτερη πτήση, αεροσκάφους που τελικά ανακοίνωσε ότι μετέφερε και μικρό αριθμό επιβατών. Οι πτήσεις φορτηγών αεροπλάνων – με πτήσεις κυρίως από Αθήνα και Γερμανία συνεχίζονται κανονικά και χθες πραγματοποιήθηκαν πέντε τέτοιες αφίξεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
 
Την ίδια στιγμή νεκρώνουν σιγά-σιγά και οι πτήσεις ιδιωτικών τζετ με τις τελευταίες τέτοιες πτήσεις να αναμένονται σήμερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Φ”, οι πέντε πτήσεις ιδιωτικών χθες, έφτασαν στην Κύπρο μόνο με τα πληρώματά τους και επιβίβασαν τους VIP επιβάτες τους για να τους μεταφέρουν στο εξωτερικό. 
 
Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια, αναζητούν τις ορθότερες λύσεις κυρίως μέσω των σχεδίων αποζημιώσεων προς το προσωπικό τους από το κράτος αφού αναστέλλουν ουσιαστικά εργασίες για τουλάχιστον 40 μέρες. Να σημειωθεί ότι έχει μειωθεί κάθετα και η αεροπορική δραστηριότητα στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου όπου χθες είχαν συνολικά 20 αφίξεις – αναχωρήσεις έναντι τουλάχιστον τριπλάσιου αριθμού υπό συνήθεις συνθήκες.
 
Στο Fir Λευκωσίας οι υπερπτήσεις έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% αφού κλείνουν ή περιορίζουν τις πτήσεις πολλά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες. Στη γειτονιά μας το Ισραήλ μείωσε σχεδόν στο μισό τις αεροπορικές του συνδέσεις ενώ αναμένονται δραστικοί περιορισμοί τις επόμενες μέρες και από τον Λίβανο.