Σε μια εποχή όπου το μεταναστευτικό δημιουργεί νέα κοινωνικά προβλήματα, οι νέοι δουλεύουν για 3-4 ευρώ την ώρα ψήνοντας και σερβίροντας καφέδες στις φάμπρικες των νέων καιρών, οι γυναίκες μιλάνε ακόμα για ισοτιμία, οι κλιματικές αλλαγές στέλνουν κατεπείγοντα μηνύματα για διάσωση του πλανήτη, οι ανισότητες ανάμεσα στους ανθρώπους διευρύνονται, ο ρατσισμός αναζωπυρώνεται, τα κεκτημένα των εργαζομένων μοιάζουν πολυτέλεια για πολύ λίγους και η κατοχή φυσικά εξακολουθεί να υφίσταται… Ποιος είναι ο ρόλος ενός σοσιαλιστικού κόμματος; Τι λόγο έχει να αρθρώσει απέναντι σε όλα αυτά; 
Ενδεχομένως να είναι ρομαντισμός να αναμένει κανείς από ένα κόμμα, έστω κι αν αυτό διατείνεται πως έχει στον πυρήνα της ύπαρξής του τον άνθρωπο, να προτάξει μια συνταγή που θα δίνει, αν μη τι άλλο, ελπίδα. Ενδεχομένως να ήταν πάντα ρομαντισμός. Ωστόσο, ειδικά γύρω στο ’74, ήταν χιλιάδες όσοι έστρεψαν το πρόσωπο προς το σοσιαλιστικό κόμμα του τόπου αναζητώντας μία αχτίδα φωτός, ένα μπούσουλα σε μια πορεία πολύ ανηφορική. Μπορεί να αποτελούσε ουτοπία πως θα φτιαχνόταν ένας πιο δίκαιος κόσμος, πως θα γινόταν κάθε σπίτι και κάστρο, πως θα ρεζιλεύονταν οι οπαδοί του συρματοπλέγματος… Ταυτόχρονα όμως αποτελούσε κινητήριο δύναμη και έδινε ώθηση για διάφορες αγνές και ωραίες αναζητήσεις, οι οποίες πρόσφεραν οξυγόνο σε ιδιαίτερα ασφυκτικές εποχές. Κατάφερνε να βάλει «οργή και φωτιά στα παιδιά» όπως έλεγε κι ο ποιητής. Στον οποίο ενδεχομένως ο Χρόνης Μίσσιος θα έλεγε σήμερα «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». 
Σήμερα, όσο ποτέ ίσως άλλοτε ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα κίνημα, ένα κόμμα, που θα του δώσει κάποιες συντεταγμένες για να πορευτεί. Έχει ανάγκη να ακούσει να μιλάνε ξανά για κοινωνικά δικαιώματα, για ανθρώπινο κράτος, για όλα εκείνα που πριν δυο δεκαετίες, σε μια ατμόσφαιρα ευδαιμονισμού, κηρύχτηκαν παρωχημένα. Την ανάγκη αυτή ο κόσμος της Κύπρου την εξέφρασε με τον πιο ηχηρό τρόπο στις ευρωβουλευτικές εκλογές μετατρέποντας με την ψήφο του την ΕΔΕΚ σε ανάχωμα για να εμποδίσει την είσοδο του ΕΛΑΜ στην Ευρωβουλή. Και πώς αξιοποιήθηκε η ψήφος του; Τι κατάλαβαν οι αποδέκτες; Μάζεψαν τα όσα ψήγματα κόμματος απέμειναν και βάλθηκαν να διαχωρίσουν τα ιμάτιά τους. Και η απάντηση σε όλα αυτά που περιγράφονται στην πρώτη παράγραφο, η πρόταση στα μυριάδες κοινωνικά ζητήματα, είναι: Σιζόπουλος ή Παπαδάκης; Κι ας παραμένει ακόμα η ανάγκη για Ψωμί και Ελευθερία. Κι ας βγαίνουν αλλού σε δρόμους και πλατείες.