To Top
21:55 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ελέφαντας στο δωμάτιο
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ελέφαντας στο δωμάτιο
  17 Φεβρουαρίου 2020, 10:58 πμ  
Ούτε που θυμούνται πότε ήταν η τελευταία φορά που αξιώθηκαν να παίξουν σε ένα αξιοπρεπές καρέ και να ξανανιώσουν άνθρωποι. Αιχμάλωτες της μπιρίμπας, έρμαια της καθημερινής συνήθειας, διψούσαν για την έξαψη μιας διπλά κτυπημένης παρτίδας ποκεριζέ. Ευτυχώς ανέλαβε πρωτοβουλία η Ιουλία και μαζεύτηκαν στο καθιστικό του Αγίου Ανδρέα όσες κυρίες δεν υπέκυψαν στο αναπόφευκτο του γήρατος. Εφτά νομά σε ένα δωμά! Όλες χήρες φυσικά, εκλεκτά μέλη της μεγάλης του γένους χαρτοπαιχτικής σχολής της Κακοπετριάς κατά τα μεταπολεμικά χρόνια.
 
Η Ιουλία δεν ήταν σίγουρη εάν έφταιγε η πολύχρονη αποχή από το άθλημα για το υποτονικό κλίμα. Τα λεπτά κυλούσαν πάντως απελπιστικά αργά, τόσο που ούτε το ποκεριζέ της χήρας του δικαστή κατάφερε να σπάσει την κατήφεια του καρέ. Ήταν φανερό πως το μυαλό των κυριών όλη αυτή την ώρα έτρεχε μακριά… «Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο» είπε θαρρετά η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον σπάζοντας επιτέλους εκείνη τη βασανιστική σιωπή. Δεν χρειαζόταν φυσικά να εξηγήσει τι εννοούσε. Το κοινοβουλευτικό σκετς «Απού ΄σιει μούγιαν μουγιάζεται» έφερε την αγγλόφωνη δεξιά αντιμέτωπη με το βασανιστικό ερώτημα: «Γιατί όλα να συμβαίνουν σε εμάς μάνα μου;»
 
Οι διάλογοι που ακολουθούν θα μπορούσαν κάλλιστα να ήταν το σενάριο κυπριακής σειράς, με ό,τι θλιβερό μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Πλην όμως είναι τα αυθεντικά πρακτικά της Επιτροπής Ελέγχου. Γεγονός που επιβεβαιώνει τις χειρότερες προφητείες του Παΐσιου, ότι δηλαδή θα έρθει μια μέρα που θα είναι η Βουλή αλλά θα είναι σαν τις «Ιστορίες του Χωρκού». Δια του λόγου το αληθές, ιδού οι λαμπρότερες στιγμές του κοινοβουλευτικού διαλόγου…
 
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Θέλετε να μου πείτε πόσα άλλα εκτεθειμένα πρόσωπα ζήτησαν τη βοήθεια σας για να λύσουν το πρόβλημα ή επέλεξαν… ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Γιατί ρωτάτε αυτό το πράγμα, θέλετε να εκθέσετε… ΕΙ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Ή επέλεξαν να το διαχειριστούν κατευθείαν με τις τράπεζες; ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι πραγματικά! Ο κανιβαλισμός από πλευράς συναδέλφων και δη της κ. Χαραλαμπίδου. ΕΙ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Μα ποιος κανιβαλισμός; Είναι μια ερώτηση! Απού ‘σιει μούγια μουγιάζεται, κύριε συνάδελφε. Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ δεν έχω μούγια διότι…. ΕΙ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Εγώ έθεσα μια ερώτηση. Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είστε πολύ μικρή εσείς να κρίνετε τους άλλους. Αν ανοίξουμε κεφάλαια περί ηθικής δεν θα σας αρέσει. ΕΙ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Ό,τι ώρα θέλετε, κύριε συνάδελφε. Όπως σας είπα, απού ΄σιει μούγια μουγιάζεται. Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν έχω μούγια (…) Είστε κανίβαλοι! Κανιβαλίζετε! Λυπούμαι πραγματικά γιατί είστε βουλευτής! Απαράδεκτη! ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Έληξε η συνεδρία. Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ: Τι εννοείτε έληξε; Ένα λεπτό! Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κανιβαλιστής! … μεσ΄ την Κύπρο. Έλεος! (…) Θα σου ανοίξω κεφάλαια που δεν θα σου αρέσει! Να σε κάνω να βουράς τζαι να μεν συφτάνεις. ΕΙ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Με απειλείτε, κύριε συνάδελφε… Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν απειλώ κανένα. ΕΙ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Με απειλείτε, κύριε συνάδελφε! Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν απειλώ κανένα. ΕΙ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Εγώ σας παρακαλώ να αναμετρηθούμε σε όποιο κεφάλαιο θέλετε. Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ: Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον… Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα ανοιχθούν κεφάλαια που θα… ΕΙ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε! Περίμενε, περίμενε! Τι εννοεί «θα ανοίξει κεφάλαια περί ηθικής;» Λυπούμαι πάρα πολύ! ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Δεν είναι θέμα της επιτροπής άμα μαλώνετε. (Εν τω μεταξύ, σε μια σπάνια στιγμή έκλαμψης...) ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Κύριε Περδίκη, για να καταλάβω, εννοείτε ότι όλη αυτή η συζήτηση που κάναμε σήμερα… Γ.ΠΕΡΔΙΚΗΣ: Ήταν εκτός θέματος. (Σαν να μην έφτανε το μπάχαλο, υπήρξαν και φιλικές συμμετοχές…) Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ έχω εισήγηση. Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βεβαίως και φταίω. Εγώ φταίω, κανένας άλλος. Γιατί σιώπησα τόσο καιρό. Α. ΘΕΟΛΟΓΟΥ: …Έλα φέρε μου εκείνα τα στοιχεία που λαλείς, να τα εξετάσουμε. Και για εσένα και για εμένα και για τον άλλο. Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ήρτεν να σε σιουμαλίσει; Ήρτε να σε σιουμαλίσει εσένα τωρά και να πει ότι άλλοι βουλευτές… Συγγνώμη, θα πάω δικαστήριο εγώ. Θα προσφύγω στο δικαστήριο εγώ. Δεν της την χαρίζω. (…) Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:  …Εγώ την άλλη φορά, Άννα μου, διαδικαστικά θα βάλω εισήγηση να ετοιμάσουμε μια επιστολή, να ζητήσουμε συγκεκριμένα τούτα όλα που κάναμε. Α. ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάνα μου, Αννίτα μου, είναι πολλά απλό το θέμα. Είναι πολλά απλό…
 
«Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο» επανέλαβε η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον. «Γιατί να μας συμβαίνει πάντα εμάς, ρε γαμώτο;». «Είπε γαμώτο!» ψιθύρισε σοκαρισμένη μια συνταξιούχος θεολόγος παθαίνοντας συγχρόνως το πέμπτο ελαφρύ εγκεφαλικό της καριέρας της. «Αυτό μας μάρανε τώρα;» εξανέστη η χήρα «ή ότι η παράταξη κατάντησε άντρο σεξιστών; Από τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, στον Ανδρέα Κυπριανού και τώρα στον Κωστάκη Κωνσταντίνου! Ας μας λυπηθούν επιτέλους, έχουμε και μια δεξιά αξιοπρέπεια να υπερασπιστούμε. Και ερωτώ ξανά: γιατί όλα να συμβαίνουν σε εμάς;». Μεσολάβησε μια αμήχανη σιωπή. Ώσπου ακούστηκε η Ευγενία η Καλαμαρού να λέει: «Γιατί η ζωή, ενίοτε και η πολιτική, μιμείται την κακή τηλεόραση».

stavros.christodoulou@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα, 16/2/2020.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...