To Top
13:44 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Θαύμα-θαύμα! Μετά την επανένωση θα αυξηθεί το εμπόριο κατά 3,4%
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Θαύμα-θαύμα! Μετά την επανένωση θα αυξηθεί το εμπόριο κατά 3,4%
  19 Φεβρουαρίου 2020, 11:04 πμ  
Τι έπαθαν πάλι και μας κάνουν μελέτες για την οικονομική άνθηση που θα φέρει η λύση; Είμαστε κοντά στη λύση και δεν το πήραμε χαμπάρι; Μετά την PRIO, ήρθε τώρα η Παγκόσμια Τράπεζα και παρουσίασε μελέτη για το πώς θα είναι οικονομικά η Κύπρος δέκα χρόνια μετά από την επανένωση. Ποια επανένωση, δεν μας λένε ούτε αυτοί. Ούτε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που έκανε την παρουσίαση και η οποία ζει στην Κύπρο και υποτίθεται βλέπει τι γίνεται. Βλέπει; Εδώ, θα μου πείτε, υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που δεν βλέπουν και νομίζουν πως η επανένωση θα πραγματοποιηθεί με κούφια λόγια και ηχηρά συνθήματα. Όπως λέει και ο εκπρόσωπος της κ. Σπέχαρ, «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα Βαρώσια». Παρακολουθούν στενά και τις εξελίξεις στα Στροβίλια και στη Δένεια και στο Spitfire, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ. Και προφανώς ενημερώνουν τη διεθνή κοινότητα ότι πάνε όλα πρίμα και πλησιάζουμε στην επανένωση. Γι΄ αυτό γίνονται και οι μελέτες για το οικονομικό θαύμα που θα ακολουθήσει.

Εξάλλου, όπως είπε και η ίδια η κ. Σπέχαρ κατά την παρουσίαση της μελέτης, πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι 7 στους 10 Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη επιθυμία τους για λύση. Αλήθεια, όμως, με ποιους έχει επαφές η κ. Σπέχαρ, από ποιους ενημερώνεται και χρειάζεται σφυγμομετρήσεις για να πληροφορηθεί αν υπάρχει επιθυμία για λύση; Πώς μπορεί, δηλαδή, να εγκαταλειφθεί η επιθυμία του λαού για λύση; Πίστεψε κι αυτή το παραμύθι διαφόρων φωστήρων που λένε ότι βολευτήκαμε με το στάτους κβο; Να που υπάρχουν και σφυγμομετρήσεις, λοιπόν. Ίσως καταλάβουν έστω κι έτσι ότι, τουλάχιστον, δεν θα τους πείσουν με δέλεαρ το χρήμα να βολευτούν με το στάτους κβο, να διαγράψουν τα κατεχόμενα, να πουν χαλάλι για τις περιουσίες που τους έκλεψαν. Διότι δεν είναι μόνο οικονομική η απώλεια, δεν είναι υλική, είναι οι ρίζες τους, είναι τα κόκκαλα των παππούδων τους, είναι οι μνήμες τους, ο πολιτισμός τους, η πίστη τους, η ιστορία τους, η ταυτότητα τους. Κι αυτά δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθούν και να κοστολογηθούν.

Γιατί προσπαθούν να πείσουν τους Ελληνοκύπριους ότι μετά από τη λύση θα έχουν οικονομικό όφελος; Δεν αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί, που υποτίθεται περιμένουμε να συμβάλουν στη λύση, ότι το βασικό που μας απασχολεί είναι η ανασφάλεια που δημιουργεί η παρουσία της Τουρκίας; Το αντιλαμβάνονται ασφαλώς. Αλλά, αντί να στραφούν εκεί, προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να υποδεχθούμε την Τουρκία να διαφεντεύει μέσα στην πατρίδα μας για να βγάλουμε χρήματα. Για να δούμε, δήθεν, το εμπόριο της ελληνοκυπριακής κοινότητας να αυξάνεται κατά 3,4% μέχρι το 2035 και το εμπόριο της τουρκοκυπριακής κοινότητας να αυξάνεται κατά 12,2% μέχρι το 2035. Και βεβαίως, η υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 7% στα εισοδήματα των Κυπρίων σε μια δεκαετία μετά την επανένωση. Εντυπωσιακό!

Με βάση ποιο σενάριο λύσης κάνουν τους υπολογισμούς τους άραγε; Η Τουρκία θα έχει ρόλο στην Κύπρο μετά από την επανένωση ή δεν θα έχει; Θα υπάρχει ασφάλεια ή δεν θα υπάρχει; Θα έχει η Κύπρος δικό της φυσικό αέριο ή δεν θα έχει; Στις μελέτες τους, πάντως, δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε η παρουσία της Τουρκίας, ούτε η παράμετρος των κοιτασμάτων. Μόνο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» (Τεμάχιο 12), για το οποίο πρόσφατα υπογράφτηκαν τα συμβόλαια εκμετάλλευσης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει έσοδα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών. Μόνο στο κοίτασμα «Γλαύκος» (Τεμάχιο 10) εντοπίστηκε φυσικό αέριο αξίας €35 δισεκατομμυρίων, που ακόμα κι αν δεν το υπολογίσεις σε χρήματα, πρέπει να υπολογίσεις ότι καλύπτει τις ανάγκες της Κύπρου για 200 χρόνια. Τι είδους μελέτες δεκαετίας μετά από τη λύση είναι αυτές που δεν λαμβάνουν υπόψη το φυσικό αέριο; Εκτός βέβαια κι αν λογαριάζουν πως θα το αρπάξει η Τουρκία κι εμείς μπορούμε να χαιρόμαστε διότι μόνο από τα κτίσματα και την άνοδο του εμπορίου θα έχουμε αύξηση εισοδημάτων κατά 7% σε δέκα χρόνια μετά την επανένωση. Βρε, μα πόσο δούλεμα να αντέξουμε!

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...