To Top
14:06 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης στις νέες τουρκικές προκλήσεις
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης στις νέες τουρκικές προκλήσεις
  20 Φεβρουαρίου 2020, 9:38 πμ  
Η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει ως γνωστό και τρίτο γεωτρύπανο. Τα αγόρασε σε δημοπρασία στην Αγγλία. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το νέο γεωτρύπανο (θα έχει ενδιαφέρον τι θα το… βαπτίσουν), θα φτάσει στην Τουρκία τον Μάρτιο. Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μετά τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, το τρίτο γεωτρύπανο, το οποίο είναι 6ης γενιάς κι έχει τη δυνατότητα για έρευνες ακόμη και σε βάθος 11 χιλιάδων μέτρων, θα ξεκινήσει φέτος κιόλας τις γεωτρήσεις. 
 
ΕΙΝΑΙ σαφές πως το 2020 η Τουρκία θα δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στα ενεργειακά, με τις παράνομες κινήσεις της τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην ελληνική θαλάσσια περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει πως θα υπάρξουν ενέργειες σε αυτό το πεδίο εντός του 2020. Χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», προαγγέλλει έρευνες του σκάφους «Ορούτς Ρέις» ανατολικά της Κρήτης, στο τεμάχιο 15. Εκεί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα δοθεί η πρώτη άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων από την Άγκυρα, μόλις πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη. Η εφημερίδα, που απηχεί συνήθως τις επίσημες θέσεις του καθεστώτος Ερντογάν και λειτουργεί και ως προάγγελος εξελίξεων και κινήσεων, εντάσσει τις ενέργειες αυτές στο πλαίσιο του ψευδομνημονίου, που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη. Περαιτέρω, εντάσσει τις έρευνες και το μνημόνιο στην απάντηση της κατοχικής Τουρκίας στη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Σπεύδει δε να ισχυρισθεί πως «με την πρωτοκόλληση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών από πλευράς δικαίου θα είναι αδύνατον να γίνει έρευνα ή γεώτρηση ούτε και να περάσει αγωγός». 
 
ΕΙΝΑΙ σαφές πως το σκηνικό που στήνεται από τουρκικής πλευράς ενισχύει την ένταση. Την ενισχύει ως εργαλείο επιβολής. Η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για τις νέες επεκτατικές της δράσεις, θέλοντας να προκαλέσει φόβο σε όλους τους επηρεαζόμενους. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να αναφερθεί πως όλα αυτά εξαγγέλλονται την ώρα κατά την οποία φαίνεται πως η Άγκυρα δεν έχει επιτυχίες σε άλλα πεδία. Δεν επιβεβαιώνονται οι σχεδιασμοί της σε Συρία και Λιβύη. Γιατί προφανώς και εκεί δεν κάνει μόνη της παιχνίδι. Έχει ισχυρότερους παίκτες, που δεν ανέχονται τα τουρκικά τερτίπια. 
 
ΩΣ εκ τούτου, η κατοχική δύναμη θα δώσει βάρος στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Την κυπριακή ΑΟΖ δεν την έχει βέβαια εγκαταλείψει. Κάνει συνεχώς παράνομες έρευνες και επιχειρεί γεωτρήσεις. Φαίνεται πως τώρα θα προσπαθήσει να επεκτείνει αυτές τις πειρατικές ενέργειες της. 
 
ΚΑΤΑ την άποψη μας θα πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να λειτουργήσουν από τώρα αποτρεπτικά. Να κάνουν αυτό που έπρεπε ήδη να είχε γίνει προ πολλού. Η Τουρκία εξαγγέλλει και υλοποιεί. Η ελληνική πλευρά, η Αθήνα, έχει τη δυνατότητα να σταματήσει αυτές τις ενέργειες. Εάν, κατά την άποψη μας, αντιμετώπιζε με αποφασιστικότητα το προηγούμενο «ταξίδι» του «Ορούτς Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, τότε σήμερα θα ήταν διαφορετικά τα δεδομένα. Υπάρχει χρόνος για αντίδραση. 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...