To Top
19:57 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η ασφάλεια, η βελτίωση της καθημερινότητας και το κράτος
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η ασφάλεια, η βελτίωση της καθημερινότητας και το κράτος
  23 Φεβρουαρίου 2020, 9:00 πμ  
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην κοινωνία συνιστά ένα αγαθό, το οποίο δεν είναι δεδομένο. Ασφάλεια στον δρόμο από τυχόν τροχαία ατυχήματα. Ασφάλεια στο σπίτι από το ενδεχόμενο να γίνει στόχος διαρρηκτών. Ασφάλεια στα σχολεία, των παιδιών μας από τυχόν ατύχημα ή από κακές επιρροές. Μια κοινωνία, η οποία σέβεται τους κανόνες λειτουργίας της, αλλά και τους πολίτες της, οφείλει να οικοδομεί βαθμηδόν συνθήκες για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Και βελτίωση της καθημερινότητας δεν αφορά μόνο το βιοτικό επίπεδο αλλά και την ποιότητα της ζωής. Κοντολογίς, το περιβάλλον και την ασφάλεια, με την ευρύτερη έννοια του όρου.

ΠΟΛΛΕΣ φορές διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία του κράτους, που επηρεάζουν εν πολλοίς την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας εν γένει. Ξεχνάμε, όμως, ότι το κράτος είναι οι πολίτες του. Για να λειτουργήσει το κράτος εξαρτάται από τους υπαλλήλους του, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και πολίτες του. Το κράτος δεν είναι ένας θεσμός ξένος. Δεν βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, αλλά βρίσκεται στη δική μας πλευρά. Όσο καλύτερα λειτουργεί το κράτος τόσο περισσότερα οφέλη έχουν οι πολίτες, έχουμε όλοι μας.

ΠΟΛΛΕΣ φορές παρακολουθούμε διάφορα απαράδεκτα- για να μη χρησιμοποιήσουμε τον όρο τρομακτικά- φαινόμενα στα σχολεία. Πρωτίστως σε ό,τι αφορά τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών από μαθητές. Τα στατικά πραγματικά προκαλούν φόβο και ανησυχία. Τι κάνουμε; Αξιολογούμε τα στοιχεία, συγκαλούνται μερικές συσκέψεις αρμοδίων και γίνονται εκ νέου εξαγγελίες; Αυτό γίνεται συνήθως. Και μετά από αυτό ξοφλήσαμε την υποχρέωση ως Πολιτεία σε ένα ζήτημα τόσο σοβαρό; Χρειαζόμαστε μέτρα, αποτρεπτικές πολιτικές. Και αυτό δεν αφορά μόνο το κράτος, τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και την οικογένεια. Η οικογένεια έχει σοβαρές ευθύνες, τις οποίες δεν θα αναλύσουμε τώρα. Θα πρέπει, όμως, να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, πρωτίστως, όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει, εντός της οικογένειας τα φαινόμενα αυτά.

ΔΕΝ είναι λίγες φορές που απασχολούμαστε με τους αυξημένους αριθμούς των τροχαίων ατυχημάτων. Κυρίως των θανατηφόρων. Τι φταίει; Το έχουμε αναλύσει πολλές φορές. Ο ανθρώπινος παράγοντας, η έλλειψη  οδικής συνείδησης είναι ένας βασικός λόγος. Μπορούν να γίνουν πολλές διορθωτικές κινήσεις. Υπάρχουν δυνατότητες αλλά αποτελεί τούτο και αναγκαιότητα. Δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να χάνονται ζωές στην άσφαλτο επειδή δεν είναι προσεκτικοί οι οδηγοί ή επειδή δεν ήταν, για παράδειγμα, επαρκές το οδικό δίκτυο. Τα πολλά και αυξανόμενα σε αριθμό δυστυχήματα προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες. 

ΕΙΜΑΣΤΕ μια χώρα, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της επικράτειάς της από την Τουρκία. Η παρουσία της κατοχικής Τουρκίας προκαλεί ανασφάλεια στους πολίτες. Προφανώς και αυτή η ανασφάλεια είναι πολύ διαφορετική από εκείνες που περιγράψαμε πιο πάνω, πλην όμως η κατοχή παραμένει μια μόνιμη απειλή για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΚΕΙΝΟ που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως οι πολίτες οφείλουν σε όλες τις περιπτώσεις να δώσουν τη δική τους μάχη, τον δικό τους αγώνα. Η ενίσχυση του κράτους, η στήριξή του από τους πολίτες, η εμπλοκή των πολιτών για την καταπολέμηση φαινομένων ( τροχαία, ναρκωτικά, διαρρήξεις), θεωρείται αναγκαία και επιβαλλόμενη. Είναι στο χέρι μας να δουλέψουμε όλοι μαζί. 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...