To Top
08:58 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
O Ακάμας δεν απολαμβάνει προστασία
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • O Ακάμας δεν απολαμβάνει προστασία
  21 Φεβρουαρίου 2020, 9:34 πμ  
Στον αριθμό των επισκέψεων στη Χερσόνησο Ακάμα, οι οποίες ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επικαλέστηκε την έρευνα για την επισκεψιμότητα του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, την οποία διενήργησε η εταιρεία RAI. «Αυτός και μόνο ο αριθμός καταδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη για την άμεση διαχείριση της τεράστιας πίεσης που δέχονται σήμερα η περιοχή του Ακάμα και τα φυσικά της οικοσυστήματα, αλλά και τα πολυδιάστατα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την ορθολογική διαχείριση και λειτουργία του Πάρκου», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης επισκεψιμότητας, καθώς και της προόδου υλοποίησης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΔΠ Ακάμα εντός του 2019, που παρουσιάστηκαν την Τρίτη, σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ιδιαίτερα χρήσιμα κρίνονται τα συμπεράσματα της εταιρείας RAI αναφορικά με τη μελέτη επισκεψιμότητας στο ΕΔΠ Ακάμα, όπως παρουσιάστηκαν από τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας, Ολύμπιο Τουμάζου, ο οποίος ανέφερε πως οι σημαντικότεροι στόχοι της έρευνας είναι να διαπιστωθούν ο αριθμός των επισκεπτών στο ΕΔΠ Ακάμα και το προφίλ τους, η συχνότητα των επισκέψεων στο ΕΔΠ και οι συνήθειες των επισκεπτών σ’ αυτό, καθώς και οι απόψεις τους σχετικά με το ΕΔΠ. Το 38% των επισκεπτών όταν ρωτήθηκε «τι θα θέλατε να δείτε περισσότερο στο ΕΔΠ Ακάμα» απάντησε πως «δεν θέλει να δει τίποτα περισσότερο και να μείνει ο Ακάμας όπως είναι», δηλαδή φυσικός και αυθεντικός. Οι επισκέπτες αναφέρθηκαν επίσης στην καθαριότητα, στην αύξηση της προστασίας της περιοχής, περισσότερο πράσινο/δέντρα και την προστασία του περιβάλλοντος. Περαιτέρω, ποσοστό 11% ζήτησε τη βελτίωση του οδικού δικτύου και μόλις 9% την όποια ανάπτυξη που μοιράζεται σε 4% για οργανωμένους χώρους εστίασης (καφετέριες και περίπτερα) για ξεκούραση, 3% οργανωμένους κατασκηνωτικούς χώρους (camping) και 2% τουαλέτες.

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει στο πλάι τους στόχους διατήρησης των περιοχών Natura 2000 (Τόπος Κοινοτικής Σημασίας για τους οικοτόπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την πτηνοπανίδα) και επικεντρώνεται στα μέτρα διαχείρισης του ΕΔΠ Ακάμα. Όπως καταδεικνύει η μελέτη επισκεψιμότητας, ένα πάρα πολύ υψηλό ποσοστό (92%) κρίνει πολύ σημαντική την προστασία της περιοχής του ΕΔΠ Ακάμα, παρότι η πολιτική της Κυβέρνησης αναλώνεται σε αναπτυξιακά έργα και δράσεις με επίκεντρο τις θέσεις και τις υποδομές που θα δημιουργηθούν στους 14 κόμβους διαχείρισης και εξυπηρέτησης επισκεπτών του Πάρκου, τις υπηρεσίες και διευκολύνσεις που θα περιλαμβάνει κάθε κόμβος, καθώς και το οδικό δίκτυο που είναι απαραίτητο να βελτιωθεί. 

Επομένως αυτό που ζητούν όμως οι επισκέπτες με βάση την έρευνα της RAI που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Τμήματος Δασών και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δεν αφορά τα μέτρα διαχείρισης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών στα οποία δίδεται βαρύτητα από την Κυβέρνηση. Αυτό που φαίνεται μέσα από τη μελέτη επισκεψιμότητας είναι ότι η Χερσόνησος Ακάμα δεν απολαμβάνει ορθή και επαρκή προστασία, δηλαδή αυτό που διεκδικεί η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών. 

Οι πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον και οι απειλές που αντιμετωπίζει η φύση τα τελευταία χρόνια είναι συνεχείς, σημαντικές και σοβαρές. Δυστυχώς, δεν έχουν αντιμετωπιστεί: Ανεπαρκής εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από διάφορα έργα και σχέδια, εμπρησμοί και κακόβουλες πυρκαγιές, αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές. Όταν σε μια και μόνο πυρκαγιά χάθηκαν 110 εκτάρια κρατικής δασικής γης, ενώ οι εμπρηστές είχαν προειδοποιήσει με άλλους 80 εμπρησμούς τα τελευταία 3 χρόνια και δεν έχει συλληφθεί οποιοδήποτε άτομο μέχρι στιγμής, κανείς μας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα αντιμετωπιστούν, έστω και σε κάποιο βαθμό, οι εγκληματικές αυτές ενέργειες. 

Επιπρόσθετα, δεν έχουν τερματιστεί οι αυθαίρετες επεμβάσεις, δεν έχει σταματήσει η λειτουργία παράνομων αναψυκτηρίων και εστιατορίων, δεν έχουν απομακρυνθεί μη αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές μονάδες. Η Κυβέρνηση ετοίμασε μεν κατάλογο με όλες τις αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές στο ΕΔΠ, οι οποίες χωρομετρήθηκαν και οι πιο ήπιες και μικρές έχουν ήδη αρθεί. Οι πιο προβληματικές και σοβαρές υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον του Δικαστηρίου, ενώ οι παρανομούντες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι. Δυστυχώς, δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής να ληφθούν μέτρα για άρση των παρανομιών. 

Οι επισκέπτες του Ακάμα ζητούν επαρκή προστασία. Στην πραγματικότητα όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον δύο σημαντικών, σχετικών παραβάσεων. Η πρώτη αφορά τον ανεπαρκή καθορισμό των περιοχών προστασίας του Δικτύου Natura 2000 και η δεύτερη τη μη διενέργεια δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον / ειδικής οικολογικής αξιολόγησης για ορισμένα σχέδια και έργα.
Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί αυτό που απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας, εξετάζει την επέκταση των ορίων ανάπτυξης, αδειοδοτεί έργα με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις, προωθεί τη δημιουργία αναψυκτηρίων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, καθώς και τη βελτίωση του οδικού δικτύου, τη διαπλάτυνση δρόμων και τη σφράγιση εδάφους κατά μήκος της Χερσονήσου Ακάμα. 

anikolaou@phileleftheros.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...