To Top
07:54 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Το κυκλοφοριακό θέλει έξυπνες λύσεις
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Το κυκλοφοριακό θέλει έξυπνες λύσεις
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουαρίου 2020, 9:51 πμ
Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες δηλώσεις και αρθρογραφία με ιδέες για τη λύση του κυκλοφοριακού, που απασχολεί λίγο-πολύ όλες τις πόλεις της Κύπρου, αλλά κυρίως τη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Διαβάσαμε δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, διαβάσαμε και σαφείς τοποθετήσεις από τον βουλευτή της Επιτροπής Μεταφορών Δημήτρη Δημητρίου και από τον δήμαρχο Λευκωσίας.

Το γεγονός ότι τρεις πολιτικοί, τόσο στενά συνδεδεμένοι με τα επίπεδα εξουσίας που καθορίζουν τις αποφάσεις, κάνουν προτάσεις για το πλαίσιο λύσης του κυκλοφοριακού, προτείνοντας όμως έστω και επί μέρους λύσεις, δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί και να τους τιμά, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με αυτές.

Θα θέλαμε πολύ να δούμε κι άλλους ακριβώς από αυτό το πολιτικό επίπεδο να ακολουθούν το παράδειγμά τους. Όμως, πάνω από όλα, θα θέλαμε να σχηματίζεται ένα όραμα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένες επί μέρους και γενικότερες λύσεις, σε χρονολογικά και τεχνοκρατικά συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και πόλεων – όπως π.χ. το «Δουβλίνο 2040», το «Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα 2031» της Γερμανίας, ανάλογο πρόγραμμα στη Μαδρίτη κ.τ.λ.

Όμως αυτά είναι μακροχρόνια προγράμματα και η Κύπρος, ιδιαίτερα η Λευκωσία και η Λεμεσός, χρειάζεται άμεσες λύσεις, που να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα σε μερικούς μήνες, όχι σε μερικά χρόνια.

Πολύ καλή η ενέργεια του υπουργού Μεταφορών να ζητήσει μελέτη για εφαρμογή συστήματος που να δίνει προτεραιότητα σε πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα και λεωφορεία στα φώτα τροχαίας. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε 2-3 μήνες, όχι σε χρόνια όμως. Δεν είναι τίποτα καινούργιο, είναι ένα σύστημα όπως αυτό στα διόδια για παράδειγμα στην Ελλάδα, που διαβάζει εξ αποστάσεως την ταυτοποίηση αυτού που πλήρωσε από πριν και ανοίγει αυτόματα την μπάρα. 

Αλλάζουν αυτή την περίοδο τις λάμπες από τα φώτα τροχαίας με λαμπτήρες led. Δεν έπρεπε ταυτόχρονα να εισαχθούν και άλλες έξυπνες λύσεις;

Ο Δήμος Λευκωσίας έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό για εξέλιξη της πόλης σε «έξυπνη πόλη», ενώ στον ίδιο δρόμο βρίσκονται και άλλες πόλεις. Όμως, έξυπνη πόλη δεν είναι μόνο μερικές εκατοντάδες led λαμπτήρες και κάποιες άλλες επί μέρους λύσεις.

Έξυπνη πόλη σημαίνει πρώτα απ’ όλα ευφυείς υποδομές για μεταφορές, υδατοπρομήθεια, ενέργεια. Είναι δυνατόν η εφαρμογή ενός από τα πολλά έξυπνα συστήματα, όπως αυτό με την αναγνώριση λεωφορείων από φώτα τροχαίας, να λύσει προβλήματα; Όχι. Απλά θα συμβάλει σε λύση. Γιατί δεν προχωρούν, αφού ενδιαφέρονται κιόλας, σε μια μελέτη για ολοκληρωμένη λύση. Που στο πρώτο της στάδιο σε ένα – δύο χρόνια να υπάρχουν αποτελέσματα και σε 5-10 χρόνια η Λευκωσία και η Λεμεσός να βρίσκονται χρόνια μπροστά στη διαχείριση τέτοιων θεμάτων.
Ο αγαπητός δήμαρχος, σε δικό του άρθρο, αναφέρεται σε μονοδρομήσεις, αύξηση κόστους προσέλευσης στο κέντρο της πόλης κ.τ.λ. Εμείς θα του προτείναμε να πάει στο υπουργείο Μεταφορών, στο αρχείο του οποίου υπάρχει η μελέτη για τη λύση του κυκλοφοριακού της Λευκωσίας (ίσως υπάρχει και στο αρχείο του δήμου), που έκαναν Αυστριακοί το 2000. Πριν 20 χρόνια. Για τα ίδια μιλάει, δήμαρχε, με χάρτες, με πολλές μονοδρομήσεις, με χώρους στάθμευσης κ.τ.λ. Εφαρμόστε το, είναι σε πλήρη ισχύ, αντί να κάνουμε ανά δεκαετία νέα μελέτη κινητικότητας.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...