To Top
09:19 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ένας άνεμος μπορεί να τα σαρώσει όλα… 
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ένας άνεμος μπορεί να τα σαρώσει όλα… 
  25 Φεβρουαρίου 2020, 9:45 πμ  
Έχω στην Ελλάδα έναν φίλο που δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ κατ’ ιδίαν. Ή, εάν τον έχω γνωρίσει, το ξέρει μόνο αυτός, όχι εγώ. Μου συστήθηκε ηλεκτρονικά ως «γυρολόγος», και εν συνεχεία ως «salos 184».

Η γνωριμία έγινε τον καιρό που έκανα εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Δίεση στην Ελλάδα, και εν συνεχεία στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ – μια εκπομπή λόγου και μουσικής, κυρίως με κλασικό ρεπερτόριο. 

Τα μηνύματά του (e-mails) ήταν, και παραμένουν ακόμα, μικρά αριστουργήματα για μένα. Πολλές φορές, ο λόγος του φτάνει στα άκρα, αλλά ποτέ δεν τα ξεπερνά. Πώς το πετυχαίνει αυτό, δεν το καταλαβαίνω, και ομολογώ πως το ζηλεύω κιόλας. 

Συνήθως, τα κρατώ για τον εαυτό μου. Σαν να έχω συνάψει μαζί του μια μυστική συμφωνία (που δεν έχω κάνει!) να μη διαρρεύσουν παραέξω, και σκορπιστούν στους επτά ανέμους –που όλοι ξέρουμε, τώρα με τα social media, πόσο άγριοι μπορεί να είναι.

Γι’ αυτό όμως που θα σας παραθέσω σήμερα, του ζήτησα να κάνουμε μια εξαίρεση. Κι ο μόνος λόγος είναι ότι το πρωί χθες, περίπου 4-5 ώρες πριν λάβω αυτό το σημείωμά του, πέρασε από τη σκέψη παρόμοιο σενάριο, με άλλους πρωταγωνιστές, και κατάληξη ολόιδια! Λοιπόν, να τι έγραψε χθες, 24/2, ο γνωστός/άγνωστός μου salos 184:

«Ο Κωνσταντίνος Σωτηριάδης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής μου μέχρι σήμερα. Δεν είναι πια εν "ζωή", μετά από διαδρομή 100 χρόνων.

Έχοντας στο ενεργητικό του 10 παιδιά, 45 εγγόνια και κάπου 7-8 δισέγγονα. Είχα ελάχιστες συναναστροφές μαζί του. Δεν έκανα και καμιά προσπάθεια βέβαια, γιατί είχε προβλήματα ακοής, αλλά και άρθρωσης.

Τον "παρακολουθούσα" όμως από τότε που τον γνώρισα, πρώτη φορά, στο κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας που νοσηλευόταν για κάποιες μέρες, γύρω στο 1980, και κάποιο "σημάδι" μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον.

Ως συγγενής, αφού ήμουν γαμπρός από εγγόνα του, έτυχε να είμαστε ομοτράπεζοι σε κάποιες εθιμοτυπικές οικογενειακές συγκεντρώσεις. Μια φορά γύρω στο 1997-98, ήμασταν στο σπίτι της κόρης του της Ελένης. Η κουβέντα γύριζε γύρω από τις πετρόχτιστες κατασκευές της αυλής του σπιτιού της Παιανίας. (σ.σ.: στα Μεσόγεια της Αττικής, προς το αεροδρόμιο) από "άριστους" τεχνίτες.

Οι κριτικές ήταν ιδιαίτερα κολακευτικές σχεδόν από όλους, ενώ εγώ τον "κατασκόπευα". Κάποια στιγμή τον άκουσα να σιγομουρμουρίζει σαν να κατάλαβε ότι τον "παρακολουθούσα" χωρίς να με κοιτάζει: 
«Ένας άνεμος μπορεί να τα σαρώσει όλα».

Ο Κορωνοϊός έχει κάνει άνω-κατω χρηματιστήρια, αεροπορικές εταιρείες,
καρναβάλια, κρουαζιερόπλοια, τουριστικές βιομηχανίες και φυσικά οι τράπεζες, μπροστά σε κατάρρευση. Της "που…νας" που λένε. Της "που…νας".»

Υ.Γ. δικό μου: Πριν από λίγο, έλαβα μέιλ από την Aegean όσοι επιθυμούν από σήμερα έως και την 20ή Μαρτίου 2020, λόγω του κορωνοϊού, να μεταθέσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία το εισιτήριο τους, μπορούν να το κάνουν χωρίς επιπλέον χρέωση. Στην Πάτρα αιωρούνται κιόλας σκέψεις μήπως αναβληθεί και εκεί το Καρναβάλι. Και ένας φίλος σκέφτεται τον συνωστισμό στις εκκλησίες τώρα που μπαίνει σε λίγο η Μεγάλη Σαρακοστή….
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...