To Top
14:30 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κώδικας Συλλούρη για βουλευτές νηπιαγωγείου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Κώδικας Συλλούρη για βουλευτές νηπιαγωγείου
  25 Φεβρουαρίου 2020, 10:55 πμ  
Είπεν να πει τζι είπεν ο Δημήτρης Συλλούρης. Συγχωρέστε με που μιλώ έτσι, μα βγήκε αυθόρμητα. Μετά από πολλά βάσανα ανακοίνωσε χτες Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών, αλλά φαίνεται πως ο Πρόεδρος της Βουλής πιστεύει πως θα βάλει σε τάξη όλη την Κύπρο. Διότι, πριν ακόμα παρουσιάσει τον κώδικα μοίρασε και συμβουλές. Ότι είναι τόσο σπουδαίος που θα μπορούσε, λέει, να είναι και μια καλή βάση για να αναπτυχθούν κώδικες και για άλλους θεσμούς της Δημοκρατίας, αλλά και για τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ξέχασε ότι οι δημοσιογράφοι, σε αντίθεση με τους βουλευτές, έχουν Κώδικα Δεοντολογίας και Επιτροπή που τους τον επιβάλλει. Κι άμα τον παραβιάζουν πάνε και στα δικαστήρια διότι δεν έχουν βουλευτική ασυλία. Εκτός, δηλαδή, από το ότι οι δημοσιογράφοι κρίνονται κάθε μέρα από τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές τους. Σε αντίθεση με τους βουλευτές, ο κώδικας των οποίων πρέπει να αφορά το τι κάνουν στο παρασκήνιο, τις συναλλαγές τους και τα αλισβερίσια τους.

Αλλά, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής έχει μεγάλο πρόβλημα με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ. Και βιάστηκε, προτού τον διαβάσουμε να εξηγήσει ότι «είναι καλό να διαβάσουν τον κώδικα οι δημοσιογράφοι και να προβληματιστούν» και ότι «ο κώδικας, δεν βλάπτει την ελευθερία του λόγου, αλλά αντίθετα ενισχύει την εικόνα». Όταν διαβάσαμε καταλάβαμε. Μεγάλο μέρος του κώδικα αφορά τις σχέσεις των βουλευτών με τους δημοσιογράφους, λες και το πρόβλημα που εντοπίζει ο κ. Συλλούρης είναι ότι υπάρχουν βουλευτές που ενημερώνουν δημοσιογράφους. Και τους βάζει κανόνες: «Ο Βουλευτής, επ’ ουδενί κατά την άσκηση των καθηκόντων του παρέχει στα ΜΜΕ (…) οποιασδήποτε φύσεως πληροφόρηση…». «Μη διενεργεί επαφές επιλεκτικά, προνομιακά, κατά προτεραιότητα ή αποκλειστικά με συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα ΜΜΕ. Νοείται ότι, ο Βουλευτής επ’ ουδενί συμπράττει με συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα ΜΜΕ ή εκπροσώπους αυτών ή/και μεμονωμένους δημοσιογράφους για την παροχή οποιασδήποτε μορφής πληροφόρησης, με αντάλλαγμα την ιδιαίτερη, αποκλειστική και/ή εξατομικευμένη προβολή αυτού και πάσα τέτοια πράξη θεωρείται αντιδεοντολογική και εκτός τάξης. Ο Βουλευτής, επ’ ουδενί, είτε εντός είτε εκτός Βουλής, συμπεριφέρεται κατά τρόπο που να προάγει ή να προκαλεί εξατομικευμένα την προσοχή των ΜΜΕ…».

Ένα κατεβατό, μην τα πολυλογούμε. Τον σκοπό αυτών των προνοιών δεν τον καταλάβαμε. Κατά πρώτο, όλοι οι βουλευτές έχουν σχέσεις με δημοσιογράφους. Αρκετοί έχουν και φιλίες. Όταν θέλουν να πουν κάτι το λένε σε αυτούς με τους οποίους σχετίζονται. Το απαγορεύεται να έχουν «επαφές επιλεκτικά» τι σημαίνει; Θα ελέγχει ο κ. Συλλούρης και με ποιους μιλούν οι βουλευτές; Κατά δεύτερο, οι βουλευτές είναι πολιτικοί που διεκδικούν ψήφο από τον λαό, άρα θέλουν να έχουν προβολή και να επικοινωνούν με τους ψηφοφόρους. Αυτά είναι γνωστά και σίγουρα δεν μπορούν να επηρεάσουν την ακεραιότητα του βουλευτή.

Η πληροφόρηση προς τα ΜΜΕ και κατ΄ επέκταση προς τον λαό, έπρεπε να είναι προτεραιότητα ενός σύγχρονου κοινοβουλίου κι όχι να εμποδίζεται. Και αυτό κάνει ο κ. Συλλούρης όσο και να δηλώνει πως «δεν βλάπτει την ελευθερία του λόγου». Ακόμα και στην αρθρογραφία των βουλευτών βάζει απαγορευτικά: «Ο Βουλευτής, δεν κωλύεται από του να αρθρογραφεί στον ημερήσιο ή σε άλλο περιοδικό Τύπο», λέει, «νοουμένου ότι αναφέρεται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και όχι σε αυστηρά κοινοβουλευτικά θέματα ή θέματα τα οποία συζητούνται στη Βουλή». Δηλαδή, αν ένας βουλευτής θέλει να αρθρογραφήσει, να αναπτύξει τα επιχειρήματα του και να ενημερώσει τους πολίτες για ένα θέμα που συζητείται στη Βουλή, θα παραβιάζει τον Κώδικα Δεοντολογίας. Και τι θα γράφουν οι βουλευτές; Για την τιμή του πατατόσπορου ή για την κλιματική αλλαγή; Τους υποδεικνύει ο κώδικας Συλλούρη και με ποιο τρόπο θα γράφουν: Ο βουλευτής, λέει, πρέπει «να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις χωρίς εμπάθεια, επιθετική ρητορική…» και «προβάλλοντας στο μέτρο του δυνατού και ισοζυγισμένα, τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές πλευρές ενός θέματος». Πάρτε μαθήματα κύριοι βουλευτές. Πρέπει να γράφετε ισοζυγισμένα. Που βγαίνετε τώρα και υπερασπίζεστε την ΔΔΟ, ας πούμε, χωρίς να λέτε τις αρνητικές πλευρές…

Συμπέρασμα; Μετά από εξήντα χρόνια κοινοβουλευτικού βίου αποφάσισαν να κάνουν Κώδικα Δεοντολογίας και τον έκαναν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τον συμφωνήσουν ποτέ.

Υ.Γ. Κύριε Συλλούρη, γάλα με τριαντάφυλλο μπορούν να πίνουν οι βουλευτές ή απαγορεύεται;
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...