To Top
19:37 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ποιος Κώδικας Ντα Βίντσι; Έρχεται ο Κώδικας Ντι Συλλούρη…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ποιος Κώδικας Ντα Βίντσι; Έρχεται ο Κώδικας Ντι Συλλούρη…
  26 Φεβρουαρίου 2020, 10:54 πμ  
Ποιος κορωνοϊός; Από χθες, η ανθρωπότητα σε κάθε γωνιά της υφηλίου είναι ανάστατη. Για ένα θέμα το οποίο αίφνης έχει δει το φως της δημοσιότητας και έχει γίνει viral. Έχει εξαπλωθεί με ταχύτητα φωτός και στο πιο μακρινό σημείο του πλανήτη. Επισκιάζοντας τον παγκόσμιο πανικό που συνοδεύει την επιδημία του Covid-19. Μάλιστα, πρόκειται για ανακοίνωση που έγινε στο λιλιπούτιο νησί μας. Και αυτό καθιστά ακόμη πιο εκπληκτική την ταχύτητα με την οποία έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας πανδαιμόνιο. Πρόκειται για τον Κώδικα Συλλούρη!!!
 
Είναι εκπληκτικό. Με το που ανακοίνωσε ο Δημήτρης (Συλλούρης) ότι ο επί έξι δεκαετίες πολυαναμενόμενος Κώδικας είναι έτοιμος και σύντομα θα κυκλοφορήσει, το νέο προσέλαβε διαστάσεις γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας. Τα email πήραν φωτιά. Τα τηλέφωνα το ίδιο. Από όποια χώρα φανταστεί το μυαλό σας, άνθρωποι έσπευσαν να πληροφορηθούν πότε θα κυκλοφορήσει επίσημα ο Κώδικας, πώς θα διατίθεται, αν θα κυκλοφορήσει αμέσως και αγγλιστί και από πού μπορούν να τον προμηθευτούν.
 
Ποιος Κώδικας Ντα Βίντσι. Ποιος Νταν Μπράουν (ο συγγραφέας του). Ποιο ρεκόρ πωλήσεων των 80 εκατ. αντιτύπων. Και ποιο ρεκόρ μεταφράσεων σε 44 γλώσσες. Είναι πασιφανές. Ο Κώδικας Συλλούρη (μπορεί να ονομαστεί τελικά και Κώδικας Ντι –από το Ντίμης, δηλαδή Δημήτρης- Συλλούρη) θα σπάσει όλα τα ρεκόρ. Θα είναι το best seller του αιώνα.  Η συσσωρευμένη ευφυΐα, η μαεστρική σύνθεση και η ακαταμάχητη μυθοπλασία, που είναι διάχυτες στον Κώδικα, εύκολα θα το μετατρέψουν στο πλέον ευπώλητο μυθιστόρημα της εποχής μας.
 
Τι; Δεν είναι μυθιστόρημα; Μα τι άλλο μπορεί να είναι κάποιο σύγγραμμα, ο συγγραφέας του οποίου ευελπιστεί ότι μπορεί να καλουπώσει τη συμπεριφορά έκαστου των βουλευτών εντός και εκτός της Βουλής; Τι άλλο μπορεί να είναι να είναι ένα σύγγραμμα το οποίο πιστεύει ο συγγραφέας του ότι μπορεί να ελέγχονται όλα αυτά τα οποία περιλαμβάνονται στις 150 σελίδες του, από μια πενταμελή επιτροπή υπό τον ίδιο και τέσσερις προέδρους επιτροπών της Βουλής; Ποιος απ’ όλους αυτούς θα διαθέτει χρόνο για να ασκεί τέτοιο έλεγχο, που σχεδόν φτάνει στο σημείο να καταμετρά και πόσες φορές θα επισκέπτεται την τουαλέτα κάθε βουλευτής; Τι άλλο από μυθιστόρημα είναι ένα σύγγραμμα το οποίο επιχειρεί να επαναλάβει το κάζο του περιβόητου πόθεν έσχες, όπου οι ελεγχόμενοι θα είναι και ελεγκτές; Τι άλλο από μυθιστόρημα είναι ένα σύγγραμμα, που ο συγγραφέας του εμφανίζεται με απύθμενη αλαζονεία ώστε να θεωρεί πως το πάνσοφο έργο του είναι τόσο σπουδαίο ώστε να πρέπει να το μιμηθούν και υπουργοί και δημοσιογράφοι και άλλοι;
 
Αλήθεια, όμως, κύριε Συλλούρη, διαβάζοντας τον περιβόητο Κώδικά σου, αντιλήφθηκα πως όταν ένας βουλευτής απειλεί σε μιαν επιτροπή συνάδελφο του γυναίκα βουλευτή λέγοντας της ««Θα σου ανοίξω κεφάλαια για να μάθει ο κόσμος τα περί δικής σου ηθικής», τότε υποτίθεται ότι θα είναι υπόλογος κυρώσεων. Εκείνο το οποίο δεν αντιλήφθηκα, όμως, είναι τι θα ισχύει για τον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος είναι παρών σε ένα τέτοιο επεισόδιο και ποιεί τη νήσσα.
 
Αλήθεια, όμως, κύριε Συλλούρη, διαβάζοντας τον περιβόητο Κώδικά σου, δεν αντιλήφθηκα αν καλύπτει περιπτώσεις όπως την δική σου, που διαθέτει καμιά δεκαπενταριά συμβούλους οι οποίοι κοστίζουν στην τσέπη των φορολογούμενων πολιτών γύρω στις 300.000 ευρώ τον χρόνο. Δεν είδα να γράφει κάπου ο Κώδικας βάσει ποιων κριτηρίων αυτές οι προσλήψεις θεωρούνται αξιοκρατικές. Βάσει ποιων προσόντων αυτοί οι προσληφθέντες δύνανται να θεωρηθούν απαραίτητοι ή τουλάχιστον ωφέλιμοι σύμβουλοι; Και βάσει ποιου κριτηρίου είναι δυνατόν εσύ ή οποιοσδήποτε πρόεδρος της Βουλής να χρειάζεται τόσους συμβούλους;
 
Αλήθεια, όμως, κύριε Συλλούρη, διαβάζοντας τον Κώδικά σου, δεν βρήκα πουθενά πρόνοια για τον Πρόεδρο της Βουλής όταν αποφασίζει μόνος, κατά το δοκούν και χωρίς καμία κομματική έγκριση να αποκλείσει την Ελεγκτική Υπηρεσία από τον οικονομικό έλεγχο της Βουλής. Ιδίως όταν μια τέτοια πρωτοβουλία δεν καλύπτεται από τον υφιστάμενο νόμο.
 
Αλήθεια, όμως, κύριε Συλλούρη, διαβάζοντας τον περιβόητο Κώδικά σου, δεν βρήκα κάπου πρόνοια για την περίπτωση κάποιου Προέδρου της Βουλής, που έχει καταστήσει λάβαρό του την ανέγερση παλατιού αξίας 120 εκατ. όταν ένας στους τέσσερις πολίτες αυτού του τόπου κινδυνεύει από την φτώχεια. Ούτε για τον Πρόεδρο της Βουλής, που δίκην γκουρού της πολιτικής, πηγαίνει επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία και κουβαλάει μαζί του και το 1/3 των βουλευτών. Λες και πρόκειται για το ταξίδι το οποίο θα αλλάξει τον ρουν της Ιστορίας στον τόπο μας…
 
Αυτά και μύρια άλλα παρόμοια απασχολούν το λαό, κύριε Συλλούρη. Αυτά και μύρια άλλα παρόμοια ενοχλούν το λαό, κύριε Συλλούρη. Αυτά και μύρια άλλα παρόμοια αναγκάζουν το λαό να στρέψει το πρόσωπο στους πολιτικούς, κύριε Συλλούρη. Αυτά και μύρια άλλα παρόμοια αναμένει ο λαός να αλλάξουν, κύριε Συλλούρη. Όχι Κώδικες εντυπωσιοθηρισμού και παραπλάνησης.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...